Borstvergroting

Het woord borstvergroting zegt het al, het is een ingreep waarbij de borst of borsten van de vrouw worden vergroot. Meestal word dit gedaan door weefsel of een prothese.

Verschillende ingrepen

De meest voorkomende ingreep is doordat er een incisie word gemaakt bij de oksel. Maar het kan ook gebeuren dat er onder de borst een snede word gemaakt omdat deze toch de minste littekens geeft, omdat je borst er naderhand mooi overheen valt. Nog een andere optie is een incisie bij de tepel. De prothese kan tussen de borstklier en de grote borstspier geplaatst worden, of tussen de borstspier en de borstkas. Kort gezegd, boven of onder de borstspier. De laatste optie is dat er een gaat bij de navel word gemaakt, de prothese word opgerold en via dat gaatje naar de borst geduwd. Als het eenmaal goed op zijn plek is, word het gevuld met de zoutwater oplossing.

Soorten protheses

Er zijn drie soorten prothesen, de siliconen met vaste gel, deze is in verschillende vormen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld rond of in een druppelvorm, en zal ook niet gaan lekken. Dan heb je de zout water gevulde implantaten met een siliconen omhulsel, mocht deze lekker dan word het door je lichaam opgenomen en afgebroken. En als laatste de hydrogel implantaten, deze zal ook door je lichaam worden opgenomen en afgebroken als hij gaat lekken.

Kapselvorming

Wat is dat precies? Simpel gezegd is het littekenvorming rondom je implantaat. Dit gebeurt niet vaak maar kan zeker wel voor komen. Het lichaam vormt een hard kapsel rond de borst, dit kan veel pijn veroorzaken. Onder verdoving kan een arts dit kapsel vaak losmaken.

De operatie

Meestal gebeurt de operatie tijdens een dagopname, oftewel poliklinisch. Je word opgenomen, de behandeling wordt gedaan en je mag na een paar uur naar huis. Je wordt voor een borstvergroting onder gehele narcose gebracht. De hele operatie duurt meestal 1.5 uur. De hechtingen worden meestal na 2 weken verwijderd, of je krijgt hechtingen die zelf oplossen. Er worden direct na je operatie 2 drains aangelegd om overtollig wondvocht af te voeren. Dit voorkomt kans op nabloeding.

Herstellen na de operatie

Het is op zich best een heel gebeuren die operatie, dus neem wel de tijd om te revalideren. Kort na de operatie kun je een pijn voelen wat aanvoelt als extreme spierpijn. Omdat je huid natuurlijk ineens word opgerekt zal het ook vaak gebeuren dat je een gespannen gevoel ervaart op je borsten. Het beste is om de eerste 2 weken na de operatie een goed ondersteunende beha te dragen, bijvoorbeeld een sport beha. Verder moet je de eerste week na de operatie nog een beetje rustig aan doen, dus geen zware dingen tillen etc. Meestal kan je na 3 weken weer volledig functioneren in je doen en laten.

Advies

Als je er over nadenkt om een borstvergroting te doen, bekijk dan goed alle mogelijkheden. Lees er veel over en laat jezelf goed informeren. Besluit niet om naar de goedkoopste arts of kliniek te gaan. Het gaat wel om je lichaam, dus beslis verstandig.
© 2007 - 2024 Daisy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvergroting, niet alleen uit ontevredenheidMet de medische kennis van tegenwoordig is het de gewoonste zaak van de wereld geworden om plastische ingrepen uit te la…
Schoonheidsoperatie niet zonder risicoSchoonheidsoperatie niet zonder risicoEen schoonheidsoperatie is een ingreep die bedoeld is als subjectieve verfraaiing van het menselijk lichaam. Een medisch…
PIP implantatenPIP implantatenVeel mensen vinden dat er iets aan het uiterlijk van het lichaam moet veranderen. Voor deze veranderingen gaan de meeste…
Borstvergroting voor een dag is mogelijkVrouwen met twijfels over borstvergroting krijgen door artsen in New York een oplossing aangereikt: de borstvergroting v…

Blijf niet te lang zonnen: zonnesteekBlijf niet te lang zonnen: zonnesteekIs de zon er weer, dan is er kans op een zonnesteek. Kies voor veilig zonnen en dus niet te lang zonnen, hoe verleidelij…
Hoe reinig ik mijn huidHoe reinig ik mijn huidEen mooie huid is een schone huid. en dat velletje wordt niet vanzelf schoon, zeker niet als je er make-up op smeert. da…
Daisy (43 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.