Huidverjonging met een botoxbehandeling

Huidverjonging met een botoxbehandeling Naarmate we ouder worden krijgen we allemaal last van rimpels. De ene persoon krijgt sneller rimpels dan de andere persoon, dit hangt af van een aantal factoren. Het krijgen van rimpels is een natuurlijk proces, maar er zijn veel mensen die zich eraan storen, vooral mensen die op jongere leeftijd al last krijgen van rimpels. Botox kan hierbij een oplossing zijn, het is echter wel belangrijk om jezelf goed te informeren, alvorens je een botoxbehandeling wilt ondergaan.

Hoe ontstaan rimpels?

Rimpels ontstaan door het ouder worden van de huid, gemiddeld begin je de eerste rimpels rond je dertigste te zien. Een rimpel is eigenlijk niets anders dan een litteken dat ontstaat door het veelvuldig aanspannen van de spieren. Ook een verlies van elastine en collageen heeft grote invloed op het ontstaan van rimpels. Hoe ouder je wordt hoe minder elastine en collageen je aanmaakt en des te meer en sneller er rimpels zullen ontstaan. Hoe snel rimpels ontstaan hangt ook af van je genen en er zijn ook oorzaken van buitenaf die een grote rol kunnen spelen. Denk hierbij aan roken, stress, alcohol, suiker, zonnebankgebruik en het onbeschermd in de zon zijn.

Veelvoorkomende rimpels

De meestvoorkomende rimpels zijn de voorhoofdrimpels, de fronsrimpel, de kraaienpootjes en rimpels rondom je mond. Deze rimpels worden ook wel expressierimpels genoemd, omdat je deze onderliggende spieren het meest gebruikt met gezichtsuitdrukkingen. Iedereen zal uiteindelijk zichtbare rimpels krijgen op deze plekken, omdat de huid slapper en dunner wordt naarmate je ouder wordt.

Wat is botox?

Botox is een medicijn waarvan de naam staat voor botuline toxine. Dit is een neurotoxisch gif, welke ontstaat door de Clostridium Botulinum-bacterie. Dit is een eiwit welke inwerkt op de zenuwcellen. Bij botoxbehandelingen wordt dit verdund en daarom is het zeer veilig. Botox wordt voornamelijk ingezet bij het verminderen van rimpels, maar ook voor het liften van wenkbrauwen en mondhoeken. Ook kan botox worden ingezet voor medische toepassingen. Denk hierbij aan overmatig transpireren, tandenknarsen, migraine en spastische spieren.

Hoe werkt het botox?

Botox wordt ingespoten in je spieren en remt de overdracht van prikkels van de zenuw naar de spier. De spieren kunnen hierdoor niet of minder goed samentrekken, wat resulteert in een gladdere huid. Met botox kun je de vorming van nieuwe rimpels ook voorkomen. Na inspuiting duurt het een aantal dagen voordat de eerste resultaten zichtbaar worden en dit houdt zo'n drie tot vier maanden aan.

Het consult

Allereerst is het belangrijk om jezelf goed te informeren en te verdiepen in een botoxbehandeling. Het is een vrij simpele behandeling, maar eenmaal behandeld duurt het zo'n drie tot vier maanden totdat je je oude gezicht (met rimpels) weer terug hebt.
Als je hebt besloten om een botoxbehandeling te ondergaan of als je nog twijfelt kun je bij de meeste klinieken terecht voor een gratis consult. Hier zal het een en ander worden uitgelegd over de behandeling en wat voor jou gezicht van toepassing zal zijn. Ook kun je je vragen stellen en eventueel een afspraak maken voor een behandeling. Een consult is altijd vrijblijvend, dus je hoeft nog niet te beslissen. Zorg dat je jezelf goed inleest en dat je een juiste kliniek kiest. Het loont ook altijd om reviews van klinieken en ervaringen van andere mensen te lezen op internet als je de keuze hebt gemaakt om een botoxbehandeling te ondergaan.

De behandeling

Als je overgaat tot een botoxbehandeling dan zul je plaats moeten nemen in een stoel en zal je huid gereinigd worden met alcohol. Ook moet je je gezichtsspieren aanspannen, waarbij de arts stipjes tekent op je huid. Deze stipjes zijn de plekken waar de botox wordt geïnjecteerd. De meeste mensen kiezen voor een natuurlijk resultaat en de dosis botox zal dan niet al te hoog zijn. Vergeet dit niet van tevoren goed te overleggen. De behandeling zelf zal ongeveer 5 tot 10 minuten duren.

Is een botoxbehandeling pijnlijk?

Een behandeling is over het algemeen niet pijnlijk. Het gevoel is niet prettig, maar echt pijn doet het niet. Dit verschilt natuurlijk ook per persoon. Tegenwoordig werken de meeste klinieken met dunne naalden die je bijna niet voelt. Na de prikjes kan er een beetje bloed ontstaan en bij sommige mensen een klein blauw plekje, maar dit verdwijnt al vrij snel. Soms wordt een botoxbehandeling ook wel een 'lunch break treatment' genoemd, omdat het snel gaat en haast niet zichtbaar is. Als je voor de eerste keer gaat kun je wat hinder ondervinden van hoofdpijn, maar dit moet binnen een aantal dagen verdwijnen en kun je makkelijk met paracetamol bestrijden. Ook kan het zijn dat je een soort lichte druk voelt op de plekken waar je de injecties hebt gekregen, dit is heel normaal en verdwijnt ook binnen een paar dagen.

Nazorg

In principe kun je bijna alles weer na een botoxbehandeling. Je kan wat kleine plekjes zien van de prikjes en een klein blauw plekje kan mogelijk zijn. Verder zijn wel een aantal factoren waar je tijdelijk rekening mee moet houden voor het optimale resultaat:
  • 4 uur niet liggen
  • 24 uur niet sporten
  • 2 dagen niet naar de sauna
  • 1 week niet naar de zonnebank of in uv-straling
  • 2 weken niet naar de schoonheidsspecialist

Prijs

De prijs van een botoxbehandeling verschilt per kliniek, maar gemiddeld zullen de kosten rond de € 149,- (prijsindicatie 2019) per zone bedragen. Meestal krijg je een korting als je kiest voor een behandeling aan meerdere zones.

Resultaat

Na vier tot tien dagen zul je de eerste resultaten zien en na veertien dagen moet je een volledig resultaat zien. Dit resultaat houdt zo'n drie tot vier maanden aan. Tegen die tijd zullen de rimpels langzaam weer terugkomen en kun je eventueel gaan voor een nieuwe botoxbehandeling. Hoe vaker je een botoxbehandeling ondergaat, hoe langer het resultaat stand kan houden. Dit kan tot wel zes maanden zijn. Ook kan het gebruik van botox op de langere termijn nieuwe rimpels doen voorkomen.

Risico's

Botox is eigenlijk erg veilig, het wordt pas gevaarlijk in zeer grote concentraties. Maar bij een botoxbehandeling zullen nooit grote concentraties worden gebruikt. Botox wordt in vier tot zes maanden weer afgebroken door het lichaam. Als je naar een goede kliniek gaat zullen de resultaten natuurlijk zijn en hoef je niet bang te zijn dat de behandeling mislukt. Na 14 dagen heb je een controleafspraak en kunnen eventuele plekjes worden bijgewerkt.

Botox werkt niet?

Er is klein percentage mensen waarbij botox niet werkt. Dit komt doordat botox bestaat uit eiwitten en neurotoxische gif en je lichaam kan antistoffen aanmaken tegen die eiwitten in combinatie met zeer actieve spieren, zoals bij voorbeeld de fronsrimpel of de voorhoofdrimpels. Hierdoor is de botox minder effectief. Eventueel zou je behandeld kunnen worden met een botox zonder eiwitten.
© 2019 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Botox - Ervaringen en resultatenBotox - Ervaringen en resultatenWil je de strijd aanbinden met de rimpels en plooien op je voorhoofd en rond je ogen? Heb je aan Botox gedacht, maar ben…
Rimpels verwijderen met botoxRimpels verwijderen met botoxOuder worden vinden maar weinig mensen leuk, zeker als het zijn sporen duidelijk nalaat. Gelukkig zijn er tegenwoordig t…
Botox injecties: Info, toepasbaarheid, risico's en kostenBotox injecties zijn een populaire anti-rimpel ingreep, die je letterlijk tijdens de lunch kunt laten uitvoeren. Ook kun…
Botox party’s meer dan onschuldig plezierBotox, misschien wel de snelste manier om rimpels te laten verdwijnen zonder operatie. Het is onwijs populair en de mens…

Inkt van tattoo loopt uit: een blowoutInkt van tattoo loopt uit: een blowoutSoms kan het lijken alsof bij een tattoo de inkt onderhuids is uitgelopen. Er kan daardoor een ongewenste donkere gloed…
Hoe koop ik een parfum voor iemand anders?Hoe koop ik een parfum voor iemand anders?Niets lijkt moeilijker te zijn dan om een geschikte parfum te kopen voor iemand anders. Met een verkeerde geurtjes aanlo…
Bronnen en referenties
  • https://amstelzijdekliniek.nl/faq/veelgestelde-vragen-botox/
Linda1986 (240 artikelen)
Laatste update: 05-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.