Snelle oplossingen voor acute beauty-drama's

Snelle oplossingen voor acute beauty-drama's Wat heb je op je kerfstok? Slaapgebrek, een kater, vette diners? Niemand zondigt zonder gevolgen. Denk aan pukkels, wallen, donkere kringen, vale huid, rode ogen en andere ellende. Gelukkig bestaat voor elke beautyramp een redelijke of zelfs goede oplossing. Vaak nog een snelle ook, nota bene. En we hebben ook nog eens wat beroemde kenners bereid gevonden om hun behulpzame licht over al je beauty-narigheid te laten schijnen. Als je daar niet van opknapt...

Afdeling 1: Huid

Weg met pukkels, glans en vaalheid

Waar komt die vandaan???

Noodgeval: pukkels

Twee dagen voor de party der party's ..ontwaar je een beginnende pukkel op je gezicht. Of zelfs op je rug (denk: rugdecollete!) Troost: zelfs Britney Spears wordt regelmatig door harteloze glamourfotografen vastgelegd met een pukkeluitbarsting. Troost 2: wij weten wat zij niet weet. Supereffectief smeersel voor acuut opkomende pukkels: Effaclar A.I. (La Roche-Posay). Ja, we weten het. Er zijn er veel die verbetering beloven. Maar dit hebben wij zelf getest op een kokkerd van een pukkel, en het werkte! Een paar dagen s avonds één, of liefst een paar keer, een dikke laag aanbrengen. NB, eventuele bedgenoten voorbereiden,t is nogal wit. Achtergebleven roodheid camoufleren met ontsmettende camouflagestick en: party on!

En dit moet je niet doen bij pukkels

Visagisten weten het allang: dikke lagen foundation op pukkels doen werkt averechts. Concealer erop deppen (niet smeren!) en afpoederen, want matheid maakt je huid optisch gladder.

Milla Jovovich: 'Als ik te veel gerookt heb en doodmoe ben, kan ik mezelf gewoon niet zíen!'
(En jij maar denken dat supermodellen nergens last van hadden!)
(bron: Allegra)

Help, haringglans!

Noodgeval: glimmende huid

Natalie Portman is een van je lotgenoten als je huid snel glimt. Ook de celeb-treatment van glans begint bij de juiste huidverzorging. Die moet porien samentrekken, talgproductie reguleren en matteren. Vichys Normaderm serie is mild maar werkzaam tegen een onzuivere, glimmende huid. Glans wordt met 4 uur vertraagd. Vervolgens je make-up. Kies foundation op water- en niet op oliebasis. Kwast daar transparante poeder overheen, met nadruk op neus, kin, en voorhoofd en je kunt een zesgangendiner doorstaan. EHBO moment? Poederpapiertjes, die diverse merken verkopen, passen in je party-tasje. Ze absorberen overtollig vet én geven matterende poeder af.

Het Dilemma: Poeder of geen poeder?

Oscar-winnende celeb makeup artist Sarah Monzani (o.a. Sienna Miller) over een groot dilemma: 'Laat je keuze voor poeder afhangen van het moment, en de soort foundation. Een matte foundation vraagt weinig of geen poeder, tenzij je huid echt vet is. Overdag is poeder vaak evenmin nodig of gewenst over een zogenaamde 'stralende-huid'foundation met lichtweerkaatsende deeltjes. 's Avonds, zeker onder fel lamplicht, weer wel.'

Als een vaatdoek

Noodgeval: bleke, vale huid

Slaaptekort, alcohol, onregelmatig leven. De enige buitenlucht krijg je als je in of uit de taxi stapt op weg naar de volgende date of party (nee, we denken bij deze omschrijving absoluut niet aan Lindsay Lohan). Gevolg: huid als een vaatdoek. Want alcohol droogt uit, binnenblijven vervaalt en slaaptekort ook.
De redding komt van je vingers en een serum. Van het merk Skincode bijvoorbeeld, komt SOS Instant Radiance. Appelextracten herstellen de vochtbalans, inmasseren met je vingertoppen stimuleert je huid, en lichtreflecterende pigmenten laten je stralen. So what, 'gezonde' gloed uit een potje? Als je ons maar wel belooft dat je je leven betert. Geloof ons, er is zelfs overdag nog heel wat leuks te doen op deze aardbol, en jij noch je huid kan eeuwig uit potjes leven.

J-Lo over het geheim van haar stralende huid: Slapen, en water drinken. En ik drink of rook niet.
(Ja kom nou. Vertel dat gewone stervelingen!)
Bron:Glamour UK

Flats! Eh.. flets!

Noodgeval: verfletste make-up

Prachtig het huis uit, laat op de avond slaat onverbiddelijk foundation-moeheid toe: kleur vervaald, vlekkerigheid, noem maar op. Catwalk-visagisten gebruiken deze noodoplossing: met een tissue een kleine hoeveelheid moisturizer over je gezicht deppen, foundation bijwerken en afpoederen. Morgen echter beter, en wel met de tweefasen foundation 'Flawless Perfection' van Max Factor. Je doet eerst de egaliserende, huidvet regulerende basis op. Dan gebruik je de foundation, en wel ongeveer de helft van je normale hoeveelheid. Naar het fraaie resultaat heb je een dag (of avond) weinig of geen omkijken.

Lange-termijnplanning bij een vale huid

Subtiel smeren met zelfbruiner is - ook 's winters - een onbetaalbare quick fix voor een vale huid. Een dag tevoren doen, en je komt een fletse dag (bijvoorbeeld wegens verwacht slaaptekort) ermee door. Fergie van de Black Eyed Peas mengt de zelfbruiner met een moisturizer voor een subtiel resultaat zonder Tijgerbol-effect (ofwel: vlekken, strepen).

Afdeling 2: ogen
Oplossingen voor roodheid, wallen, kringen

I see red

Noodgeval: rode ogen

Ietwat bloeddoorlopen, vermoeide ogen, party animal? Zet een lijntje met bijna-witte kohl aan de binnenrand van je onderste ooglid. De sprankel keert ter plekke terug. Helemaal als je nog een optische truc toepast. Groen, als tegenpool van rood, heft rood op. Groene oogschaduw, gelukkig helemaal hot momenteel, is het motto. Desnoods alleen een tipje in de buitenste ooghoek, als groen je stomweg niet staat.

Waar zijn mijn tenen?

Noodgeval: wallen

Nog één keer Lindsay: het gerucht gaat dat La Lohan veel wal-camoufleerwerk nodig had voor de film 'Just my luck'. Voor feestplezier betaal je dus een prijs. Dan nu wat je eraan doet, afgezien van het broodnodige beteren van je leven op langere termijn. Ga voor de spiegel staan. Leg je wijsvingertoppen, vingers verticaal, onder je binnenste ooghoek. Rol je vinger met lichte druk een stukje opzij. Schuif op en herhaal, tot je bij je buitenste ooghoek bent en de hele wal 'gecoverd' hebt. Doe dat een paar minuten lang. Dit stimuleert de vochtafdrijving. Een paar ijsklontjes in een washandje over je wallen strijken helpt ook. Wel snel, zodat je huid niet bevriest. Daarna een antiwallen-oogcreme inkloppen om je huid extra op te peppen en strakker te maken, even laten intrekken en Assepoester is klaar voor het volgende bal.

Kopje thee, dikkopje?

Catwalk makeup artists doen theezakjes in ijswater en gaan daarmee de dikke ogen van modellen te lijf: een paar minuten op gesloten oogleden en de zwelling vermindert.

Het is hier zo donker..

Noodgeval: kringen

Donkere kringen vallen, zoals je al wist, vaak onder de afdeling slaapgebrek. Dat moet je dus zien in te halen. Maar het kan ook iets erfelijks zijn, waar je veel sneller dan andere stervelingen mee te maken hebt. Wat je hoe dan ook nodig hebt, is camouflage. De juiste concealers werken voor kringen, vlekken én wallen. Visagisten zweren bij Touche Eclat van Yves Saint Laurent, maar ook andere merken zoals Chanel hebben ware camouflagewonderen in huis. NB: altijd kleine beetjes tegelijk opbrengen, stap achteruit doen, kijken of 't al wat wordt en eventueel herhalen. Teveel gaat er moeilijk af - wat erbij daarentegen, kan altijd.

Afdeling 3: lippen
Brillolippen, uitlopers...

Kus me! Nee? Echt niet?

Noodgeval: brillo-spons-lippen

Aan zoenen ontkom je (gelukkig) niet altijd. Om je medemens een eventuele brillospons-sensatie te besparen: doe een flinke hoeveelheid lipcreme op, en masseer zachtjes je lippen met een oude tandenborstel. Dat verwijdert velletjes en stimuleert. Verwijderen met een wattenschijfje, nog eens lipcreme opdoen en liefst een nacht ermee slapen. Resultaat: rode, sexy, kissable lippen. Vervang je lipstick ook eens door gekleurde lipbalsem. Joss Stone gebruikt gekleurde Lip Balm van de Body Shop om haar lippen kleurig, kusbaar en zacht te houden.

Boterzacht

Acuut droge lippen, en geen lipcreme in de buurt? In noodgevallen is moisturizer of desnoods zelfs handcreme een alternatief. Zit je in een restaurant, dip dan discreet een vinger in het boterschaaltje op tafel en dep het op je lippen. Helpt ook.

Scarlett Johansson: Zelfs als je niet lekker bent, zie je er fantastisch uit met rode lipstick op. Andere makeup heb je dan niet meer nodig. Eigenlijk heeft iedereen rode lipstick nodig!
(Bron: Glamour UK)

Afdeling 4: haar
Vettigheid, pluis en andere 'hairscares'

Vet! (In de verkeerde betekenis van het woord)

Noodgeval: vet haar

Hier sta jij, als een uil in doodsnood. Je ziet een vet hoofd haar in de spiegel, en dat feest of diner is nog maar een paar uur weg. Ofwel, haar wassen zit er niet in. Kort haar? Creeer een listig kapsel met wetlookgel, zodat die shiny look expres lijkt te zijn. Lost-actrice Evangeline Lilly zag er schitterend uit tijdens de laatste Emmy-uitreikingen met zon 'superslick hairdo'. Iets te lang niet gewassen lang haar steek je als volgt op. Werk het voorste deel van je haar naar achteren, eventueel met wat gel voor volume en stevigheid. Doe wax, gel of haarcreme in het onderste deel van je haar, zodat je zo min mogelijk contrast hebt tussen vet en droog. Steek het dan op. Bijvoorbeeld door het in vijven te verdelen, elke lok om je vingers te draaien en hoog op je hoofd met schuifjes vast te zetten. Hoe minder massief je 'haartotaal', des te minder vettigheid opvalt.

Ach gossie, pluisje

Noodgeval: pluishaar

Heel vertederend voor een konijn, maar bepaald minder voor je kapsel: pluishaar, door zaken als winterdroogte, een zomer met onbeschermd haar op het strand, of de cv. Anti-pluis serums maken je haar meteen gladder (o.a. Etos, Alterna). Wrijf een paar druppels in je handpalmen zodat je het goed verdeelt, houd je hoofd ondersteboven en kneed in je haar. Concentreer je op de punten - daar is de nood het hoogst. Werk van daaruit omhoog en ziedaar, getemd haar. Als je geen enkel soortgelijk product in de buurt hebt: een heel kleine hoeveelheid crèmespoeling, of desnoods bodymilk of handcreme helpt ook.

En voilá. Jouw looks zijn weer gered!
© 2009 - 2023 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen verwijderen is gemakkelijker dan je denkt. Als je verschillende jaren last had van wallen en donkere kringen onde…
Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder de ogen zijn voor veel mensen een storende factor. Ze zien er niet fris en uitgeslapen uit, wat ku…
Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Donkere kringen onder je ogen. Hoe verwijder je die? Als je last hebt van donkere kringen onder je ogen, wil je daar mee…
Last van wallen? Verminder ze met smoothiesLast van wallen? Verminder ze met smoothiesHeb je last van wallen en donkere kringen onder de ogen? Hebben de vele feestjes hun gevolgen voor de huid? Gelukkig kan…

Zet de schaar in je haar!Tegenover alle golvende manen, zie je op de catwalks een contra-trend: kort haar. Van boblijn tot ultrakort. Verzamel je…
Wow! Wat een wenkbrauw. Over modelleren en kleurenWow! Wat een wenkbrauw. Over modelleren en kleurenJe wenkbrauwen geven je gezicht karakter en uitdrukking. Ooit was de enige bekende oplossing als je geen ideaal gevormde…
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.