Haarproblemen oplossen
Een stevige, mooie en glanzende haarbos is vaak het gevolg van een evenwichtige voeding en een goede, aangepaste verzorging. Er is dan ook geen enkele reden om uw haar niet de best mogelijke zorg te geven. Wat voor haar u ook hebt, het heeft aandacht nodig om er op z’n voordeligst uit te zien. Er zijn ontzettend veel producten op de markt om u daarbij te helpen, maar het komt er op aan om dat product te kiezen dat het best bij u past.
Een haar bestaat uit een wortel die in de hoofdhuid zit (een follikel) en een schacht die uit drie lagen bestaat waarvan de laatste borg staat voor de haarglans. De haarwortel maakt keratine aan (het belangrijkste bestanddeel van haar) door gebruik te maken van sulfaataminozuren zoals methionine of cystine, twee producten die vaak deel uitmaken van vitaminepreparaten voor het haar. Bij de groei van het haar komen er bestanddelen die voor structuur en vitaliteit van het haar zorgen zoals oligo-elementen (koper en zink), hormonen en vitaminen (BS, B6, H, PP, A, E en C). Het is belangrijk dat u erover waakt dat u die voedingselementen in voldoende hoeveelheden consumeert. Een evenwichtige voeding met vers fruit, verse groenten, granen, mager vlees, enz is een must. Als dat voor u echt niet haalbaar is, dan kunt u een beroep doen op voedingssupplementen om eventuele tekorten weg te werken.
De aard van het haar
Of uw haar stijl, gekruld of golvend is, is een kwestie van erfelijkheid. Maar haar dat droog is, vet, gesplitst, of bezaaid is met schilfertjes, is dat niet. Het heeft doorgaans te maken met het fysiek welzijn of het gebrek eraan. Feit is dat heel wat factoren een rol kunnen spelen: voeding, hormonen, enz.
Vet haar wijst op een overproductie van talg en die overproductie heeft vaak een hormonale oorsprong. Het gevolg? Een kleverige en vette hoofdhuid. Het goede nieuws is dat er heel wat doeltreffende oplossingen zijn in de vorm van shampoo’s voor vet haar:
Dercos techniques van Vichy, Argeal van Ducray, Curbicia shampoo en een masque purifiant a l’argile van Furterer, Phytossoul Shampooing Absorbant van Phytosolba, shampooing séborégulateur met brandnetels van Klorane, enz.).
Te mijden: een petje dragen bij het sporten. Het zorgt voor overmatige transpiratie van de hoofdhuid. Droog uw haar ook liever niet met een te warme haardroger.
Droog haar is meestal het gevolg van een tekort aan talg en water waardoor de hoofdhuid zonder beschermend laagje komt te zitten (hydrolipidisch laagje). Omdat het haar uitgedroogd en overgevoelig wordt, moet het minstens één keel per week gevoed en gehydrateerd worden. Dat kan met verrijkte shampoo’s, maskertjes of producten voor na het wassen: Dercos Technique’ shampooing nutri reparateur var Vichy, Huile d’Alès (ampullen) van Phytosolba, Phytolactum plus shampooing van Phytosolba, Baumf sublimateur met granaatappelextracten van Klorane, Shampooing met nertsolie of mangobotervan Klorane enz.
Te mijden: permanenten, kleuringen, ontkleuringen, gel en haarlak. U moet ook weten dat producten die alcohol bevatten het haar uitdrogen. Het haar drogen doet men best op matige temperatuur.
Wit haar is haar dat geen melanine meer bevat, het pigment dat kleur geeft aan huid, haar en ogen, omdat de melanocyten de substantie nier meer aanmaken. In dat geval heeft het haar bijzondere zorg nodig om niet dof, vaal of geel te worden: shampooing met korenbloemen van Klorane, Phytargent shampooing cheveux blancs van Phytosolba.
Bijzondere gevallen
Gespleten haar komt veelal voor bij lang of halflang haar. Het gaat meer bepaald om splitsingen die zich voordoen op de haarpunten of de haarschacht Het gespleten haar is het gevolg van een verandering van de keratine. De zon, het gebruik van een haardroger, een onevenwichtige voeding en natuurlijke slijtage van te lange haarschachten zijn daar de oorzaak van. Producten op basis van zijdevezels of herstellende haarproducten kunnen helpen.
Schilfertjes zijn het gevolg van de verspreiding van een schimmel op de hoofdhuid (de ovale Pityrosporum of de Malasseziafurfur) die de celvernieuwing ter hoogte van de hoofdhuid verstoort, wat ook gepaard gaat met jeuk. Er zijn heel wat shampoo’s om dit euvel te verhelpen, maar als het probleem aanhoudt, kan men beter de huisarts of een dermatoloog raadplegen: Kelual van Ducray,DercosTechniques shampoing antipelliculaire van Vichy, Kerium shampoing-gel van La Roche-Posay, Nizoral, Neutrogena T Gel, Phyteo Force 1 van Phytosolba, Eucerin shampoing 5% d’urée, Shampooing anti-pelliculaire met extracten van capucijners of muisdoorn van Klorane, enz.).
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haarproblemen en -oplossingenBijna iedereen heeft wel eens problemen met zijn haar: roos, pluishaar, futloos, vet of juist heel droog haar zijn veel…
De werking van shampooIn de supermarkt en bij de drogist word je doodgegooid met de vele merken shampoo's. De één belooft nog meer dan de ande…
Gezonde haren met brandnetelsBrandnetel is vaak één van de vervelendste onkruidsoorten: het groeit snel en het uittrekken is geen pleziertje. Toch he…