Beauty: Verzorging haar

Beauty: Verzorging haar Haar bij vrouwen – meer dan bij mannen – is een soort visitekaartje. Gezondheid, jeugd, vitaliteit, je kunt er van alles aan ontlenen. Maar met allerlei kunstgrepen kunnen we het zo houden tot op hoge leeftijd. Immers als de huid strak getrokken kan worden, waarom dan geen kunstmatige krullen of modieuze kleur in het haar.

Verzorging basis

Hoewel we bij de kapper of met zelf te kopen producten in de drogisterij van alles aan ons haar doen, beknibbelen we ook regelmatig op shampoo. Dit, terwijl shampoo eigenlijk de basis is van de verzorging van ons haar.
Een zachte shampoo mag iedere dag, het is een fabeltje dat je er vet haar van krijgt. Wel is het zo dat je niet je hoofdhuid tot in den treuren moet gaan staan boenen onder de douche.
Sluit de basisverzorging af met een crèmespoeling. Dit kan een uit te wassen product zijn, maar ook een die in het haar gekneed of gespoten moet worden en kan blijven zitten. Dit is afhankelijk van het te gebruiken merk.
Omdat dit soort producten op inhoud op elkaar is afgestemd / elkaar aanvullen, is het altijd goed deze producten uit een lijn te nemen.

Als je haar gezond is, wil dat nog niet zeggen dat er af en toe niet een masker in kan. Een masker is qua samenstelling intensiever, moet ook even in het haar de kans krijgen zijn werk te doen, en geeft je haar net dat extra’s wat het kan gebruiken. Woon je bijvoorbeeld in een grote stad, dan heb je meer last van uitlaatgassen en hoewel je er weinig van ziet, krijgt je huid en haar er wel degelijk iets van mee.

Probleem haar

Wat is probleem haar? De een vindt dun haar een probleem en gebruikt producten om er meer volume in te krijgen en de ander heeft een grote bos weerbarstige krullen die onhandelbaar zijn. Je bepaald zelf of je probleem haar hebt. Als jij er geen problemen mee hebt, is dat oké. Maar wil je iets doen aan futloos en dun haar dan zijn er speciaal productlijnen die iets voor je haar kunnen doen. Haar het is een utopie om te veronderstelling dat futloos en dun haar plots een grote bos met veel haar op gaat leveren.

Je verliest per dag tussen de 50 en 100 haren, dat is normaal. Verlies je meer haar dan zijn er voedingspreparaten die extra haaruitval tegen kunnen gaan. Enkele kappersmerken hebben deze voedingspreparaten, maar denk bijvoorbeeld ook aan omega 3/6/9 tabletten, waarbij de 3 de belangrijkste is. De voedingspreparaten pakken ook vaak de structuur van het nieuw aan te groeien haar aan, maar het haar wat je ziet is dood en kan alleen met kunstmatige hulpmiddelen volume gaan geven. Een permanent, watergolfrollers of een krultang, je hebt er even plezier van. De prijs die je er voor betaald is dat je haar hoe dan ook weer te lijden heeft.

Pluizig

Een veel voorkomend probleem is pluis haar. Dit kan je van nature hebben, maar een permanent of uitdroging kan je haar ook een pluizig uiterlijk geven. Meestal zijn we daar niet zo gecharmeerd van en er zijn ook middelen en manieren om het tegen te gaan. Let bijvoorbeeld op met föhnen. Föhn altijd in de richting zodat de haarschubben gaan liggen (van boven naar onder dus) en ook als je je haren in een föhnborstel hebt zitten, zet de föhn er dan zo op dat de haarschubben gaan liggen. Spreekt voor zich dat de föhn zo min mogelijk en op een zo koud mogelijke stand gebruikt moet worden. Er zijn wel producten die de haren beschermen tegen het uitdrogen van de föhn.

Er zijn ook speciale shampoos op de markt die antipluis ingrediënten hebben. Heb je krullend haar of haar wat in die richting komt, gebruik dan alcoholvrije krulproducten. Spray of mousse werkt goed (kneed het in de krullen en borstel het vooral niet grondig door, altijd de kam gebruiken). Spreekt voor zich het aan de blote lucht te laten drogen, maar als dit niet kan is de diffuser vaakhandig, maar de warme lucht gaat dan alle kanten heen en het pluishaar kan weer verschijnen. Subtiel met de föhn van boven naar onder over het haar föhnen is dan het beste.

Gekleurd haar

Voor gekleurd haar zijn speciale shampoos, deze shampoos doen met name wat voor de kleur (ophalen van de kleur bijvoorbeeld), maar als je daarnaast ook pluizig haar hebt, dan is het goed de kapper te raadplegen. Meestal gaat dan het ander probleem voor, temeer de haarverven tegenwoordig van een dusdanige kwaliteit zijn, dat ze mooi blijven tot een volgende kleuring.

Nieuwe producten

Naast volumebehandelingen bij de kapper, dit werkt enkele weken en moet ondersteund worden door bijbehorende shampoo en crèmespoeling, heb je ook de natuurlijke producten. Basilicum, koriander of Rozemarijn, het heeft allemaal een bepaalde werking op ons haar en hoewel het supernatuurlijk oogt, is het toch ook een chemisch proces. De keuze is aan de draagster van het product. Het moet wat doen voor je haar en het moet een aangename geur hebben, dit zijn volgens de kappers de belangrijkste ingrediënten.
© 2009 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doen met dik haar?Veel mensen dromen van een mooie bos dik haar. Helaas heeft dik haar ook aantal grote ongemakken. Niet alles is zo mooi…
Verschillende types krullend haar uitgelegdKrullend haar is er in vele soorten en vormen. Jarenlang is krullend haar over één kam geschoren, wat het er voor vrouwe…
Je eigen haar kun je prima knippenJe eigen haar kun je prima knippenJe kunt zelf je haar knippen voor de spiegel. Zorg er echter wel voor dat je haar nat is en dat je over de juiste materi…
Beauty: HaarproblemenBeauty: HaarproblemenEr wordt niet voor nets gezegd “als je haar maar goed zit” en dat is ook zo. Want als je haar goed zit, voelt dat om een…

Hi tech hairstyling apparaten: haal het beste uit je haarHi tech hairstyling apparaten: haal het beste uit je haarDe nieuwste apparaten voor het stylen en drogen van je haar doen denken aan hi-tech. Termen als ionen, edelstenen en -me…
De verschillende methoden om te ontharenAl beginnen ook meer en meer mannen zich van hun haren te ontdoen, toch is ontharen vooral een vrouwenprobleem. Ik zet d…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.