Tijd voor... je schoonheidsslaapje!

Tijd voor... je schoonheidsslaapje! Goedemorgen, schone slaapster! Slaap is een van de beste schoonheidsmiddelen. Tips van beautykenners, interessante weetjes over het verband tussen slapen en beauty, en uiteraard methodes om lekker te slapen en (nog) mooier wakker te worden.

Voorbereiding op het slapengaan

Je kunt mooier worden van goed slapen, dat is bekend. Maar alles is relatief. Zo is een van de beroemdste slapelozen aller tijden, ook meteen een van de meest bewonderde vrouwen. Namelijk Marilyn Monroe. Om even bij de sterren te blijven, was dit Marlene Dietrichs remedie voor slapeloosheid: een broodje sardines met uitjes. Ons lijkt het sterk dat je met zo'n smaak in je mond alsnog inslaapt. Beter idee: pamper jezelf en ontspan to the max! Voor het slapen gaan een ontspannend lauwwarm bad met zoete, slaapverwekkende geuren als rozen of lavendel (o.a. Etos). Spray je kussen vol met een geurige bedtime-spray van The Bodyshop. Of dep een paar vingertoppen lavendelolie van de drogist op je kussen: deze aromatherapeutische geur ontspant bij het inademen. Je beautyroutine omvat in elk geval goed schoonmaken, en verzorgen: het overdag verzamelde vuil en de make-up moet van je gezicht om je nachtcreme haar werk te laten doen. Fijn: Demak'Up oogmakeup-reiniger helpt dankzij bloedsomloop-stimulerende ingredienten wallen en kringen verminderen.

Weetje

Maar één op de drie bloedvaten rond je ogen is actief, zodat de bloeddoorstroming beperkt is. Gevolg: sneller tekenen van vermoeidheid.
(bron: Demak'up)

Waterwerken

Conny van Iwaarden van Olaz: ' Door overdag genoeg te drinken, zorg je dat je lichaam de nacht (bijna) zonder drinken overbrugt. Een bak water op de verwarmingsradiator verbetert de luchtvochtigheid in je slaapkamer. Zo word je wakker met een goed gehydrateerde, mooie huid.'

In slaap gestreeld

Laat je geliefde je hele lichaam zachtjes, in lange halen strelen met een donszachte veer of watjes. Zzzzzooo lekker en zzzzooo slaapverwekkend…

Hoe je lol kunt hebben van andermans ellende: Het Amerikaanse evenementenbureau The Next Stage organiseert de Famous Insomniacs Tour of LA'

Beautyrampen en remedies

In het ideale geval krijg je tussen de zes en negen uur slaap (het precieze aantal uren is persoonlijk en vis je uit door een tijdlang op dezelfde tijd te gaan slapen zodra je s'avonds moe wordt, geen wekker te zetten en te kijken wanneer je wakker wordt). Maar, volgens onderzoeken krijgen we gemiddeld een uur minder slaap dan we nodig hebben. Omdat je huid zich 's nachts het sterkst herstelt, is dat niet alleen ongezond, je wordt er evenmin mooier van. Er is een eindeloze rij beauty-rampen, veroorzaakt door te weinig slaap. En een net zo eindeloze rij remedies, Goddank. Want slechts 10% van alle vrouwen vindt dat ze er bij het wakkerworden op haar best uitziet.. (wij horen daar zelf trouwens ook niet bij).

Vaalheid en kringen

Moeheid laat de bloedvaten in je huid samentrekken, en dat veroorzaakt een vale huid én kringen. Lange termijn Remedie: koffie, thee, sigaretten en andere stimulerende middelen laten staan 's avonds, bijtijds naar bed en vergeet films als Hellraiser of The Slasher Returns: kalmte en rust zijn de sleutelwoorden voor een ongestoorde nacht. Kortetermijnremedie: Oligo Stick (Vichy).

Gezwollen ogen en wallen

Waarom word je soms met puffy ogen en wallen wakker? Omdat zich als je ligt, vocht ophoopt, wat wallen en opgezette ogen veroorzaakt. Langetermijn remedie: woelen, want beweging voorkomt de zwelling. Kortetermijnremedie: een met water vulbaar ijsmaskertje van de drogist. Of ijsblokjes in een bakje water, washandje erin dopen en op je ogen deppen. NB: nooit te lang doen, wegens bevriezingsgevaar van je huid. En: voldoende water drinken houdt je vochthuishouding op peil. Houd je dus aan die richtlijn van anderhalve liter vocht.

Onzuiverheden

Die kende je waarschijnlijk nog niet: volgens de National Sleep Foundation draagt slaapgebrek bij aan huidproblemen, omdat het je gezondheid en weerstand ondermijnt - ook die van je huid. Langetermijnremedie: Laat dat feestje een keer schieten en slaap wat meer, verdorie! Zeker in tijden van stress.
Kortetermijnremedie: uitbarstingen bestrijden met Effaclar van La Roche Posay. Na vijf dagen is de gemiddelde uitbarsting sterk verminderd of weg.

Slaaprimpels

Grappig: volgens Dr. Vivian Bucay, cosmetisch dermatoloog, kun je aan eventuele rimpeltjes in je gezicht je slaaphouding alflezen. Heb je diagonale lijnen in je voorhoofd, of aan een kant van je gezicht plooien bij je kaakrand, dan slaap je op die kant van je gezicht óf op je buik. Een eenzijdige slaaphouding veroorzaakt druk op je huidstructuur. Voor je 35e verdwijnen die nog, boven de 35 wordt dat steeds moeilijker. Kortetermijnremedie: 'ontkreukelen' met een speciaal serum, en voor het slapen een destressende antirimpelnachtcreme zoals Regenerist van Olaz. Langetermijnremedie volgens Olaz: tout Hollywood slaapt op een satijnen kussensloop. En wil je het helemaal grondig aanpakken, leer dan op je rug slapen: een paar weken wennen en het lukt.

Slapen maakt blij

Wat bleek uit Amerikaans psychologisch onderzoek onder honderden vrouwen? Wat je ook doet op een dag, alles wordt leuker als je goed geslapen hebt!
(bron: onderzoek Daniel Kahneman)

Moe maar mooi

Killing, al die Hollywood-feestjes, lange draaidagen op de set, verslindende romances met co-sterren. Wat doet Hollywood als slaapgebrek de gevreesde natte-dweil-uitstraling heeft veroorzaakt? Antwoord: het Inception gezichtsmasker gebruiken van celeb-merk Z.Bigatti (ook dit jaar weer vaste bijdrager aan de Academy Awards gift baskets, ofwel de cadeautjes die gelukkige bezoekers mogen meenemen). Tijdens een Red Carpet event in West Beverly Hills werden de vermoeide gezichtjes van tal van celebs, waaronder Mischa Barton en Sienna Miller, opgepept met een Inception-facial. Ad 240 dollar voor vijf maskertjes, maar dan heb je ook wat. Aan te vullen met de Goodnight Facial Cream van 295 dollar. Gelukkig is er een alternatief voor ons gewone stervelingen. Gebruik Regenerist Nacht, een nachtcreme met serumwerking, als (tijdelijke) booster. Het geeft acht uur lang gedoseerd werkstoffen af. Een anti-aging aminozuren-peptidecomplex, vitamines, allantioine, lavendel, arnica en groene thee extract stimuleren tijdens je slaap je huidherstel, verminderen fijne lijntjes en rimpeltjes en versterken de huidbarriere. Uit consumentenonderzoek blijkt: na vijf dagen is de celvernieuwing in de bovenste huidlagen verdubbeld, na twee weken zijn veerkracht en elasticiteit van je huid verbeterd (Olaz).

Drew Barrymore: 'Nu ik ouder word, begin je echt die donkere kringen te zien. Vroeger was het meer een gevoel vanbinnen, nu word ik naar mijn idee wakker als de Night Of The Living Dead.'
(bron: celebwitty.com)

Smeren vóór je schoonheidsslaapje

Goed beauty-nieuws: 's nachts is je huid ontspannen en kan een product optimaal inwerken. Je huid stralender maken, wallen en kringen tegengaan, verstevigen of poezelig zacht maken, 's nachts gebeurt het.

Slechte ideeen vóór bedtijd

 • Zware work-outs zetten je lichaam op alert. Heel gezond overdag, maar vergeet ze na pakweg zes á zeven uur 's avonds.
 • Koffie, en dat wist je. Maar ook (sterke) thee bevat opwekkende theine, die je slaap dwarsboomt.
 • Zwaar leesvoer, zoals moeilijke psychologische breinbrekers en thrillers: het sleutelwoord is niet 'gespannen', maar 'ontspannen.'
 • Een zware maaltijd. Als die spijsverteringsmachine op volle toeren draait, zit je rechtop in bed.

Goede ideeen vóór bedtijd

 • Sex ontspant en bevordert je bloedsomloop. (ook ideaal 's ochtends, als quickie voor je je bed verlaat op weg naar serieuzere zaken: die roze 'sexglow' is niet te verslaan als beautybooster!)
 • Met mate, zodat je niet de hele nacht slaapdronken naar het toilet wankelt: kruidenthee. Bijvoorbeeld 'Rust' van Zonnatura.
 • Saaie lectuur, denk: fossielenencyclopedie (bel ons als je er één gevonden hebt).
 • Honger? Neem een klein hapje, zoals een banaan of een cracker. Hongerig naar bed is geen succesnummer.

Opmerkelijke slaap-feiten m/v

 • Vrouwen lijden twee keer zo vaak aan slapeloosheid als mannen
 • Tweederde van alle vrouwen slaapt minstens een keer per week slecht
 • 80% van alle vrouwen krijgt ruzies en irritaties met haar lover door slaapgebrek
 • Hormonen verpesten je nachtrust. Vandaar dat een vrouw voor en tijdens haar menstruatie vaak slecht slaapt. (Deze oneerlijke verdeling is een goede reden om je vriend eruit te sturen om kopjes kamillethee te zetten)
 • Jij droomt over eten, kleding, werk en vrienden, terwijl hij droomt over sex met vreemden (hoe stereotiep!), snelle auto's en vechten..
(bron: Elle UK)
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen verwijderen is gemakkelijker dan je denkt. Als je verschillende jaren last had van wallen en donkere kringen onde…
Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Donkere kringen onder je ogen. Hoe verwijder je die? Als je last hebt van donkere kringen onder je ogen, wil je daar mee…
Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder de ogen zijn voor veel mensen een storende factor. Ze zien er niet fris en uitgeslapen uit, wat ku…
Last van wallen? Verminder ze met smoothiesLast van wallen? Verminder ze met smoothiesHeb je last van wallen en donkere kringen onder de ogen? Hebben de vele feestjes hun gevolgen voor de huid? Gelukkig kan…

Wow! Wat een wenkbrauw. Over modelleren en kleurenWow! Wat een wenkbrauw. Over modelleren en kleurenJe wenkbrauwen geven je gezicht karakter en uitdrukking. Ooit was de enige bekende oplossing als je geen ideaal gevormde…
Trends in lipmakeup: van ultrahoudbaar tot volumizersTrends in lipmakeup: van ultrahoudbaar tot volumizersHet mooi maken van je lippen behoort al liefst 5000 jaar tot onze cultuur. Sinds de tijd dat we gemaken rode karmijnkeve…
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.