Wow! Wat een wenkbrauw. Over modelleren en kleuren

Wow! Wat een wenkbrauw. Over modelleren en kleuren Je wenkbrauwen geven je gezicht karakter en uitdrukking. Ooit was de enige bekende oplossing als je geen ideaal gevormde wenkbrauwen had, het epileertangetjd. Gelukkig staan ook op dit gebied de ontwikkelingen niet stil. Als je niet de volmaakte wenkbrauw hebt, kun je ze te lijf met sjablonen, verf en andere min of meer radicale maatregelen. En wel als volgt.

Stap 1: epileren

Het recept voor de perfecte wenkbrauw is epileren. Okee, het is een beetje onprettig om te doen. Maar je versnelt het proces door een automatisch pincet te gebruiken. Dan voel je er minder van. Met deze foolproof rules kan het niet fout gaan. Epileer in elk geval de haartjes die buiten de vorm van je wenkbrauw groeien. Dat doe je met de beroemde ‘potloodtruc.’ Leg een potlood zo recht mogelijk langs de lijn wenkbrauw, neus, mondhoek. Wat buiten die lijn valt, kun je als je wilt epileren. Leg het potlood daarna langs de schuine lijn die loopt van het midden van je mond, langs je neus tot het eind van je wenkbrauw. Haartjes buiten die lijn kun je epileren. Haal dan langs je hele wenkbrauw de overige haartjes weg die niet bij je wenkbrauwvorm horen. Alleen niet die boven je wenkbrauw, anders tast je de vorm aan. NB: voor het epileren, je huid ontsmetten met bijvoorbeeld Sterilon (drogist). En liefst ’s avonds epileren, dan kan je huid ’s nachts tot rust komen.

Tips voor het epileren

  • Nog niet zo ervaren in epileerwerk? Epileer dan niet ineens maar in meerdere keren, bijvoorbeeld uitgesmeerd over een paar dagen. Of begin heel bescheiden met een paar haartjes per dag.
  • Nog niet echt zeker van wat je doet? Vraag een schoonheidsspecialiste om de perfecte vorm aan je wenkbrauwen te geven. Daarna is het een kwestie van bijhouden.
  • Als je maar lang en vaak genoeg epileert, groeien haartjes soms warrig of helemaal niet meer aan. Epileer dus altijd liever te weinig dan te veel! Méér kan altijd nog.

Stap 2: (kleuren en) vormen

De grondregel voor het betere kleurwerk: wenkbrauwpotloden zijn geschikt om enkele ontbrekende haartjes scherp na te tekenen. Wenkbrauwpoeder is bedoeld om je hele wenkbrauw of een deel ervan te kleuren en te vormen. Met het poeder kun je je wenkbrauw ook een tint donkerder maken. Kies de kleur zeker in het begin liever te licht dan te donker. Je wilt een zo natuurlijk mogelijk resultaat. En aangezien je een regenbui moet kunnen doorstaan zonder dat je wenkbrauwen van je gezicht druipen: check of het poeder of potlood waterproof is! Vind je je wenkbrauwen goed van vorm? Wat haarlak of gel op een wenkbrauwborsteltje, tandenborstel of oude mascararoller is genoeg om ze in shape te krijgen en te houden. Van Herôme is er een roller om je wenkbrauwen te shapen. Sterrenvisagist Leco van Zadelhoff is er erg weg van.

Beroemde wenkbrauwen

Als je niet weet welke vorm je wilt, kijk dan eens naar bekende mensen en hun wenkbrauwvorm. Wees daarbij wel een beetje realistisch over je persoonlijke mogelijkheden. Ook kan de beroemde wenkbrauw een bron van inspiratie zijn als je bepaalde beautyprobleempjes wilt wegwerken. Over beautyprobleempjes gesproken.. dit zijn er een paar, en dit doe je eraan.

Surprise, surprise

Een wenkbrauw die niet ver genoeg naar binnen doorgroeit, geeft je gezicht een verbaasde uitdrukking. Borstel je wenkbrauw in model met een mascararoller en teken de ontbrekende haartjes voorzichtig bij met een goed geslepen wenkbrauwpotlood in exact de kleur van je wenkbrauwen. Zorg dat dit niet onnatuurlijk overkomt door geen brede ‘strook’ te tekenen, maar alleen de ontbrekende haartjes onderaan je wenkbrauwrand. Of teken met een sjabloon en wenkbrauwpoeder het hele stuk wenkbrauw bij.

Onregelmatigheden

Madonna is een voorbeeld van een celeb met een ‘deukje’ halverwege het midden van haar wenkbrauwboog. Gebruik een wenkbrauwborsteltje om de haartjes schuin omhoog te borstelen, en fixeer met wat haarlak of – gel. Nog niet de juiste vorm? Gebruik een wenkbrauwsjabloon en – poeder om je wenkbrauw aan de bovenkant bij te kleuren en vormen. Is jewenkbrauwaanzet onregelmatig? Kwestie van haartjes buiten de vorm wegepileren, en met wenkbrauwpoeder de kleur corrigeren.

Beetje smalletjes

Is je wenkbrauwvorm nogal smal? Door de haartjes met wat gel of haarlak schuin omhoog te borstelen, lijken je wenkbrauwen breder. Of gebruik een wenkbrauwsjabloon en kleur de hele wenkbrauw in, iets buiten de contouren (maar niet te ver).

Boogje

Angelina heeft de perfecte ‘arched brow,’ die ook Marilyn Monroes oogopslag onweerstaanbaar maakte. Dit boogje krijg je door onder het midden van je wenkbrauw wat haartjes te epileren: niet te veel, want haartjes kunnen warrig of helemaal niet teruggroeien na epileren. Doe daarna wat haarlak of gel op je vinger, en duw daarmee je wenkbrauw in het midden omhoog, precies op het punt dat je het sexy knikje wilt hebben. Herhaal dit een paar keer voorzichtig terwijl de lak of gel opdroogt, zodat de vorm goed houdt. Je kunt deze vorm verder accentueren met een puntig wenkbrauwsjabloon, waarbij je de hele wenkbrauw inkleurt met poeder.

Da's een wilde!

Dankzij Brooke Shields was de ultra-brede ‘wild eyebrow’ helemaal hot in de eighties. Actrice Rachel Weisz heeft van nature diezelfde vorm. Of je dit mooi vindt, is een kwestie van smaak. Wil je een smallere vorm, zet dan een sjabloon op je wenkbrauw en teken met een wit oogpotlood de vorm daarvan na. Haal het sjabloon weg en epileer je wenkbrauwen in die vorm. Altijd beginnen met een sjabloon dat iets breder is dan het resultaat dat je wilt, want voor je ’t weet heb je last van het gevreesde Pamela Anderson syndroom (the no-brow look).

Een 'Kate Hudsonnetje'

Ben je blond, dan is een zacht gekleurde, niet te opvallende wenkbrauw vaak mooi. Verander je naar een donkerdere haarkleur? Laat je wenkbrauwen ook verven, bij de schoonheidsspecialiste. Omdat blonde haartjes slechter te zien zijn dan donkere, zien je wenkbrauwen er meteen veel voller uit. Must-do: altijd eerst de goede kleur bepalen door te experimenteren met wenkbrauwpoeder.

Uitschieter naar boven

Uitzonderingsgeval op een vaste beautyregel: als je wenkbrauwvorm van boven écht uitschiet, zoals bij Michelle Pfeiffer, vervalt de golden beauty rule dat je de bovenkant van je wenkbrauwen niet mag epileren. Doe dit wel voorzichtig. Gebruik een sjabloon, en epileer een paar haartjes per dag tot je tevreden bent. NB: soms is dit een kwestie van letterlijk vijf haartjes epileren, en het probleem is opgelost, dus: beware!

Op je strepen

Als je weinig boogvorm in je wenkbrauw hebt, kan een streepeffect ontstaan. Deze vorm bijwerken is vrij lastig: Boven je binnenooghoek moet de bovenkant van je wenkbrauw dunner gemaakt worden, boven je buiten-ooghoek juist de onderkant. Laat om bloopers te voorkomen de schoonheidsspecialiste de vorm voor je epileren, en houd die daarna zelf bij. Werk de aangroei liefst dagelijks bij, dat levert het beste resultaat op.

In detail

Op eyebrowz.com vind je een enorme hoeveelheid gedetailleerde uitleg over wenkbrauwvormen, en hoe je ze kunt bereiken. Op internationale sites als deze vind je ook veel meer keus in producten, zoals wenkbrauwsjablonen, dan tot nu toe in Nederland. Reken wel op internationale verzendkosten. Een product waar we in Nederland dan weer niet zo op zitten te wachten, is de laatste bizarre rage uit de US: eyebrow wigs (pruikjes!).
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het epileren van de wenkbrauwHet epileren van de wenkbrauwBij het epileren van wenkbrauwen is het belangrijk om te weten wat de vorm van je gezicht is, zodat de vorm van je wenkb…
Wenkbrauwen aanvullen met haartransplantatieDe mode verandert snel. Was het in het verleden mode om de werkbrauwen te epileren en in plaats daarvan een potloodstree…
Mooie wenkbrauwen zijn echte blikvangersMooie wenkbrauwen zijn echte blikvangersGoed gevormde wenkbrauwen kunnen bijdragen aan een verzorgd uiterlijk. Hou de wenkbrauwen goed in vorm door ze regelmati…

Snelle oplossingen voor acute beauty-drama'sSnelle oplossingen voor acute beauty-drama'sWat heb je op je kerfstok? Slaapgebrek, een kater, vette diners? Niemand zondigt zonder gevolgen. Denk aan pukkels, wall…
Tijd voor... je schoonheidsslaapje!Tijd voor... je schoonheidsslaapje!Goedemorgen, schone slaapster! Slaap is een van de beste schoonheidsmiddelen. Tips van beautykenners, interessante weetj…
Bronnen en referenties
  • Artikel van eigen hand Celebrity Magazine
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 09-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.