Spijt hebben van je tattoo
Tattoos zijn hot, vooral bij vrouwen is de trend om een tatoeage te laten zetten de laatste jaren flink toegenomen. Wat nu wanneer je spijt hebt van je tattoo?
Laten zetten van je tatoeage, voorbereid of impulsief?
Wanneer je een
tattoo wil laten zetten is het handig wanneer je je grondig voorbereidt en je van tevoren een afbeelding uitkiest. Soms echter betrappen mensen zich erop dat ze wel erg impulsief zijn geweest in het laten zetten van de tattoo. Bijvoorbeeld in een dronken bui of laten overhalen door een vriend of vriendin.
Spijt
Natuurlijk zijn er volop mensen die heel blij zijn met hun tatoeage, maar een groot deel heeft in eerste instantie al
spijt of krijgt dat later. Een tattoo is in principe definitief, en wanneer je deze ook nog op een opvallende plek hebt laten zetten of een opvallend plaatje hebt uitgekozen, kan je spijt krijgen van je beslissing. Ook waar het gaat om namen van geliefde kan er na het uitraken van de relatie spijt zijn dat de naam van de ex-parner levenslang op je lichaam gegrift staat. Bovendien kan er sprake van zijn dat door de jaren heen je identiteit verandert en de tattoo niet meer bij je past. Doordat het hebben van een
tattoo een
hype is onder tieners, komt het steeds vaker voor dat er sprake is van spijt. Zelfs kinderen van een jaar of 13, 14 kloppen regelmatig aan bij een kliniek om een tattoo te laten
verwijderen.
Wanneer je erover denkt een tattoo te laten zetten
Heb je de wens een
tatoeage te laten zetten denk dan eerst heel goed na of je het echt wel wilt. Denk ook na hoe je er over een paar jaar tegenaan zult kijken. Pas vooral op wanneer je een naam laat tatoëren, je weet nooit of je de persoon achter de naam na een aantal jaar nog wel zo zal waarderen. En wanneer je als man een afbeelding van een naakte vrouw op je arm laat zetten, en je krijgt vervolgens een relatie die zo'n tattoo niet waardeert, kan dat ook gevolgen hebben. Denk ook na over het beroep wat je hebt of wat je later hoopt te gaan uitoefenen. Past een tatoeage hier wel bij? Is dit niet zo, dan kun je de tattoo beter achterwege laten, of op een onvopvallende plek laten zetten.
Wat kunt je doen om van je tattoo af te komen?
Heb je zoveel spijt van je tatoeage dat je ervan af wilt, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Let wel, geen enkele mogelijkheid is onzichtbaar en je zult waarschijnlijk een litteken overhouden of je tattoo nog steeds, zei het in vervaagde vorm, kunnen zien.
- Je kunt de tatoeage laten coveren. Er wordt een andere tatoeage over het plaatje of de naam die je kwijt wilt heen gezet. Je behoudt dan een tattoo, maar hebt dan wel een afbeelding waar je wel mee kunt leven.
- Je kunt de tatoeage laten wegsnijden. Dit is de meest rigoreuze manier, je bent wel geheel van de tatoeage af, maar er blijft een groot, lelijk litteken achter. Bij het wegsnijden van de tattoo wordt het stuk huid met de afbeelding volledig weggesneden en wordt de huid weer dichtgenaaid. Bij grote tatoeages zal er een huidtransplantatie gedaan moeten worden om het weggenomen stuk huid te vervangen. De behandeling is een echte operatie.
- Je kunt de tatoeage laten weglaseren. Dit is op dit moment de meest gebruikte techniek. Na het laseren kan er soms littekenweefsel ontstaan. Ook kan er sprake zijn van lichtere kleur van de huid of ontkleuring van de huid. Helaas kan de tattoo vaak niet helemaal weggelaserd worden, omdat met name bij de huidige felle kleuren er restanten van de afbeelding zichtbaar blijven. Laseren wordt wel gezien als de meest effectieve manier om je tatoeage te laten verwijderen. In Nederland zijn er diverse klinieken waar deze behandeling wordt uitgevoerd. Raadpleeg je huisarts om een erkende kliniek te vinden.
- Je kunt de tatoeage laten behandelen met een prikpen. De huid wordt ingeprikt met een prikpen, daardoor ontstaan kleine openingetjes in de huid, de ingekapselde kleurstoffen kunnen zo naar buiten komen. De behandeling kan zonder verdoving. Na de behandeling wordt de huid ingesmeerd met een speciale crème.
- Je kunt de tatoeage laten verwijderen met behulp van een pluspool en een minpool. Er wordt een minpool naast de tatoeage geplaatst en vervolgens beweegt men met een pluspool over de tatoeage. Dit heen en weer bewegen zorgt dat de opperhuid wordt verwijderd doordat de moleculen van de inkt kapot worden gemaakt. Doordat er een korst op de huid word gevormd, kan de inkt hier intrekken. Nadeel is dat er vaak blaarvoorming en littekenvorming optreedt doordat de huid als het ware verbrandt. De huid kan hierdoor na de behandeling ook zeer pijnlijk zijn.
Advies
Wanneer je je tatoeage wilt laten verwijderen kijk dan eerst welke methode jou het beste lijkt. Ga vooral niet zelf aan de slag met het proberen te verbranden van je huid of met (soms op internet) geadviseerde vloeistoffen. Dit geeft allemaal zeer veel pijn en littekenweefsel. Ga naar een erkende kliniek en probeer verhalen van ervaringsdeskundigen op te sporen op internet.