Pises Powder: sulfapreparaat tegen acne, infecties en zweren

Pises Powder: sulfapreparaat tegen acne, infecties en zweren Een geïrriteerde of beschadigde huid kan snel tot puisten, acne of infecties leiden. Poriën spelen op, gaan etteren, waarnaast schadelijke bacteriën in wondjes kunnen binnendringen. Bij grote wonden gaat u uiteraard direct naar het ziekenhuis, maar bij kleine wondjes doet u dat minder snel. Zeker als het slechts om een porie-ontsteking gaat. Wat is sulfapreparaat, wat zit er in en hoe kan Pises Powder worden gebruikt om huidontstekingen te verhelpen?

Pises Powder


Waar is het ontstaan?

Oorspronkelijk werden zogeheten ‘sulfanilamide powder packets’ grootschalig toegepast tijdens de oorlog. Het werken binnen het leger betekent dat men in gevaarlijke omstandigheden terechtkomt, waarbij wonden veel schade kunnen aanrichten. Daarbij is de kans groot dat de soldaat niet direct behandeld kan worden en dus dient men in het veld eerste hulp toe te passen. Een methode om ernstige infecties uit te sluiten, is door het behandelen met sulfapreparaten. De poeder wordt daarbij rechtstreeks op de “bloedende” wond gedaan, waarna steriel gaas met een verband erover wordt aangebracht. Deze methode van werken heeft vele soldaten van ernstige infecties behoed, oftewel het heeft vele levens gered.

Zakje Pises Powder / Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nlZakje Pises Powder / Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nl

Wat zit er in Pises Powder?

De oorspronkelijke variant zoals het door het leger werd toegepast bestond uit 100% gekristalliseerde sulfanilamide. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld beschikbaar onder de naam ‘Pises Powder’. In een enkel zakje zit 5 gram in een poedervorm. Het bestaat voor 99,3% uit sulfanilamide en 0,41% uit tannine (lit.2). Dit laatste heeft een samentrekkende werking (lit.3), waardoor de wond wordt gestimuleerd om sneller samen te trekken. Daarbij kan epitheelvorming eerder of gemakkelijker tot stand komen. Oftewel de wond is ontsmet en kan eerder herstellen.

Waar is het goed voor?

Normaal zullen we bij ernstige wonden direct naar het ziekenhuis gaan, om zo de juiste zorg te krijgen. Oftewel we zullen dit product niet in dergelijke omstandigheden gebruiken. Toch kan het een handige eerste hulp zijn als we bijvoorbeeld eropuit trekken en in de wilde natuur gaan hiken. Daarnaast kan het voor in huis bij volgende aandoeningen worden gebruikt. Denk aan etterende puistwondjes, porie-ontsteking, geïnfecteerde wonden, chronische huidzweren, beperkte brandwondjes (diepe of grote open brandwonden dient men altijd door een medisch specialist te laten behandelen).

Toegepast op etterende porie-ontsteking / Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nlToegepast op etterende porie-ontsteking / Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nl

Hoe toe te passen?

De aangetaste huid dient men goed schoon te maken, waarna men de poeder opgelost in een klein beetje water (theelepel/zakje) op de wond doet. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een wattenstaafje te gebruiken. Daarmee kunt u lokaal het goedje op de aangetaste huid smeren. Het water zal snel opdrogen, waardoor een relatief harde korst ontstaat. Het zorgt ervoor dat het etteren stopt en sulfanilamide de wond ontsmet. Stip de plek verschillende keren aan, zodat water opdroogt en geleidelijk aan een relatief dikke laag over de wond ontstaat. Die pakking kunt u gedurende de dag laten zitten, zodat herstel met de tijd wordt gestimuleerd.

Gebruik als masker

Een alternatieve methode om het toe te passen is als masker. Daarbij gebruikt men twee eetlepels honing en iets limoen- of citroensap per zakje. Meng het goed door elkaar en smeer de oplossing op het gezicht, waarna het indroogt. Zorg ervoor dat het circa tien minuten is aangebracht, voordat u de huid weer schoonspoelt. Het heeft een schoonmakend effect voor de huid, waarbij poriën worden schoongemaakt. Vuil wordt als het ware uit de porie getrokken en wordt het eveneens ontsmet. Het aangezicht voelt er op die manier weer schoon en fris. Zorg ervoor dat u het gezicht met voldoende zuiver water spoelt, zodat alle vuiligheid goed wordt afgevoerd. In de volgende Pises Powder demonstratie kunt u zien hoe het kan worden toegepast.

Hoe te verkrijgen?

Let wel dit product is niet voor inwendig gebruik. De stof mag slechts op de huid of huidwonden worden gesmeerd, zodat één en ander wordt ontsmet. Het middel is niet standaard bij ons in de winkel verkrijgbaar. Het is echter wel te verkrijgen in oosterse landen, waarbij het specifiek in Thailand wordt gemaakt. Door te zoeken via Google kunt u enkele aankooppunten vinden, waarbij het internationaal wordt verzonden. Gaat u op vakantie naar het land dan kunt u het ook tegen een zeer schappelijke prijs bij een lokale medicijnwinkel verkrijgen. Doet u aankopen via het internet let dan op dat het om een betrouwbare site gaat.

Lees verder

© 2014 - 2023 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puistjes bestrijdenPuistjes bestrijdenAcne of puistjes komt meestal voor bij jongeren, sommigen krijgen het en sommigen niet. Acne kan je niet voorkomen en ko…
Hoe verhelpen gezonde koolhydraten acne en puisten?Hoe verhelpen gezonde koolhydraten acne en puisten?Het hebben van acne en puisten is een wereldwijd voorkomende conditie van een geïrriteerde huid. Het komt voornamelijk v…
Bronzing powder: magie in een potjeBronzing powder: magie in een potjeVisagisten dwepen ermee, verpakkingen zijn ultra-verleidelijk, en in de doosjes en potjes vind je ware kunstwerken van p…
Het genezen van een wondIedereen heeft wel eens een schaafwond gehad, of een snee. Zulke wonden herstellen zich wonderbaarlijk snel weer. Ernsti…

Het gevaar van antibiotica: resistentieHet gevaar van antibiotica: resistentieAntibiotica: het wordt door velen als een makkelijke en snelle oplossing gezien voor aandoeningen zoals een blaasontstek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: http://geinformeerd.infoteur.nl
  • Lit.1: http://wwiimedic.com/sulfanilamide-powder-packets
  • Lit.2: zakje Pises Powder
  • Lit.3: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tannine
  • Afbeelding bron 1: http://geinformeerd.infoteur.nl
  • Afbeelding bron 2: http://geinformeerd.infoteur.nl
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 08-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.