Verzorging handen

Handen zijn alle jaargetijden in de weer en maken waarschijnlijk het meeste mee van alle lichaamsdelen. Toch zijn we er niet altijd even zuinig op. Wat kunnen we er aan doen om de handen in goede conditie te houden. Toen ik voor wat achtergrond materiaal ging zoeken en ik “handen” intypte kreeg ik allemaal artikelen over de figuurlijke betekenis van handen. Over liefde, goede doelen, samen komen etc. etc. Dat zegt wel iets, want handen zijn meer dan nuttige lichaamsdelen waar je wat mee vast kunt houden of je uit kunt drukken. Nee, de hand staat voor meer. Het is niet voor niets dat er een aantal lichaamsdelen meer doen en zijn dan de primaire functie die ze hebben. Denk bijvoorbeeld aan je ogen, je hoort vaak dat je met de ogen tot de ziel van iemand komt. Maar handen hebben ook een extra functie. De houding van je handen tijdens een gesprek zegt vaak iets over hoe je er in zit. Goed verzorgde handen is daar weer een onderdeel van.

Vocht

Om de conditie van je handen optimaal te houden hebben ze vocht nodig, maar schone handen is ook belangrijk en dus na het wassen van de handen is het van belang om ze met een handcrème in te smeren. Er zijn zeepsoorten met crème toegevoegd, maar is niet toereikend om het effect van crème te evenaren.

Er zijn veel verschillende soorten crèmes en dus van belang je goed voor te laten lichten. De duurste zijn niet altijd de beste. Verder is de smeerbaarheid en de geur van belang. Het beste is na iedere wasbeurt de handen in te smeren (tot het ingetrokken is).

Een extra oppepper kan er nog gegeven worden als je naar bed gaat. Er zijn speciale crèmes voor de nacht die iets extra’s voor de huid doen. Was het vroeger zo dat je per se met handschoenen naar bed moest om te voorkomen dat de lakens onder de crème zaten, inmiddels zijn er crèmes en gels die meteen intrekken. Voor het slapengaan bijvoorbeeld i.p.v. de handcrème deze speciale crème gebruiken. Ook hiervoor geldt dat voorlichting zinvol is.

Er zijn er natuurlijk meer, maar hierbij 2 merken die een ruim assortiment betaalbare handverzorgingsproducten hebben;
  • Herome
  • Sally Hansen

In de zon droogt de huid ook uit, dus na het volledig insmeren met zonnebrand crème niet de handen vergeten in te smeren. Blijven smeren is voor de gehele huid van belang en dus ook voor de handen!

In de winter zijn je handen enorm kwetsbaar en crèmes helpen dan meestal niet meer als je veel buiten bent. Handschoenen of wanten bieden hiervoor nog steeds de beste bescherming. Dat neemt niet weg dat de normale routine van het smeren van handcrème na het wassen gewoon door moet gaan.

Voor de oudere handen is er speciale crème om ouderdomsvlekjes weg te werken. Het effect met dit soort crèmes is uiteenlopend van “helemaal top” tot “ ik zie geen verschil”. De meningen of ouderdomsvlekjes nu echt zo lelijk zijn lopen ook uiteen. Dus met dit soort middeltjes aan de slag gaan is heel persoonlijk.

Wratten

Ga met wratten liever niet zelf aan de slag. Een kleine wrat kan je nog proberen met een huismiddeltje te bevriezen (bij alle drogisterijen verkrijgbaar), maar anders altijd naar de huisarts gaan om het weg te laten halen. De meeste huisartsen hebben tegenwoordig een wrattenspreekuur. Dit is nog steeds het meest effectieve om onsierlijke wratten weg te laten halen.

Nagels en nagelriemen

De nagels kunnen gelakt worden maar het hoeft niet. Belangrijk is wel de verzorging van de nagels en de nagelriemen.

Nagelriem

Nagelriemen kunnen voorzichtig met een bokkenpootje opgeduwd worden als ze zacht zijn. Er is speciale olie om de nagelriemen zacht te maken om ze vervolgens op te duwen. De meeste merken hebben wel een olie in het assortiment zitten. Nooit “zomaar” de nagelriemen opduwen, ze kunnen dan inscheuren en ontstoken raken. De nagelriemenolie kan ook vaker gebruikt worden, zonder dat er concreet nagelriemen opgeduwd moeten worden. De conditie van de nagelriemen blijft zo optimaal. Maar het mag natuurlijk ook gewone handcrème zijn die nog eens extra over de nagelriemen ingesmeerd wordt.

Nagel

Ge- of ongelakt is persoonlijk, maar de rest is wel belangrijk. Knip bijvoorbeeld nooit de vingernagels, ze kunnen hierdoor gemakkelijk scheuren of breken. Gebruik altijd de vijl, bij voorkeur een vijl van glas. Wil je geen kleurtje op de nagels dan is een laagje kleurloze topcoat toch aan te raden. Het geeft wat glans, maar belangrijker nog het beschermt. De “blote” nagel kan ook uitdrogen en een kleurloze nagellak voorkomt dit.

Het verwijderen van nagellak altijd met een remover zonder aceton. De reguliere removers ruiken nu eenmaal niet prettig en als je dit echt vervelend vindt of het slaat op de ogen of keel dan zijn er tegenwoordig ook removers die een zacht rozen of lavendelgeurtje hebben.

Om verzorgde handen te hebben hoef je echt niet uren per dag met de handen bezig te zijn. Zorg dat je de crème bij de hand hebt en ga wekelijks even zitten om de nagels te verzorgen. Dit laatste kan natuurlijk ook bij de professional gebeuren. Succes met de mooie handen!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie handen, hoe doe je dat?Mooie handen, hoe doe je dat?Waarom is goede huidverzorging noodzakelijk voor mooie handen? Hoe kan je de gezondheid van de nagels bevorderen? Zijn m…
Handverzorging: mooie nagels en handenHandverzorging: mooie nagels en handenJe handen hebben tijdens de winter veel te verduren. Ze worden droog van de kou en zitten steeds maar weggestopt in dikk…
Beauty: handverzorging in enkele minutenBeauty: handverzorging in enkele minutenEr wordt met enige regelmaat in deze rubriek aandacht besteed aan de verzorging van de handen. Wel of geen dure middelen…
Nagellak verwijderenNagellak verwijderenNagellak is een veel gebruikt product bij vrouwen. Maar nagellak is ook een gemeen spul, dat zich moeilijk laat verwijde…

Schaamhaar verzorging bij vrouwenSchaamhaar verzorging bij vrouwenSchaamhaar is het haar wat zich bevindt op de geslachtsdelen, in het kruis en bovenaan tussen de benen. Meestal begint d…
MAC Cosmetics: de make-up van topvisagistenMAC Cosmetics: de make-up van topvisagistenIedereen wil er goed uitzien, toch? Een goede basismake-up kan sterk bijdragen aan een sterke uitstraling. MAC Cosmetics…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.