Beauty: De huid
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en vormt de “bekleding” van ons lijf (mens en dier). De huid is het grootste orgaan, omdat dit in gewicht het geval is en het een speciale functie vervult.
Maar het mooiste is eigenlijk dat het het enige orgaan van ons lichaam is wat met het blote oog te aanschouwen is en iets kan zeggen over de gesteldheid van ons lichaam. De huid is dus ook een soort graadmeter en kan op verschillende manieren “bekeken” worden. Denk hierbij aan verkleuring van de huid, uitslag of warmte van de huid.
Opbouw
De huid is opgebouwd uit 2 lagen die ieder uit meerdere weefsels bestaan. De opperhuid (ook wel epidermis genoemd) is de buitenste laag. Daaronder zit de lederhuid (ook wel dermis genoemd) en dit bestaand uit collageen bindweefsel.
Samen zorgen deze lagen er voor dat het lichaam beschermd wordt tegen alles wat van buitenaf komt en maakt het dat als er een verwonding is, deze heelt. De hoornlaag zit helemaal aan de buitenkant en maakt dat onze huid soms een ondoordringbaar fort lijkt.
De laag die net onder de huid ligt is de laag die voornamelijk uit bind- en vetweefsel bestaat. Maar alle lagen samen kunnen sterk van dikte verschillen. Dit is afhankelijk van de functie van de huid op die plaats. Immers bijvoorbeeld de voetzolen “slijten” te veel als dit is opgebouwd uit de huid die bijvoorbeeld op de armen zit. De laag bij de voetzolen is dus dikker, maar ook de handpalmen en de “knokkels” zijn weer anders (ellebogen, knieën, handen).
Reactie van de huid
De huid reageert altijd op alles van buitenaf. Soms is het minimaal en een bodylotion zal in positieve zin verzachtend werken, maar een stof kan ook een allergische reactie veroorzaken en een brandwond zal een blaar (of erger) veroorzaken. Maar alles geënt op het aangeven dat je ergens niet tegen kunt (een waarschuwing dus) en op het herstellen van de huid.
Dit kan gepaard gaan met een lidteken wat op die plaats ontstaat. De huid heeft de wond kunnen dichten, maar is bijvoorbeeld te zwaar beschadigd om de oorspronkelijke huid weer aan te nemen. Zo’n plek kan er wat “verwilderd” uit zien en er zal vaak geen pigment meer gevormd worden.
Striae
Onderhuids kan de huid ook “scheuren” en dat heeft striae. Dit zijn een soort onderhuids spreken die eerst rood zijn en later wit worden. In dat geval is het bindweefsel gaan scheuren, wat kan gebeuren als de huid in snel tempo op moet rekken. Dit kan in de pubertijd ontstaan bij bijvoorbeeld snelle borstvorming, bij zwangerschappen als de buik in een ijltempo op moet rekken of als je snel in gewicht toeneemt en dan voornamelijk op specifieke plaatsen. In tegenstelling tot verwonding aan de buitenkant, doet dit geen pijn. Dit herstelt echter nooit en een afdoende remedie is er nog niet voor gevonden.
Talgklieren
De talgklieren zijn essentieel voor de huid en bevinden zich in de dermis / lederhuid. De combinatie is altijd met een haar en een haar kan meerdere talgklieren bevatten. De talg vindt zijn weg naar buiten op dezelfde manier als de haar. De talg zorgt er voor dat de huid vettig blijft en water beter af kan stoten, maar zeker zo belangrijk is de rol die talg heeft als het gaat om het bieden van weerstand tegen ziektekiemen. Zoals niet iedereen even veel of weinig haar heeft, geldt dit ook voor talg. Erfelijke factoren, de hele hormoonhuishouding, voeding etc. speelt allemaal een rol bij de aanmaak van talg. Bekend is dat vrouwen na de overgang minder androgenen produceren en daarmee de talg afneemt, wat dan bijvoorbeeld weer een droge huid tot gevolg heeft.
Toevoeging aan de huid
Er zijn voedingssupplementen die dat aan kunnen vullen wat je mogelijk – om wat voor reden dan ook – tekort komt, maar er zijn ook spullen die van buitenaf aan de huid toegevoegd kunnen worden. De bodylotions en verwante producten zijn daar goede voorbeelden van. Na het douchen is de talglaag weg en kan de huid wat strak en droog aanvoelen. Bodylotions vullen dit weer aan – naast een mogelijk lekker luchtje – maar het zal altijd relatief dicht aan de oppervlakte blijven en dus iedere keer opnieuw moeten gebeuren. Denk hierbij ook aan mensen die bijvoorbeeld vanwege het werk veel met de handen in het water zitten. De handen kunnen dan erg droog aanvoelen en een handcrème kan dit weer aanvullen.
In tegenstelling tot wat er vaak wordt aangegeven over voor dit soort producten is het niet verslavend. Het prettige gevoel wat het verzachten teweeg brengt, is daarentegen weer wel verslavend.
Al met al is de huid dus een belangrijk deel van ons lichaam en te belangrijk om te verwaarlozen.