De meest gemaakte beautyvergissingen
Soms denk je iets goeds voor je huid of haar te doen, maar werkt het in feite averechts. Hier enkele van de meest voorkomende vergissingen op beautygebied, die vaak meer kwaad dan goed doen voor huid en haar. En natuurlijk: de oplossing.
Je denkt dat een zonnebeschermingsproduct je dagcrème vervangt
Ze zijn er inmiddels: twee-in-een-producten. Zowel een zonnebeschermingsproduct, als een dagcrème met specifieke functies die daarbij passen. Zoals rimpelbestrijding en bescherming tegen luchtvervuiling. Maar tenzij je het ronduit op het potje ziet staan, is een zonnebeschermingsproduct geen vervanging voor je verzorgende crème. Als je voor een droge huid die vettende crèmes gewend is bijvoorbeeld zo'n ultralicht niet-glimmend zonneproduct gebruikt, dan komt je huid al gauw iets tekort. Geen nood, gewoon het stapeleffect juist benutten. Eerst breng je je dagcrème aan. Dan wacht je een paar minuutjes tot deze is ingetrokken. En dan kan het zonnebeschermingsproduct er overheen.
Je wast je haar twee keer.. lekker schoon
Misschien vind je het lekker, dat krakend schone gevoel in je haar. Of je hebt het idee dat een shampoo royaal moet schuimen voor een optimale reinigingsbeurt. Maar zo zit het niet. Alleen goedkopere shampoos schuimen dat de klodders eraf vliegen. Een goede shampoo schuimt licht. Er zijn zelfs shampoos die nauwelijks schuimen. Het twee keer wassen, is wel een - vroeger vooral veel gebruikt - advies op de shampoofles. Echter, eerlijk is eerlijk, dat verkoopt flessen shampoo maar doet je haar geen goed. Twee keer wassen ontvet simpelweg te sterk. Niet doen dus. Er is een uitzondering. Als je je haar niet dagelijks wast, en er zit een flinke laag stylingproducten zoals lak én gel én mousse in opgehoopt, dan kan een extra wasbeurt weleens iets extra's uithalen dat de eerste wasbeurt niet waar maakte. Dan nog is het beste advies, om dan liever een diepreinigende shampoo te kopen die speciaal bedoeld is om residuen van stylingproducten te verwijderen. Dat doe je bij wijze van afwisseling met je gewone shampoo.
Je gebruikt al tien jaar dezelfde crème
Het is zo'n fijn product! Het was tien jaar - of langer - geleden dé aanrader van je schoonheidsspecialiste! Je zou niet weten waarom wat toen goed was, dat nu niet is! Ook hier geldt: denk nog eens na. Je huid verandert met de jaren. Zeker als je huid droger aanvoelt dan vroeger wanneer je je crème hebt aangebracht, of je het idee hebt dat je steeds meer nodig hebt, is het tijd om bij een goede parfumerie of schoonheidsspecialiste een nieuw huidadvies te halen.
Je bezit vijf scrubproducten.. alleen al voor je gezicht
De buitenste huidlaag ofwel opperhuid heeft een beschermende functie als eerste barrière tegen alles wat je huid van buitenaf kan bestoken (luchtvervuiling, UV-straling, kou, hitte enzovoort). De huid stoot dode huidcellen af, en een scrub helpt deze grondig verwijderen en maakt de huid daarmee net even 'jonger', zeker als de scrub ingredienten als fruitzuren bevat. Echter, je kunt ook te veel scrubben. Dan help je de huid niet ademen en haar functies vervullen, maar maak je de buitenste huidlagen dunner én kwetsbaarder. Te veel scrubben verstoort ook de huidbalans, de zuurgraad en de bacteriele huishouding. Je huid kan wel signalen afgeven dat je te veel scrubt. Rode plekjes, schilferige huid, kriebels, en zelfs pukkels zijn een veeg teken. Maar die moet je eigenlijk voorkomen. De vuistregel voor een scrubbeurt is: één tot twee keer per week, afhankelijk van je huidtype. Voor gevoelige huidtypes kan dat zelfs slechts één keer per veertien dagen zijn. Het is geen overbodige luxe om de schoonheidsspecialiste of parfumerie te vragen wat goed is voor jouw huid, als het op scrubben aankomt. Pas ook op voor het stapeleffect. Een scrubcrème met korreltjes, een masker met zo'n fijn fruitzuurtje en dan nog de dag- of nachtcrème die zonder dat je het weet, wellicht ook zuren zoals AHA's bevat: het is te veel van het goede.
Je gebruikt een extra-rijke antirimpelcrème.. voor je dertigste
Rimpels? Je kunt ze maar beter voor zijn als je ze niet echt wilt hebben (hoewel een rimpeltje hier en daar charmanter is dan cosmeticareclames ons willen doen geloven - echt!) . Dus wat doe je? Je gaat nog voor je dertigste aan een pittig huidverzorgingspakketje voor de rijpere huid, bomvol 'zware' antirimpelingredienten en rijke olieen. Niet doen! Je verstoort de huidfuncties van je huid, je belast haar met spullen die ze nog helemaal niet nodig heeft, en eigenlijk smeer je boter aan de spreekwoordeljke galg: het helpt niet. En wat niet baat, schaadt nu wél. Gelukkig zetten steeds meer fabrikanten zo'n handig balkje met informatie op de verpakking van het product, waaruit blijkt voor welke leeftijdscategorie het bedoeld is. Houd je eraan, dan komen je huid én je zuurverdiende centjes het beste tot hun recht.