Bronzing powder: magie in een potje
Visagisten dwepen ermee, verpakkingen zijn ultra-verleidelijk, en in de doosjes en potjes vind je ware kunstwerken van poeder: we hebben het over bronzing powder. Maar hoe gebruik je het voor een natuurlijk gebruind effect, of voor een accent op gezicht of lichaam? Lees verder...
Bronzing powder. Er zijn nog nooit zo veel soorten geweest. Alleen al om die verleidelijke verpakkingen zou je ze kopen. Of om de prachtige afbeeldingen en mozaiekjes die er van compact-bronzingpowders worden gemaakt. Hoe haal je het meeste uit je bronzing powder? Lees verder...
Bronzing powder: blijvend bruin?
De mogelijke vergissing zit al in de naam verscholen. 'Bronzing' powder. Word je dus bruiner van zo'n poeder? Ja, als je het op hebt. Maar nee, als je het hebt over blijvend effect. Dit bruin was je er gewoon af. Het is een make-upproduct, en geen cosmetisch goedje zoals een zelfbruiner, die wel enkele dagen houdt.
All-over?
Een bronzing powder is misschien wel het meest creatieve makeup product dat er is. Maar visagisten zeggen nog weleens te gemakkelijk dat je het 'overal' kunt gebruiken. Zeker de donkerdere varianten vragen spaarzaam gebruik, met beleid. Heel mooi kan zijn om een schaduw onder je jukbeen te leggen met zo'n donkere bronzing powder. Maar dat 'tipje na' met dezelfde kwast op kin en langs de slapen, slaagt vooral met een bronzing powder in lichtere en zandtinten. Ook voor het aanbrengen zelf bestaat onderscheid. Wanneer je het poeder als schaduw in je gezicht of decolleté gebruikt, kun je de kwast in het losse poeder dopen, afkloppen in deksel of handpalm en aanbrengen. Echter, als je op subtielere kleuraccenten uit bent, kun je het beste gebruik maken van dat laatste restje op de kwast waarmee je het bronzing powder al elders hebt aangebracht. Niet opnieuw indopen dus.
Bronzing powder voor beginners
Gouden tip: één bronzing powder is géén bronzing powder. Begin met een tint die dichtbij jouw huid ligt. Meestal zijn er bronzing powders in pakweg drie tinten uit dezelfde serie. Soms is het het handigste om ze maar meteen alledrie aan te schaffen. Zeker als je nog net begint, is experimenteren het toverwoord. Neem de lichtste tint en begin op de simpelste plekken: wangen, decollete. Is de tint delicaat en bij je huid passend, en ben je tevreden met het resultaat? Ga dan verder met aanbrengen over je gezicht en eventueel lichaam. Een visagistentruc bij badpakkenshoots is, een lichtere bronzing powder over het hele lichaam en gezicht aan te brengen voor een zonnegloed, en dan een net wat donkerdere om schaduwen te leggen waar dat flatteert. Naast eerdergenoemde wangen en decolleté, kan dat zijn rond de ogen, langs de slapen, en op het puntje van je kin.
Geraffineerde tips voor speciale effecten
Een gouden glitter in de bronzing powder maakt je decolletè spannend en laat je benen extra schitteren. Een lichtere bronzing powder met glitters of parelmoer kan accentueren en naar voren halen, terwijl een donkerdere matte bronzing powder via schaduweffecten net wat slanker kan maken (gezicht, schouders). Wil je in bikini maar ga je niet zwemmen? Een tipje matte bronzing powder langs de zijden van je buik imiteert dankzij het schaduweffect zo'n afgetraind modellenbuikje!
Mozaiekjes: vooral leuk om naar te kijken
Mozaiekjes. Hele landschappen en de mooiste vormen worden er gemaak van geperste bronzing powder. Chanel en Guerlain waren de eersten die mozaiekjes maakten waar je écht de show mee stal. Nu hebben ook Pupa en zelfs 'drogisterijmerken' ze in huis. Maar wees nuchter. Hoe mooi ook het effect in het doosje, zulke landschapjes maak je er niet mee op je gezicht. Als je meer kleuren wilt gaan gebruiken, kijk dan goed of de kleurvlakjes groot genoeg zijn om een kwast op te zetten. In de praktijk haal je meestal een royale poederkwast over het hele oppervlak, en breng je de kleuren vanzelf in een mix op je gezicht aan.
Moeite met bronzing powder? Dit kan er aan de hand zijn
- Krijg je een vlekkerig resultaat, dan is je huid te vet. Laat je crème of bodymilk langer intrekken voor je de bronzing powder gebruikt. Gaat het om een compacte ofwel 'vaste' bronzing powder, dan kun je eens een losse poeder proberen; je knoeit er wat sneller mee, maar het effect is vaak egaler. Laat ook die dunne nepdonsjes die je soms erbij krijgt, links liggen. Investeer in een royale, fluffy, donzige poederdons, of een mooie grote poederkwast met haren die je gemakkelijk opzij drukt.
- Knoei je met de poeder? Dan kan het nuttig zijn om de kwast eerst beter uit te kloppen op hand of in het doosje zelf. Of denk aan een compact bronzing powder.
- Is het effect onnatuurlijk? Dan heb je waarschijnlijk een lichtere tint nodig. Desnoods kun je wat babypoeder bijmengen, als het om losse bronzing powder gaat.