Scrubzeep, modderzeep, shampoozeep: trends en tips

Scrubzeep, modderzeep, shampoozeep: trends en tips Zeep. Eeuwenoud en toch volkomen 'hot'. Scrubben, een lekker modderbadje of je haar ermee wassen: alles kan met zeep. Er zijn nu zelfs heuse zeepwinkels, waar je jezelf kunt verwennen met een cadeauverpakking lichaamsverzorgend fijns. Wat is er allemaal te vinden? Lees verder voor trends en tips... Wat een heerlijke trend: geen hand vol, maar een land vol zeep! Nu de gespecialiseerde zeepwinkels overal te vinden zijn, en je in een mooie en trendy omgeving kunt kiezen uit talloze soorten zeep met alle mogelijke plantenextracten, bloemengeuren én cosmetische effecten zoals scrub of hydratatie, houdt niets je meer tegen. Laat je verleiden! Een van de eersten met deze trend was Lush, inmiddels al jaren geleden maar nog altijd 'going strong'. Lekker stukjes zeep laten afsnijden van een groot blok, kakelvers zogezegd. Nu is er de waardige concurrent Sabon, die het concept overgiet met de luxe van kroonluchters, prachtige presentatiekasten en mooi opgemaakte cadeausets. Wat is er allemaal mogelijk en verkrijgbaar? Wat niet? Lees verder...

Modderzeep

Een wel heel bijzonder stukje zeep met sterke huidreinigende eigenschappen: modderzeep! Lush heeft een diepbruine variant die je onder de douche omtovert in een blij varkentje dat net door de modder heeft gerold.. zo sterk geeft de zeep reinigende en therapeutische modder af. Deze modderzeepsoort scrubt de huid vaak licht met lekkere kleine modderkoreltjes. Maar er zijn ook witte modderzepen. Uit Dode-Zee-modder worden zowel zwarte als witte zepen gemaakt, rijk aan genezende mineralen. Een moeiljke of tot acne geneigde huid kan er sterk van opknappen. Een witte Dode-Zeemodderzeep is er onder andere van het in Dode-Zee-producten gespecialiseerde Ahava. Een superzwarte is er van Zayna.

Zeepketting: voor crea bea's

Het is inmiddels een geliefde bezigheid van creatievelingen. Men neme smeltzeep, een geurolie naar keuze en zo'n leuk vormpje, en je maakt je eigen stukjes zeep bij wijze van kralen. Die rijg je aan een stoer touw en voilá: de zeepketting. Online zijn er al heel wat winkeltjes voor liefhebbers van het maken van de zeepketting. Wie geen zin heeft in geknutsel maar wel een zeepketting wil hebben, koopt er gewoon één bij Sabon of een andere speciaalzaak.

Scrubzeep

Met een scrub-effect je huid reinigen. Twee weldaden voor je huid in één handeling, dat staat voor snel en lekker een spa-gevoel in de badkamer. Vaak is deze zeep op basis van puur-natuur-elementen, zoals bij Lush in de vorm van in de zeep verwerkte gemalen vijgenpitjes.

Loofahzeep

Loofahzeep is een combinatie van een reinigende zeep en een loofah. Dat laatste is een 100% natuurproduct dat zowel de zeep net zo doet schuimen als een spons dat kan, als dat de loofah masseert, net als de nog iets bekendere scrubhandschoen.

Zoutzeep

Zoutzeep, en dan met name de Dode-Zee-variant, reinigt én herstelt de huid. Deze zeep kan wat minder prettig zijn als je schrammetjes en wondjes hebt, maar anders is het een weldaad voor je huid, die er opmerkelijk zacht van wordt. Ahava heeft er één voor mensen die om welke reden ook geen zeep kunnen verdragen: een zeep zonder zeep dus.

Shampoozeep

Even wennen misschien. Je haar inzepen met.. shampoo. Maar shampoozeep, of zoals het ook wel heet, 'vaste' shampoo, is alleen al heel milieubewust: geen plastic flessen! Lush heeft er een heleboel varianten in. Shampoo in vloeibare vorm is zelfs voor natuurlijke producenten vaak een probleem, omdat je toch snel kunstmatige oplosmiddelen nodig hebt. Dat heb je in dit geval niet, en daarmee minimaliseer je zowel de kans op irritatie van je hoofdhuid als milieubelasting.

Verzorgende zeep

Je kent het roosje van de vertrouwde Lux-zeep vast nog wel. En de roos in combinatie met zeep is niet alleen symbolisch. Verzorgende zepen bevatten vaak zalig geurende rozenolie. Bij een rozenzeep als van Lush, krijg je er een veldbloemenboeket aan ingredienten bij: ridderspoor, goudsbloem, kamperfoelie én korenbloem. Hmmm...

Organische en puur natuurlijke zeep

Natuurlijk is die er inmiddels ook: biologische, organische en/of puur natuurzeep. Bij Sabon bijvoorbeeld is deze zeep er in de Organic Line. Vol medicinale Zwitserse kruiden. En met het Ecocert-keurmerk voor biologische producten. Ook 100% natuurlijk is een van de meest beroemde zepen die er zijn: Gamila zeep, met het beroemde Gamila Secret kruidencomplex. Vol van natuurlijke planten- en bloemenolieen, herstellend en ultramild.

Zeep, Veel gestelde vragen

Is zeep geschikt voor je gezicht én lichaam?
Vaak wel, maar niet altijd. Niet elke zeep is mild genoeg. Als een zeeptablet geschikt is voor gebruik op zowel gezicht als lichaam, wordt dat vaak op de verpakking aangegeven.
Waarom het predikaat 'zeepvrij'? Is zeep schadelijk?
Nee, zeep is in principe niet schadelijk. Maar sommige mensen verdragen geen zeep. Dan zijn er zelfs zogenaamde 'zeepvrije' zepen, voor wie dat fijne gevoel van een goed stuk zeep niet kan missen. Zeepvrije zeep van Eucerin of Sebamed is ultramild, en geschikt voor wie een zeep niet kan verdragen. De PH-waarde van de huid blijft neutraal.
Droogt zeep de huid uit?
Zoals elk reinigend product, moet je zeep met mate gebruiken. En je hebt díe zeep nodig, die bij jouw huid past. Er zijn terugvettende zepen voor een droge huid, hydraterende zepen, ultrazachte zepen... voor elk wat wils.
Is zeep dierproefvrij?
Steeds vaker wel, en zo hoort dat ook. Je moet er toch niet aan denken dat een proefdier zeep in de ogen heeft moeten verdragen opdat wij lekker kunnen poedelen in douche of bad? Maar hoe dan ook, het is een puntje om even op te letten als je gaat soap-shoppen.

Cadeauzeep

Op zoek naar een origineel cadeau? Zeker als je een beetje idee hebt van iemands huidtype, zit je op rozen. Want bij winkels als Lush of Sabon, zeepspeciaalzaken bij uitstek, kun je verbluffende mooie manden laten opmaken of kant en klaar aantreffen met een kakofonie aan kleuren, geuren en effecten. Zepen, bodymilks, luxe crèmes, nostalgische zakjes badzout.. het zit allemaal samen in een jaloersmakende combinatie. Gemak dient de mens: bij veel zeepwinkels kun je gewoon online bestellen.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen scrubzeep makenScrubben is goed voor de huid. Vaak gebruiken mensen hier scrubzout voor. Het is echter ook heel leuk om een keer een sc…
Kinderfeestje zeepkettingen makenWil je een creatief feestje organiseren voor je jarige kind? Organiseer dan een zeepfeestje! Tijdens dit feest kunnen de…
Wat moet je niet doen met droge handen?Wat moet je niet doen met droge handen?Wanneer je last hebt van droge handen, dan is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Het jeukt en soms doet het ook erg ve…
Hoe maak je een zeepketting? De woontrend van dit momentEen zeepketting is tegenwoordig een trend voor in huis. Niet alleen krijg je een heerlijke geur in huis met een zeepkett…

De meest gemaakte beautyvergissingenDe meest gemaakte beautyvergissingenSoms denk je iets goeds voor je huid of haar te doen, maar werkt het in feite averechts. Hier enkele van de meest voorko…
De top vijf trends in zonnecosmeticaDe top vijf trends in zonnecosmeticaZonnecosmetica. Valt er nog nieuws te melden over zonnecrème, waterproof cosmetica voor in de zon, etcetera? Jazeker. Bi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gefrorene Wand, Pixabay
  • Lush
  • Sabon
  • Ahava
  • Gamila
  • Eucerin
  • Sebamed
  • Beeldmateriaal: 'vaste' shampoo van Lush
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 27-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.