De verschillende methoden om te ontharen
Al beginnen ook meer en meer mannen zich van hun haren te ontdoen, toch is ontharen vooral een vrouwenprobleem. Ik zet de verschillende methoden even op een rij, met hun voor- en nadelen.
Epileren
Dit doe je met de hand en met een pincet. Dit is uiteraard alleen geschikt voor kleinere oppervlakten. Deze methode is niet pijnloos, maar het voordeel is dat de haartjes niet snel teruggroeien. Als je kort tevoren de haartjes aanstipt met wat alcohol, voorkom je infectie. Epileren kan ook machinaal. Er bestaan apparaatjes die zoals een pincet werken, maar dan uiteraard veel sneller. Zo worden de haartjes er met wortel en al uitgerukt. Uiteraard is dit ook niet pijnloos. Haartjes die uit een moedervlek groeien, moetje niet epileren maar afknippen.
Ontharen met was
Er wordt een waslaag aangebracht die nadien van je huid wordt afgetrokken. Zo worden de haartjes met wortel en al uitgerukt. Ongeveer drie weken heb je dan satijngladde benen. Deze methode is niet pijnloos en wordt afgeraden voor vrouwen met spataderen of spinnenwebaders. Je kunt dit doen met koude was die je dan zelf moet opwarmen voor gebruik. Je kan echter ook warme was gebruiken. Hierbij wordt opgewarmde lauwe was op de huid aangebracht. Het beste resultaat krijg je als de haartjes ongeveer één cm lang zijn en als de huid van te voren goed is gemasseerd met een handschoen. Zo komen de onderhuidse haartjes los en worden ze bij het afhalen van de waslaag mee verwijderd. Je kunt dit bij een schoonheidsspecialiste laten doen, die is hiervoor uitgerust. Op een hygiënische manier tewerk gaan, voorkomt infectie.
Scheren
Met een scheermesje of een scheerapparaat worden de haartjes pijnloos afgeschoren. Het voordeel is dat het een vlugge en goedkope methode is, maar na twee tot drie dagen staan de haartjes er al terug als stoppels. Meestal zijn ze ook iets stugger.
Chemische ontharing
Een zalf, gel, schuim, spray of melk wordt op de huid aangebracht. In deze producten zit een stof die de keratine van het haar aantast. Na 10 minuten verwijder je met een soort spatel de afgeknapte haartjes. Het is volledig pijnloos, maar nogal duur omdat er heel wat crème wordt gebruikt. Na twee tot drie dagen komen de haartjes terug, maar ze zijn meestal iets minder stug dan bij scheren. Mogelijk ben je overgevoelig voor het gebruikte product, maar dat kun je testen door wat crème in de elleboogplooi aan te brengen en een dag later te kijken naar de eventuele reactie. Als er roodheid of jeuk optreedt, kun je dit product beter niet gebruiken. Gebruik deze producten niet op een ontstoken huid.
Electrocoagulatie
Dit is een techniek waarbij de haartjes elektrisch met hoogfrequente stroom worden verwijderd. Een fijne naald wordt in het haarzakje gebracht en een stroom vernietigt het haarzakje. Deze manier van ontharen gebeurt alleen in een schoonheidsinstituut of bij een dermatoloog. Het voordeel is dat het een definitieve methode is, hoewel 30 procent van de aangestipte haartjes toch weer aangroeit. Het nadeel is dat het pijnlijk is, vooral ter hoogte van de bikinilijn en de bovenlip en bovendien erg tijdrovend (ongeveer 20 minuten per vierkante cm, of 100 haren per keer). Kleine brandwondjes kunnen een aantal weken zichtbaar zijn na de behandeling.
Bleken
Een alternatief voor bijvoorbeeld snorharen kan erin bestaan de haartjes te bleken met een crème. Gebruik deze crème eerst op een klein gedeelte van de huid om te zien of er irritatie ontstaat.
Problemen bij ontharen
Er kan folliculitis of ontsteking van de haarzakjes ontstaan. Dit zijn kleine puistjes met een witte kop rond de haarzakjes, die veroorzaakt worden door een infectie met stafylococcen of schimmels. Een typische plaats is de hals bij mannen en de oksels bij de vrouw. Als deze oppervlakkige infectie niet wordt behandeld, kan een chronische uitslag ontstaan. Bij een lichte vorm van folliculitis is alleen een lokale toepassing van een antibioticum vaak al voldoende. Soms zijn orale antibiotica nodig. Een haarinfectie kan je vermijden door besmette kleren eerst te wassen en door geen scheermesjes te hergebruiken. Pseudofolliculitis of ontsteking van de haarzakjes doordat een haartje in de huid groeit, komt vooral voor bij mensen met een zwarte huid en ook nog ter hoogte van de baardstreek. Het haar gaat een naburig haarzakje binnendringen en vormt een kleine opgekrulde massa. Dit gaat gepaard met een chronische infectie. De enige behandeling bestaat erin zich enige tijd niet te scheren.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontharen: EpilerenEr zijn vele verschillende manieren om uzelf van uw overtollig haar af te helpen. In dit artikel wordt het haar verwijde…
Beauty: Verzorging haarHaar bij vrouwen – meer dan bij mannen – is een soort visitekaartje. Gezondheid, jeugd, vitaliteit, je kunt er van alles…
Beauty: De huidDe huid is het grootste orgaan van ons lichaam en vormt de “bekleding” van ons lijf (mens en dier). De huid is het groot…