Beauty: Zon in aantocht, denk aan je huid

Beauty: Zon in aantocht, denk aan je huid Als de vorst langzaam uit de grond raakt, je de vogels in de ochtend weer hoort fluiten en heel voorzichtig de eerste groentje blaadjes weer verschijnen, is het tijd voor de lente. Veel mensen verheugen zich op de lente en met recht, want het is een seizoen waar mensen weer de buitenlucht opzoeken, vrolijk van de zon worden en de huid bijna letterlijk weer mag ademen. Dat laatste is een belangrijke, want het najaar en de winter zit de huid, op wat plaatsen na, stevig ingepakt. En is het niet de koude, rauwe buitenlucht, dan is het wel de droge centrale verwarming, de hete open haard of de klimaatregeling in de kantoorpanden die nooit voor iedereen goed af te stellen is.

Met andere woorden, onze huid moet weer luchten, weer daglicht zien en die mooie oorspronkelijk roze of licht getinte huid worden. Maar om je huid nu direct zo aan de buitenlucht bloot te stellen, is ook niet helemaal goed. Verzorg de huid goed alvorens het eerste zonlicht de huid opzoekt.

Eerste zonlicht

Natuurlijk heb je je huid in de winter ook verzorgd. Sommige mensen krijgen droge benen van de centrale verwarming en scrubben zich ongans om wat souplesse in de huid te houden. Andere kunnen met een likje bodylotion de winter door. Maar zonlicht is, hoe prettig dan ook, altijd iets om over na te denken. Is het niet de zonnebril voor de ogen en de huid rond de ogen, dan is het een zonnebrandcrème om de eerste zonnestralen niet de blanke huid te laten gloeien.

Scrubben

Maar laten we het wat gestructureerder aanpakken en begin dan met de dode huidschilfers te verwijderen. Een goede scrub voor het gezicht, is afhankelijk van het type huid. Een gevoelige huid kan veel minder hebben dan een vette huid en daar zijn de scrubs voor het gezicht op afgestemd. Let bij het scrubben van het gezicht altijd goed op de huid rond de ogen. Deze is extra gevoelig en laat dit stukje huid vrij van scrubmiddelen.

De lichaamshuid kan over het algemeen meer hebben, maar ook hier is de dunnen e/o gevoelige huid eerder in opstand dan de normale of vette huid. Er zijn zachte scrubs met eerder een wrijving dan echte korreltjes in de crème. Zeezout daarentegen in een crème verwerkt is heftig en daar moet je huid wel tegen kunnen. De speciaalzaken kunnen je hier goed over informeren, bijna ieder merk heeft wel een scrub in het assortiment. Zeezout wordt maar door enkele merken toegepast (bijvoorbeeld Shiseido).

Kalmeren

Laat de huid na een heftige scrub even goed kalmeren, er zijn smeersels op de markt die de huid koelen en je huid voelt snel weer prettig aan na een dergelijke smeerbeurt. (Bijvoorbeeld Yves Rocher heeft deze crèmes)

Haar

Tja, ook het haar is in de lente en zomer weer meer zichtbaar, dus daar waar je in de winter nog wel eens een dagje kon overslaan, ziet men genadeloos hard de stoppels als je even geen zin of tijd hebt om te scheren, harsen of andere manier van ontharen. Voor alle vormen geldt overigens dat het altijd goed is om de huid ook na een ontharingsbeurt tot rust te laten komen. Voor de benen is er bijvoorbeeld een crème die de benen koelt, ook veel gebruikt door mensen die veel stand werk doen.

Masker

Als de huid aan het bekomen is kan het gezicht nog een oppeppend masker gegeven worden. Door die temperatuurswisselingen in de koude maanden, is het niet verkeerd om de gezichtshuid een masker te geven wat de vitaliteit weer terugbrengt in de huid. Naast het gegeven dat het goed voor de huid is (stimuleert de doorbloeding), “bloost” je gezicht er een beetje van.

Pas daarna je normale ritueel, afhankelijk van het moment van verwerken, in de vorm van dag- of nachtcreme toe.

Beschermen

Maar zeker zo belangrijk is het beschermen van de huid bij de eerste zonnestralen, ook in de schaduw (!). De huid heeft nog niets opgebouwd en is extra gevoelig voor het zonlicht. Naast een verbrande rode huid, is het bovendien erg slecht voor je huid (denk aan huidkanker en snelle veroudering). Zorg dat je de lotion of crème (zeker in het begin met een hoge beschermingsfactor) bij je hebt staan en smeer in het begin om het half uur. Laat het goed in de huid trekken en zoek in ieder geval rond het middaguur de schaduw op.

De zonnebril is naast handig en mooi ook nog eens belangrijk voor de ogen en de huid rond de ogen, dus zorg dat je een goed uv filter hebt en kijk niet alleen of de bril mooi is, maar of deze ook functioneel is en de juiste bescherming biedt.

Tot slot

Alles bij elkaar is het niet veel wat je moet doen om je huid weer in topconditie aan de warmere seizoenen te laten wennen, maar wel belangrijk. Belangrijk omdat het oog wat wil, maar zeker ook belangrijk, omdat het de bescherming van je huid is … en je er maar 1 te verliezen hebt.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schadelijk is zonlicht?Hoe schadelijk is zonlicht?In de zomer kan je huid het zwaar te verduren hebben. Bij de meeste mensen is de huid in de zomer blootgesteld aan heel…
UVstraling - wat is het?Naast het licht dat wij kunnen waarnemen, straalt de zon ook een ander licht uit; ultraviolet licht, voor ons niet met h…
De noodzaak van zonnebrandcrèmeVeel mensen onderschatten de noodzaak van het gebruik van zonnebrandcrème. Hoewel dit besef wel steeds meer bij mensen l…
Zonnebrand: preventie en behandelingEen langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht kan een verbranding van de huid tot gevolg hebben. Een verbrandde…

Fabels over haaruitvalFabels over haaruitvalEr wordt zoveel onzin verteld over haaruitval, en zoveel haarverzorgingsmidddelen beloven je weer een bos met haar, zoal…
Maak futloos en beschadigd haar weer mooi met olijfolieMaak futloos en beschadigd haar weer mooi met olijfolieMooi haar hebben is fijn, ons kapsel is één van de visitekaartjes voor ons uiterlijk. Wanneer je haar niet goed zit, dan…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.