Vergrote poriën: oorzaken en wat je ertegen kunt doen

Vergrote poriën: oorzaken en wat je ertegen kunt doen Iedereen heeft poriën op zijn/haar huid. We hebben deze openingen in de huid namelijk nodig om talg(een soort smeermiddel voor de huid) en zweet vanuit klieren in de huid op de oppervlakte te krijgen. Door verschillende factoren kunnen deze openingen alleen groter worden en hierdoor meer zichtbaar. Poriën weer permanent te laten krimpen is helaas niet zo gemakkelijk, daarom hier een aantal tips om vergroting te voorkomen.

De oorzaken

De zon

Zonlicht heeft als eigenschap het collageen in je huid te verslappen. Hierdoor wordt de huid minder strak en zullen poriën als het ware uitzakken. Het is dus verstandig je huid goed te beschermen tegen de zon.

Veroudering

Niet alleen door de zon maar ook door toename van de leeftijd zal het collageen in de huid verslappen.

Make-up

Sommige soorten make-up(zeker producten op oliebasis) kunnen de poriën verstoppen. Hierdoor kan de porie uitgerekt worden en uiteindelijk groter. Let er dus altijd goed op dat je make-up op waterbasis is. Verder is het aan te raden alleen een huidproduct te gebruiken als je het echt nodig hebt. Of bijvoorbeeld alleen op plekken in je gezicht waar je oneffenheden hebt en niet op huid die al egaal is.

Verhoogde talgproductie

Als je poriën verstopt raken door door een te veel aan talgproductie loop je groot risico op meeëters. Meeëters kunnen weer leiden tot acne als ze ontstoken raken. Deze ontsteking kan de porie behoorlijk uitrekken en bovendien voor littekens op de huid zorgen. Het is als je een erg vette huid hebt verstandig deze te reinigen. Gebruik hiervoor allen geen product dat al het vet weghaalt! Je lichaam zal als reactie op de droge huid alleen maar meer talg gaan produceren.

Wat kan je er tegen doen

Tonic met alcohol?

Dit lijkt erg goed te werken. Helaas is deze oplossing maar van tijdelijke duur. De alcohol in de tonic zorgt namelijk dat de cellen om de porie een beetje opzwellen en hierdoor de porie kleiner doen lijken. Het is echter geen permanente oplossing.

Crèmes met retinol

Retinol heeft als eigenschap de vernieuwing van de cellen te stimuleren. Hierdoor zullen dode huidcellen minder een probleem veroorzaken, bovendien wordt het collageen ook sneller vernieuwd. Verwacht alleen geen wonderen van dit middel. Tegen wat reclames beloven doet retinol helaas niet erg veel voor de celdeling.

Stomen

Door te stomen, dus ongeveer 10 minuten boven een bak heet water hangen, wordt het talg in de poriën zachter en zal het minder snel deze openingen verstoppen. Daarnaast zweet je ook vaak veel van de hitte dus worden de kanaaltjes gelijk schoongespoeld.

Microdermabrasie

Een echte blijvende oplossing tegen vergrote poriën is microdermabrasie. Bij deze behandeling worden de oppervlakkige laagjes van uw huid verwijderd met een mechanische peeling. De kosten van een behandeling zijn ongeveer 500 euro.
© 2010 - 2024 Espi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Zon en puistjesZon en puistjesEr wordt vaak gezegd dat de zon kan helpen om puistjes tegen te gaan. Mensen die puistjes hebben zouden er baat bij hebb…
Beauty: volwassen en puistjes!Beauty: volwassen en puistjes!Je verwacht dat je na je pubertijd van de puistjes af bent. Halleluja, de vlag kan uit, de gave huid is terug. Voor somm…
Tieneracne onder de loep genomenAcne is de meest voorkomende huidprobleem bij tieners. Negen van de tien tieners worden ooit geconfronteerd met puistjes…

Stinkvoeten, hoe kom ik van mijn stinkvoeten af?Last van stinkvoeten? Het niet durven uittrekken van uw schoenen? Stinkvoeten zijn heel erg vervelend en worden ook als…
Bronnen en referenties
  • http://www.bogar.nl/ http://artikelen.foobie.nl/beauty-mode/houd-je-porien-klein/ http://www.info-derm.com/nl/
Espi (15 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.