Thermaalbad Arcen: een heilzaam bad

Thermaalbad Arcen: een heilzaam bad Nederland is geen typisch kuurland. Wie uitgebreid wil kuren, gaat doorgaans naar Duitsland, de Ardennen of naar nog verder weg gelegen landen als Hongarije en Tsjechië. Toch kent Nederland enkele erkende kuuroorden, waar heilzaam water uit de bodem wordt opgepompt. Een ervan is Thermaalbad Arcen in Noord-Limburg. De oorspronkelijke betekenis van kuren is: het toepassen van natuurlijke middelen (voortkomend uit aarde, zee en klimaat) ter bevordering van geestelijk en lichamelijk welbevinden. De Nederlandse kuuroorden werken alle op basis van thermaal water uit eigen bodem, al dan niet aangevuld met vulkanische modder, veen, algen, hooi en karwendel (olie uit Oostenrijkse leisteen).

Erkend kuuroord?

Hoewel de term ‘thermen’ niet wettelijk beschermd is en meerdere sauna’s en beautycentra het woord in hun naam hebben opgenomen, gaat het in de meeste gevallen niet om erkende kuuroorden. Je kunt er gezonde behandelingen ondergaan, maar alle gebruikte ingrediënten (inclusief het heilzaam water) komen van elders.

Direct uit de bron

Thermaalbad Arcen dankt zijn naam aan de baden met thermaal mineraalwater van 35 – 36 graden Celsius. Dit welt op uit een op 892 meter onder het centrum gelegen bron. Het is de diepst gelegen bron in Nederland. Het water bevat onder meer de mineralen fluoride, jodium en ijzer, is zeer zout en heeft een natuurlijke temperatuur van 20 graden. Deze ingrediënten zorgen voor een heilzame werking.

Ontspannen in het water

De meest eenvoudige manier van kuren in Thermaalbad Arcen is: plaatsnemen in het water van een van de drie buitenbaden. Ook in de winter is het in het warme water goed toeven. Het enige wat je hoeft te doen is zitten en relaxen. Het water doet zijn werk, reden waarom wordt aangeraden na afloop van elk bad een tijdje op een ligstoel plaats te nemen. Je voelt je ook echt moe! Wie gewoon zitten in het water saai vindt, kan ook voor een van de massagestralen gaan zitten. Je zit in een rijtje, schuift elke minuut een straal op en ondergaat zo in minder dan tien minuten een complete lichaamsmassage. Ook leuk: tegen de stroom inzwemmen. Dat is mogelijk in het verst gelegen bad. Op gezette tijden kun je bovendien meedoen met een soort waterfitness: een medewerker van Thermaalbad doet oefeningen voor en de mensen in het bad bewegen mee.

Ziek zijn verplicht?

Moet je ziek zijn om te kunnen kuren? Nee. Hoewel mensen met huidziekten en gewrichtsklachten als reuma veel baat hebben bij kuren, en behandelingen vergoed kunnen worden door de ziektekostenverzekeraar, kan iedereen beter worden van een dagje verpozen in een kuuroord. Het is ontspannen en goed voor de huid en de luchtwegen.

Diverse baden

Met een toegangsbewijs voor het thermaalbad kun je ook gebruik maken van koude Kneipp-baden (12 – 14 graden Celsius), geurige sauna’s (die onder meer ruiken naar rozen, limoen en eucalyptus) en voetbaden. Tegen een gering bedrag (€ 2,50) kun je terecht in eucalyptus stoomcabines en kruidenbaden. Ook zijn er diverse snelbruintunnels.

Schoonheid

Thermaalbad Arcen heeft een mooi beautycenter, waar je pakkingen, massages en diverse schoonheidsbehandelingen kunt krijgen. Er wordt voor dat laatste gewerkt met onder meer het merk Thalgo, op basis van zeealgen en andere zee-ingrediënten). Bij een pakking word je na een peeling, met bijvoorbeeld zeezout, warm ingepakt met algen, modder of karwendel. Daar blijf je zo’n twintig minuten in liggen sluimeren. Na het afdouchen van de pakking krijg je als afsluiting een heerlijk verkoelende bodylotion en een verfrissend sapje (€ 65). Het is een beetje een smeerboel, maar na afloop voel je jezelf schoon, vitaal en ontspannen. Zeker weten.

Praktische informatie

Klein Vink 11
5944 EX Arcen
077 – 473 24 24
Thermaalbad Arcen
dagelijks 8.30 – 22.30 uur
toegang: vanaf € 12,80
behandeling: vanaf € 30 (Fish Spa voetbehandeling). Lichaamsmassage en gezichtsbehandeling vanaf € 35.

En verder

  • De twee bekendste andere erkende Nederlandse kuuroorden zijn Thermae 2000 in Valkenburg (www.thermae2000.nl) en Fontana in Nieuweschans (www.fontananieuweschans.nl).
  • Niet genoeg aan één dagje kuren? In het naastgelegen park Klein Vink kun je overnachten. Kijk voor arrangementen op Klein Vink.
© 2009 - 2024 Tinekez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thermale baden (thermaalbaden) in NederlandThermale baden (thermaalbaden) in NederlandEven helemaal bijkomen en heerlijk ontspannen; dat kan in een van de vele thermaalbaden van Nederland. Bovendien kan een…
Sauna´s en thermen met badkledingdagen en damesdagenSauna´s en thermen met badkledingdagen en damesdagenDe jarenlange traditie in Nederland is dat het saunabezoek zonder badkleding, dus geheel naakt wordt gedaan. Steeds meer…
Kasteeltuinen Arcen informatieKasteeltuinen Arcen informatieIn Noord Limburg liggen de prachtige kasteel tuinen van Arcen. De tuinen zijn het jaar rond te bezoeken en ieder seizoen…
Overzicht sauna's met badkledingOverzicht sauna's met badkledingEen dagje naar de sauna is heerlijk. Het is er lekker ontspannen genieten van de weldadige warmte en rust. Sommige mense…

Sauna Palestra: van Fins tot RomeinsSauna Palestra: van Fins tot RomeinsHoewel de sauna eigenlijk een droge hete ruimte is, associëren we een saunabezoek toch vooral met veel waterplezier. Het…
Blozen of een rode huid? Clinique Redness Solutions helptWanneer je last hebt van een rode huid, geheel rood of vlekkerig of je hebt snel de neiging om te blozen dan kun je je d…
Tinekez (92 artikelen)
Laatste update: 06-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.