Foundation; welke past bij jou?

Foundation heb je in verschillende soorten. Leer er hieronder meer over en ontdek welke foundation bij jou past.

Wat is foundation

Foundation is een laagje make-up dat je op je huid aanbrengt om je gezicht egaler te doen lijken. Wanneer je huid rood, vlekjes of andere oneffenheden vertoont, kun je dit met foundation wat wegwerken.

Soorten foundation

Je hebt vier verschillende soorten foundation:
  • Vloeibare foundation
  • Matterende foundation
  • Compact foundation
  • Poeder foundation

Vloeibare foundation

Wanneer je een droge en/of gevoelige huid hebt, dan is vloeibare foundation een geschikte foundation. Deze zorgt voor de hydratatie van de huid, het voorziet de huid van water waardoor de huid mooi blijft. Zoals de naam al zegt is deze foundation vloeibaar wat je kunt vergelijken met de structuur van een dagcrème of lotion, maar dan met een kleurtje. Vloeibare foundation zit doorgaans in een flesje, vaak met een pompje aan de bovenkant.

Vloeibare foundation kun je het beste opbrengen met een foundationkwast (zorgt voor een gelijkmatige verdeling), je vingers of met een (vochtig gemaakt) sponsje.

Matterende foundation

Wanneer je een vettere of gecombineerde huid hebt, dan is matterende foundation een geschikte foundation. Deze foundation bestaat uit mousse. Het zorgt ervoor dat de huid niet glimt, waar het de neiging toe heeft bij een vette huid. De huid wordt door deze foundation matter. Het maakt je huid tegelijkertijd zachter. Matterende foundation zit doorgaans in een potje.

Matterende foundation kun je het beste opbrengen met je vingers. Sommigen gebruiken hier net als bij vloeibare foundation, een foundationkwast bij.

Compact foundation

Ook deze foundation is geschikt voor gecombineerde tot vette huid. Deze foundation voelt wat ''zwaarder'' aan dan de matterende mousse foundation. Hij dekt doorgaans ook beter dan andere foundations. Compact foundation zit doorgaans is een potje.

Compact foundation kun je het beste opbrengen met je vingers of met een (vochtig gemaakt) sponsje.

Poeder foundation

Wanneer je een normale tot vette huid hebt is poeder foundation een geschikte foundation. Je kunt het beter niet op een droge huid gebruiken omdat je dan de eventueel aanwezige huidschilfertjes goed kunt zien na het opbrengen van de poeder. Poeder foundation zit doorgaans in een potje.

Poeder foundation kun je het beste opbrengen met een kwast.

Huidverzorging vóór en na de foundation

Voordat je foundation op de huid aanbrengt is het belangrijk de huid eerst te reinigen met een reinigingslotion. Je huid blijft hierdoor mooier en er jonger uitzien. Ook zorgt het ervoor dat de foundation er later mooier op blijft zitten. Voordat je de foundation aanbrengt is het ook aan te raden een goede dagcrème of lotion op te smeren. Dit verzorgd je huid en voorkomt uitdroging en zorgt ervoor dat je huid gevoed wordt.

Ook aan het eind van de dag is het belangrijk je huid goed te verzorgen. Reinig ook dan je gezicht (en eventueel je hals als je daar ook foundation op hebt aangebracht) en haal de foundation en andere make-up eraf. Je huid heeft hierdoor de kans beter te kunnen ''ademen'', ook 's nachts en voorkomt het snel ouder worden van de huid.

Kleur bepalen

Zorg ervoor dat de foundation die je koopt dezelfde tint of één tint lichter heeft dan je eigen huidskleur. Zeker niet donkerder omdat je dan het pancake effect krijgt en iedereen goed kan zien dat je foundation op hebt gedaan. Test de foundation in de winkel op de binnenkant van je arm of nog beter: op je kaaklijn. Zorg ervoor wanneer je naar de winkel gaat om foundation aan te schaffen dat je hoogstens wat dagcrème op hebt en geen make-up. Anders heb je nog een verkeerd beeld van de kleur en een groter kans op een miskoop.

Verkoopplaatsen

Foundation is te koop bij de drogist zoals de Etos en de Kruidvat en parfumerieën zoals Douglas en Ici Paris. Ook is foundation via het Internet te bestellen. Een nadeel daarvan is dat je de foundation van tevoren niet uit kunt proberen op je huid en je de juiste kleur moet gokken.
© 2011 - 2024 Wuppie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foundation: welke is geschikt voor jou?Foundations. Je hebt ze dekkend, luchtig, glanzend, mat, goedkoop, duur en in kleuren die geschikt zijn voor elke huid.…
Foundation gebruiken voor een rijpere huidHoe kun je foundation gebruiken voor een rijpere huid? Je wilt niet dat je rimpels zichtbaar zijn als je foundation op h…
Hoe breng je foundation aan?Hoe breng je foundation aan?Eén van de meest gezochte beauty zoektermen op Google is: 'hoe breng je foundation aan?' Reden genoeg om dit onderwerp t…
Verschillende types make-up poedersVerschillende types make-up poedersMet de juiste poeder heb je geen bleek gezicht, maar zie je er stralend uit. Poeder kan worden gebruikt in combinatie me…
Haartrends, grijs is het nieuwe blondHaartrends, grijs is het nieuwe blondGrijs doet het goed, is donkergrijs in kledinglijnen het nieuwe zwart, lichtgrijs gaat hard vooruit ten opzichten van he…
Wuppie (35 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.