Gezonde haren met brandnetels

Brandnetel is vaak één van de vervelendste onkruidsoorten: het groeit snel en het uittrekken is geen pleziertje. Toch heeft dit onkruid ons veel te bieden. In dit artikel wil ik het vooral hebben over één bepaalde toepassing van brandnetels, namelijk haarverzorging. Gezonde haren met onkruid: makkelijk en goedkoop!

Brandnetel

De brandnetel is algemeen gekend en hoeft niet meer voorgesteld te worden. We leren al van kindsaf aan dit onkruid te ontwijken in bermen en bossen. De Latijnse benaming is Urtica Dioica (grote brandnetel) en Urtica Urens (kleine brandnetel).

Toepassingen

Vaak worden de jonge scheutjes en blaadjes van scheutjes gebruikt. Je kan soep maken of cake bakken met brandnetels of verwerken in slaatjes. In de meeste bereidingen kan je spinazie vervangen door brandnetels.

In Turkije worden brandnetels gestoofd met rijst (soms met gehakt) of verwerkt in een deegjasje (börek). De jonge scheutjes (prikken nauwelijks) worden soms ook wel eens rauw gegeten met wat fetakaas tussen een pide (Turks brood).

In de kruidengeneeskunde worden brandnetels voor verschillende doeleinden gebruikt:
  • bloedzuiverend (vaak brandnetelthee)
  • ondersteuning bij zware menstruatie
  • tegen reuma (soms wordt het rollen in brandnetels aangeraden)
  • bij suikerziekte
  • bij vermoeidheid
  • bij bloedarmoede
  • bevorderen van borstvoeding

Als groente kan brandnetel geen kwaad, maar het is aan te raden om eerst deskundig advies in te winnen en niet op eigen houtje te experimenteren met het gebruik van brandnetel bij bepaalde aandoeningen. Grote hoeveelheden brandnetel eten (of herhaaldelijk gebruik) is niet gezond.

Gezonde haren

Brandnetels zijn zeer goed voor je haar: je haar wordt sterker, glanst meer en schilfertjes (of een trekkende hoofdhuid) verminderen. Daarom worden brandnetels vaak verwerkt in shampoos of andere haarverzorgingsproducten. Ook luizen hebben niet graag brandnetels.

Je kan een haarmasker maken, maar spoelen met brandnetelthee is sneller en makkelijker. Was je haar zoals gewoonlijk en spoel het goed uit. Neem dan een tweetal kopjes lauwwarm brandnetelthee (voor middellang haar: voor korter haar heb je minder nodig, voor langer haar meer) en spoel je haar hiermee. Giet niet alle thee ineens, maar kam tussendoor je haar met een fijne kam en masseer je haarwortels zodat de thee gelijkmatig verdeeld wordt. Wring je haar uit en wikkel het in een handdoek om te drogen. Verder uitspoelen is niet nodig.

De brandnetelthee die je in winkels kan verkrijgen, kan je gebruiken (liefst bio), maar je kan ook zelf je brandnetelthee maken. Pluk hiervoor jonge scheutjes op een propere plaats (liefst niet langs de kant van de weg). Was de scheutjes grondig en dep ze voorzichtig af met keukenrol. Leg ze daarna op een zonnige en droge plaats te drogen op een stuk keukenrol of een keukenhanddoek of leg ze te drogen op aluminiumfolie in de oven op de laagste stand. Als de brandnetel droog is, verkruimel je de stengels en blaadjes. Goed bewaren in een potje op een droge plaats.

Tot slot

Een tip voor het plukken: kleine scheutjes hebben weinig prikkelende haartjes. De haartjes kan je aanraken zonder dat ze prikken door je hand van onder naar boven te bewegen (het beroemde aaien van brandnetels). De blaasjes op het einde breken namelijk sneller als je je hand van boven naar onder beweegt.
© 2008 - 2024 Nesibe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf brandnetelthee makenZelf brandnetelthee makenDe meeste mensen kennen brandnetels voornamelijk als die prikkende, vervelende plant die je overal en nergens tegenkomt.…
Kruidengeneeskunde: brandnetelKruidengeneeskunde: brandnetelIs brandnetel gezond? Absoluut! De brandnetel, door velen beschouwd als een hardnekkig onkruid, is een plant die vele to…
Brandnetel, ongewenst maar ook geneeskrachtigBrandnetel, ongewenst maar ook geneeskrachtigVoor veel mensen is de brandnetel een plantje waar men niet vrolijk van wordt. Het geeft bij aanraking een branderig gev…
Tuinkruiden: Brandnetel (Urtica dioica & Urtica Urens)Brandnetel staat niet in hoog aanzien bij de bevolking. Toch is de brandnetel een niet te versmaden kruid, weliswaar bet…

Haarproblemen oplossenEen stevige, mooie en glanzende haarbos is vaak het gevolg van een evenwichtige voeding en een goede, aangepaste verzorg…
Ongewenst haarverlies: behandelingOngewenst haarverlies kan werkelijk een beperking vormen. Je kan je minder aantrekkelijk, ouder, minder gezond en letter…
Nesibe (92 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.