Botoxlippen bestaan niet: de onzin over botox

Er doen zoveel onzinverhalen de ronde over botox. Mensen hebben het over botoxlippen als ze opgevulde lippen bedoelen en denken dat je rimpels kunt opvullen met botox. De waarheid over botox is echter heel anders.

Botox is synoniem voor een eeuwige jeugd

Bij het woord botox denken veel mensen aan een eeuwige jeugd. Maar die eeuwige jeugd bestaat niet, zelfs niet bij het gebruik van botox. Bovendien hebben veel mensen een volledig verkeerd beeld van het middel. Dat komt ook omdat er excessen zijn. Sommige botoxfans laten zich om de paar weken volspuiten met botox. Goede artsen doen vaak niet meer dan 1 behandeling per plaats per jaar overigens, maar twee keer per jaar een botoxbehandeling om een rimpel te verlammen is ook nog acceptabel.

Botox is vergif

Bij veel mensen leeft nog steeds het idee dat botox vergif is. Het komt immers van de ziekte botulisme denken ze. Botox is echter een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium Botulinum. De gezuiverde toxine is dus inderdaad een gifstof, maar het wordt in de medische wereld al meer dan 30 jaar gebruikt om de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren lam te leggen of te verminderen. Mensen met spierproblemen, maar ook mensen die overmatige transpireren worden op die manier al 30 jaar geholpen. Overigens wordt het in nieuwere toepassingen ook gebruikt bij mensen met een hyperactieve blaas.

Is botox giftig?

Hoewel botox een toxine is, is botox niet giftig. Alleen in hoge concentraties is het een giftige stof, maar in feite geldt dat voor heel veel medicijnen die mensen innemen of ingespoten krijgen. De dosering bepaalt of iets goed of slecht is. Zelfs heel kleine kinderen die nog de borst van hun moeder krijgen en die last hebben van spasmen krijgen al botox behandelingen. Dit geeft wel aan dat het inspuiten van botox niet problematisch is.

Een botoxkop of botoxlippen: de grootste onzin die er bestaan

Dat er veel onkunde is over het middel botox mag ook wel blijken uit de verhalen die de ronde doen over mensen die een zogenaamd botoxhoofd of botoxlippen hebben. Botox wordt namelijk niet in het hele gezicht gebruikt en al helemaal niet bij de lippen. Botox verlamt namelijk en lamme lippen, daar zit helemaal niemand op te wachten. Lippen waar overduidelijk aan gesleuteld is, zijn opgevuld met fillers en daar komt geen botox aan te pas. Ook een gezicht dat er heel onnatuurlijk uitziet is vaak anders behandeld dan met botox. Daar is vaak een operatie aan vooraf gegaan waarbij het hele gezicht is strakgetrokken of zijn er fillers in bijvoorbeeld de wangen gespoten. En dat heeft met botox helemaal niets te maken. Ook iemand die opeens heel strakke oogleden heeft, heeft een operatie ondergaan en heeft geen botoxbehandeling gehad.

Wat doet botox dan wel?

Botox kan worden ingezet bij bepaalde rimpels in het gezicht. Er wordt dan in de spieren een beetje van de stof gespoten en dat verlamt die spieren waardoor de rimpeling niet kan ontstaan. Maar dat kan niet in het hele gezicht. Meest voorkomende botox behandeling is rond de ogen (kraaienpoten) en in het voorhoofd (de frons).

Goed spuiten bij botox is cruciaal

Het resultaat van een botox behandeling hangt wel af van degene die het middel inspuit. Zoek daarom een kliniek die dagelijks botox behandelingen en fillers zoals restylane (samen injectables genoemd) verzorgt. In zo’n kliniek wordt ook gekeken naar de eventuele risico’s omdat ook iemands ziektegeschiedenis wordt doorgenomen. Met een goede behandeling wordt een subtiel resultaat behaald. Vaak zien mensen helemaal niet eens dat iemand een botox behandeling heeft gehad, omdat het verschil niet heel opvallend is. Het heeft eerder een verzachtend en dus verjongend effect om zo nu en dan kraaienpootjes en de fronsrimpels in het voorhoofd weg te spuiten.

Botox blijft niet eeuwig

Het effect van botox is niet eeuwigdurend. Wie het bij wil houden moet zeker eens per jaar opnieuw worden ingespoten, sommigen doen het ook om het halve jaar. Ondanks dat het effect dus niet voor eeuwig blijvend is, wordt het verouderingsproces er wel door vertraagd. De rimpels krijgen de kans namelijk niet om dieper te worden omdat ze dan weer lam worden gelegd.

Lees verder

© 2011 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijk mooi met Wonderolie (Castorolie, Ricinusolie)Wonderolie heeft ontstekingremmende, ontgiftende, kalmerende en verzachtende eigenschappen. Het maakt de huid zacht en s…
Beauty: make-up tips voor het voorjaarBeauty: make-up tips voor het voorjaarNaast de bekende mode- en cosmeticahuizen zijn de filmsterren en zangeressen mede bepalend wat het modebeeld wordt voor…
Bronnen en referenties
  • www.carlyblog.nl
  • Business Busters Noord
  • Alexandra Stein Kliniek Sloten

Reageer op het artikel "Botoxlippen bestaan niet: de onzin over botox"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: 21-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Special: Gezichtsverjonging
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!