Hoe koop ik een parfum voor iemand anders?

Hoe koop ik een parfum voor iemand anders? Niets lijkt moeilijker te zijn dan om een geschikte parfum te kopen voor iemand anders. Met een verkeerde geurtjes aanlopen, kan niet alleen een slechte indruk nalaten, maar is ook zonde van het uitgegeven geld is. Met het hanteren van een aantal regels wanneer je een parfum wil kopen voor je partner, vriend(in) of familielid kan je echter een miskoop vermijden. Of het nu Valentijnsdag, een verjaardag of Kerstmis is, een parfum kopen voor iemand anders is geen eenvoudige opdracht. Veel mensen die parfums geven slagen erin om totaal de verkeerde parfum te kopen voor de persoon die ze willen verrassen. Dit is heel jammer, want met een aantal stelregels, kan je de kans op een miskoop aanzienlijk verminderen.

Basisbeginselen

Allereerst moet je een aantal basisbeginselen hanteren wanneer je een parfum uitzoekt. Dit zijn regels die je moet toepassen om succesvol een parfum te kopen voor iemand anders.

Niet jouw voorkeuren maar de voorkeuren van de ander zijn belangrijk

Een fout die vele mensen maken, is dat ze een geur kopen die zij heel lekker vinden zonder aan de smaak of voorkeuren van de ontvang(st)er te denken. Je moet geen geuren kopen die jij heel lekker ruiken vindt, maar geuren die de ontvang(st)er zelf goed vindt, aangezien deze de parfum moet dragen.

Experimenteer niet

Tenzij je heel veel van parfums weet, is het niet aan te raden om te gaan experimenteren met de aankoop van parfums. Probeer niet om radicaal andere geuren te kopen dan deze waarvan de man of vrouw in kwestie van houdt. Dit loopt in bijna alle gevallen uit op een miskoop en een parfumflesje dat zal verbannen worden naar de achterkant van de kast. Probeer daarom een parfum te kopen die dichtbij de geuren aanleunt die deze persoon reeds gebruikt. Dit zonder exact dezelfde parfum te kopen die deze man of vrouw reeds draagt. Tenzij deze een parfumflesje heeft dat bijna leeg zou zijn, is dezelfde parfum kopen vrij nutteloos omdat de meeste mensen een parfum heel lang kunnen gebruiken. In sommige gevallen kan het ook overkomen als een gemakkelijkheidsoplossing die van weinig originaliteit getuigt.

Koop niet de goedkoopste parfum (maar ook niet de duurste)

Sommige mensen hebben de neiging om de allergoedkoopste parfums te kopen. En hoewel goedkope parfums niet slecht hoeven te zijn, is zoeken naar de goedkoopste parfum geen goede strategie. De goedkoopste parfums durven vaak heel opzichtig te ruiken en vaak kan je de prijs van deze parfums dan ook ruiken. Bovendien kan een heel goedkope parfum eventueel een slechte indruk nalaten bij de ontvang(st)er.

Zit je toch krap bij kas? Identificeer dan drie parfums die deze persoon graag zou hebben en koop de goedkoopste van deze drie. Of koop een kleiner flesje van een parfum die deze persoon echt graag heeft in plaats van een grotere fles met een goedkope parfum in. Op deze manier hou je rekening met je budget, maar heb je toch een lekkere parfum kunnen geven.

Laat je ook niet verleiden om perse de duurste parfum te kopen. De duurste parfum is niet noodzakelijk de beste parfum. Een goedkopere parfum die de ontvanger extreem waardeert is beter om te geven dan een extreem dure parfum die maar matig geapprecieerd wordt.

Er bestaan zeer uiteenlopende parfumtypes / Bron: Domeckopol, PixabayEr bestaan zeer uiteenlopende parfumtypes / Bron: Domeckopol, Pixabay

Hoe kies ik een parfum

Als je deze drie basisbeginselen wil hanteren, moet je uiteraard weten welke parfum de vrouw in kwestie graag zou hebben. Dit kan zeer sterk verschillen van persoon tot persoon. Uiteraard kan je het gewoon aan de man of vrouw in kwestie vragen. Wil je hem/haar echter verrassen door zonder zijn of haar medeweten een parfum te gaan kopen, dan kan je de volgende stappen ondernemen:

Let op bij het winkelen

Het eenvoudigste is om indirect te polsen naar een voorkeursparfum. Ga je met jouw man/vrouw, vriend/vriendin of vader/moeder winkelen en bezoek je even een parfumwinkel? Let dan goed op. Vaak testen mensen een parfum uit en geven ze er hun mening over. Ruikt het lekker of niet? Welke vinden ze het beste of vinden ze de beste aanvulling op hun eigen collectie? Onthoudt deze naam dan goed en koop het flesje parfum wat later.

Informeer je bij zijn/haar omgeving

Als dit acceptabel is in de kennissen- en familiekring, kan je vriendinnen of familieleden van de persoon in kwestie contacteren om te weten te komen welke parfums ze graag zou hebben. Vriendinnen of familieleden van de persoon die je wil verrassen, weten vaak wat deze man of vrouw in kwestie graag zou hebben. Misschien kan je zelfs iemand van deze mensen meevragen om met jou de juiste parfum te helpen kiezen.

Bron: Buntysmum, PixabayBron: Buntysmum, Pixabay

Parfumfamilies/parfumlijnen

Als je te weten kunt komen welke parfums een man of vrouw draagt, kan je aan de hand van parfumfamilies/parfumlijnen een geschikte parfum identificeren. Sommige mannen en vrouwen zweren namelijk bij één merk of zelfs één parfumlijn. Vaak hebben parfums een kleiner of groter zusje in eenzelfde lijn. Deze parfums ruiken iets minder of intenser, hebben een iets ander geurenpalet, zijn geschikter voor een andere gelegenheidů maar liggen vaak relatief dicht bij elkaar qua geurenpalet. De meeste mensen die van een parfum houden, zullen ook van de parfums uit dezelfde lijn houden (of op zijn minst waarderen). Bijvoorbeeld: draagt een vrouw 'Miss Dior' van Dior, dan is de kans groot dat ze 'Miss Dior Absolutely Blooming' van Dior wel zal weten te waarderen aangezien beiden tot de 'Miss Dior' familie behoren. 'Miss Dior' is dan de hoofdparfum terwijl 'Miss Dior Absolutely Blooming' een klein zusje is.

Wil je een gelijkaardig parfum, maar van een ander merk of uit een andere parfumlijn? Zoek dan even op het internet naar gelijkaardige parfums als diegene die jouw geliefde regelmatig draagt of laat je helpen door een parfumverkoopster in een parfumwinkel.

Denk aan wat hij/zij vaak draagt?

Heb je echter geen idee wat deze persoon draagt? Ga dan af op je neus en probeer enkele kenmerken van deze persoon zijn of haar parfum op te vangen. Draagt deze vaak bloemengeuren of eerder ambergeuren? Misschien merk je een zweempje citrus of honing op wanneer je iemands parfum ruikt? Is deze parfum vrij zwaar of eerder licht? Aan wat doet ze jou denken? Ga vervolgens opnieuw het internet op of consulteer een parfumverkoopster die jou graag verder helpt met het kopen van een geschikte parfum.

Volgende lijst kan je helpen om parfumgeuren te identificeren:
  • citrus of citrusachtig: Deze geven een typische frisse fruitgeur
  • bloemengeur of bloemachtig: Dit zijn de typische bloemengeuren, die men in de meeste vrouwenparfums terugvindt. Soms worden deze gemengd met bergamot waardoor men een 'chypre' geur krijgt
  • houtig of houtachtig: De natuurlijke warme geuren van hout of mos
  • amber, oosters en oriëntaals: Dit zijn warme en zwoele geuren
  • leer, honing, tabak, hout en rook: dit zijn de vaak ietwat zware mannelijke geuren
  • varen: ook een typische ietwat natuurlijke mannengeur

Concluderende tips

Denk even na over jouw keuze alvorens over te gaan tot de aankoop; weeg alle redenen waarom dit een geschikte parfum is nog eens af. Als je na een hele poos wikken en wegen echt geen idee hebt welke parfum je moet kiezen, laat de persoon in kwestie er dan zelf ééntje kiezen. Zo bespaar je jezelf een miskoop.
© 2019 - 2024 Willibrordus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn man of vriend is een moederskindMijn man of vriend is een moederskindHet moederskind kan zich niet losmaken van zijn moeder, ongeacht zijn leeftijd. Wanneer je man of vriend wel erg gehecht…
Wenskaarten makenEen wenskaart is wanneer je iets duidelijk wilt maken dat je je een andere persoon graag ziet, om die geluk te wensen me…
Tips voor Valentijn cadeautjes voor haarHet is weer Valentijn en de tijd om een speciaal cadeautje voor je vriendin of vrouw te kopen. Lees hier een aantal tips…
Leuke ideeën voor ValentijnsdagValentijnsdag is elk jaar op 14 februari. Op deze dag kan je je geliefde wat extra aandacht of een cadeau geven. Natuurl…

Huidverjonging met een botoxbehandelingHuidverjonging met een botoxbehandelingNaarmate we ouder worden krijgen we allemaal last van rimpels. De ene persoon krijgt sneller rimpels dan de andere perso…
Trioxidil tegen haaruitval en dunner wordend haarTrioxidil tegen haaruitval en dunner wordend haarTrioxidil is de werkzame stof in de haarverzorgingsproducten van Foligain. De producten van Foligain op basis van Trioxi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixel2013, Pixabay
  • Alexandra Engler, https://www.marieclaire.com/beauty/a22814503/how-to-choose-perfume/, bezocht op 06-01-2019
  • Afbeelding bron 1: Domeckopol, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Buntysmum, Pixabay
Willibrordus (52 artikelen)
Laatste update: 06-02-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.