Beauty: Tips voor de gezonde huid

Beauty: Tips voor de gezonde huid De gezonde huid is een basis voor de rest van je lichaam en als er iets niet goed is met het lichaam of de geest, uit het zich nogal eens via de huid. Een erg gevoelig orgaan in de meeste brede zin van het woord. Wat tips om die huid optimaal te houden.

Algemeen

De binnenkant bepaal je uiteraard zelf, maar dat neemt niet weg dat we daarmee ook de kwaliteit van de huid kunnen beïnvloeden. Gezonde voeding als in vers fruit en verse groenten vormen een belangrijke basis om de huid in optimale conditie te houden. Natuurlijk is het ook goed voor de huid dat je uitgerust bent. Een goede (effectieve) slaap is dus bevorderlijk voor de uitstraling van je huid.

In dit artikel beperken we ons tot wat we aan de buitenkant kunnen doen om de huid in topconditie te houden.

Reinigen van de huid en beschermen

Reinigen gezichtshuid

Het schoonmaken van de gezichtshuid gebeurt op heel uiteenlopende manieren. Want de een neemt er een reinigingsmik en aansluitend een tonic voor (het een opent de huid om het te reinigen en het ander sluit de huid weer na het reinigen) en de ander vindt een stukje zeep ook prima (en alles wat daar tussen zit).
Wat je ook toepast, probeer wel de materialen enigszins op de huid aan te laten sluiten en vermijd gezichtstonics met alcohol. Neem bijvoorbeeld eens een tonic op basis van bloemenwater van de roos. Het is een stuk zachter voor de huid.

Voor wie de stomer voor het gezicht gebruikt, dit is op zich een prima diepereinigen maar niet nodig en ondoenlijk om dit iedere ochtend of avond toe te passen. Maar als je een stomer voor het gezicht hebt, is het goed deze eenmaal per week te gebruiken. Hiervoor kan je uiteraard in bij de schoonheidsspecialiste en de betere saunacomplexen terecht.

Reinigen lichaamshuid

We wassen ons nagenoeg allemaal met een zeep, douchegeld, doucheolie etc. maar beter is alleen met water te wassen. Maar als je dan toch iets wilt gebruiken, neem dan een milde reiniger op basis van olie. Deze droogt in ieder geval de huid niet zo sterk uit.
Probeer ook parfumvrije producten te nemen of in ieder geval daar waar geen alcohol in het reinigingsproduct zit.

Scrubben

Scrubben is ook een soort reinigen, het verwijderd de dode huidcellen en de nieuwe huid krijgt meer kans om zich te ontwikkelen en met deze “nieuwe” huid zie je er stralender uit. Bekijk bij aanschaf van producten wel goed welk huidtype je hebt. Het scrubben is hard voor de huid en je huid moet er dus wel tegen kunnen. Neem wel een scrub met olie, die voorkomt weer uitdroging van de huid.

Beschermen

De meeste reinigers drogen de huid hoe dan ook uit – en afhankelijk van het type huid geldt de snelheid van uitdroging – en dat wil zeggen dat een crème de vochtbalans in de huid moet herstellen. Een goede dagcrème voor de gezichts- en halshuid en een goede bodylotion om de rest van je lichaam mee in te smeren.

Als we gaan smeren moeten we ook echt smeren en daar ontbreekt het nogal eens aan. Je huid hoeft er niet super glimmend op te staan. Maar een goede crème (bodylotion of bodycrème) wrijf je goed in de huid, wordt vervolgens opgenomen door de huid en legt daar het beschermende laagje aan. Niet te karig met de crème dus!
Heb je last van extra droge plekjes, probeer dan eens een vette olie op die plaats. De speciaalzaak heeft de oliën voor de droge plekjes (knieën, ellebogen etc.), maar strikt genomen mag je ook de fles slaolie uit de keuken nemen. Neem er wel de tijd voor en laat het goed intrekken en herhaal het op dagbasis.

Beschermen in de zon

Dat is natuurlijk een heel ander verhaal. Beschermen tegen de zon is je huid een soort schil geven dat deze kan opboksen tegen de UV-straling. Dat wil dus ook zeggen dat je een goede vette laag aan moet brengen en niet karig zijn met de crème/olie. Omdat het in de felle zon hard gaat met het opnemen in de huid, is het goed regelmatig te smeren. Als je een dagje strand doet, moet je al snel aan een keer of 5 tot 6 smeren denken. Een goede hoge factor nemen en op de heetste uren minimaal in de schaduw. Blijft langdurige zonnebaden is zonnen nog steeds slecht voor de huid.

Huid rond de ogen

De huid rond de ogen is extra gevoelig, deze huid is erg dun en een speciale oogcrème is dan ook niet verkeerd. De ene oogcrème helpt je de rimpeltjes nog even weg te houden, de ander is verkwikkend en helpt je eventuele wallen te bestrijden. Overigens is aambeidenzalf wel hét middel tegen wallen. Of het goed voor de huid is valt nog te betwijfelen.

Breng oogproducten altijd zacht kloppend in op de huid. De huid is zo teer dat wrijven het alleen erger maakt. Om niet te hard te kloppen neem bijvoorbeeld de middelvinger (daar tik je niet zo hard me als met je wijsvinger).

Uitslag

Heb je ondanks de goede zorgen voor je huid toch nog last van uitslag in de vorm van bijvoorbeeld acne of schrale plekken, behandel deze dan lokaal en gebruik het niet voor je hele huid.
Maar voordat je ergens aan begint, is het goed een arts naar je huid te laten kijken. Laat vaststellen waar het om gaat en bekijk dan wat je er aan kunt doen.

Afhankelijk van de gradatie waarin je last hebt van bijvoorbeeld acne, kan acne met een speciaal acneprogramma voor volwassenen bestreden of verminderd worden. Deze brengen ook weer vocht richting de huid en dat hebben de acneprogramma’s voor jongeren over het algemeen niet.

Maar uitslag door bijvoorbeeld allergie heeft met de psyche te maken. Het is als het ware een irritatie voor iets of iemand (de omgeving) en belangrijk dit weg te nemen. Ieder middel is meer met de bestrijding dan met de oorzaak bezig. Als je al iets voor de probleemhuid gaan nemen, zorg er dan minimaal voor dat het zachte producten zijn en vermijdt allerlei soorten peelings.

Tot slot

Ook bij producten voor de huid geldt dat je je logische verstand moet gebruiken als je wat gaat aanschaffen. De betere speciaalzaak zal je een goed advies kunnen geven, maar als je daar de beurs niet voor hebt en zelf naar de huis-tuin-en-keuken drogist moet, moet je zelf aan de slag. Ga dus minimaal op pad met wat voor typ huid je hebt, dit maakt de keuze in de in winkel meteen een stuk eenvoudiger.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scrubs en crèmes voor een goede lichaamsverzorgingEen goedverzorgde huid is een stralende huid. Dit artikel bevat enkele tips voor een goede lichaamsverzorging, voor dive…
Crème, het tovermiddel voor een mooie huidEen mooie huid willen we allemaal. Al van jongs af aan leren wij van ouders, kennisse, vrienden en vriendinnen en reclam…
Beauty: Gezichts- en lichaamsverzorging in het najaarBeauty: Gezichts- en lichaamsverzorging in het najaarVoor het najaar is het belangrijk dat de huid weer in optimale conditie gebracht wordt. Immers de huid kan het zwaar heb…
Cosmetica: hoe lang is make-up, creme en parfum houdbaar?Cosmetica: hoe lang is make-up, creme en parfum houdbaar?Ook je mascara, parfum en dagcrème hebben een houdbaarheidsdatum, maar dat staat niet altijd op de verpakking. Cosmetica…

Eigenschappen en verzorging van de gevoelige huidEigenschappen en verzorging van de gevoelige huidEen gevoelige huid heeft een aantal kenmerken. Niet iedereen met een huid die door omstandigheden gevoelig reageert heef…
Verschillende haarproducten om je kapsel mee te stylenAls je voor de schappen in de supermarkt of drogisterij staat kan het je wel gaan duizelen van het grote aanbod stylingp…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.