Zon en zonnebank; feiten en tips voor het zonnen
De zon geeft licht, warmte en energie. De zon is de grondslag van het leven voor mensen, dieren en planten. De zon stimuleert ons lichaam en onze geest. Zonnen is heel gezond, mits je het op een verantwoorde manier doet.
Hoe ontstaat de bruine kleur?
Een bruine kleur is eigenlijk niets anders dan een beschermingsreactie van de huid tegen zonnestralen. Dit gebeurd door de niet zichtbare zonnestralen, de zogeheten UV-stralen. Als het UV-licht de huid raakt dan reageert de opperhuid hierop met een beschermende verdikking. Het UV-B deel van deze straling zorgt voor de diepere bruining. Ook worden de pigmentcellen van onze huid geprikkeld om de bruine kleurstof melanine te produceren. Het duurt een aantal dagen eer dit proces op gang komt, maar daarna ben je met je donkere kleur wel beter beschermd tegen de zon. Daarom is een bezoek aan de zonnestudio een goede voorbereiding op een vakantie naar een zonnig oord. Het UV-A licht zorgt voor het nakleuren van de reeds in de huid aanwezige melanine. Deze directe, oppervlakkige bruining treedt meteen op, maar houdt maar een korte tijd. Vandaar dat als je je bruine kleur wilt behouden je eenmaal per week zou moeten bijkleuren in de zon of onder de zonnebank.
Goede kanten van de zon
Naast een mooie bruine kleur heeft zonlicht of een bezoek aan de zonnebank ook een positief effect op de gezondheid. Het UV-B deel van de straling produceert vitamine D, dit is goed voor de stofwisseling van het lichaam. Vooral vitamine D3 is erg belangrijk, omdat dit vele positieve werkingen heeft.
- Positieve werking op de botten
- Verbetering van het calciumgehalte
- Voorkomt osteoporose
- Stimuleert het immuunsysteem
- Bevordering van het lichamelijk en geestelijke prestatievermogen
- Vermindering van depressies
- Verlaging van het cholesterol
- Versterking van het hart-kringloop systeem
- Verhindering van ongewone groei van cellen (denk aan de vermindering van acne, eczeem e.d.)
- Verlagende werking van de bloeddruk
- Activering van gelukshormonen
- Verbetering van de algemene gezondheid
De zon en de verschillende huidtypes
Afhankelijk van het huidtype reageert ieder mens verschillend op zonnestraling. Voor een juiste dosering zon en zonnebank moet u uw eigen huidtype herkennen. Wereldwijd wordt een onderscheid gemaakt tussen zes huidtypes. In Europa komen vooral de eerste vier huidtypes voor.
Huidtype 1
Opvallend lichte huid, roodachtig haar, blauwe ogen, zeer sterke neiging tot zonnebrand.
Huidtype 2
Lichte huid, blond tot lichtbruin haar, blauwe tot grijze of groene ogen, sterke neiging tot zonnebrand.
Huidtype 3
Normale huid, donkerblond tot bruin haar, grijze tot bruine ogen, matige neiging tot zonnebrand.
Huidtype 4
Lichtbruine tot olijfkleurige huid, donker haar, donkere ogen, nauwelijks neiging tot zonnebrand.
Mensen met huidtype 1 reageren zeer gevoelig op de zon en zouden volgens dermatologen niet mogen zonnen. Het licht van zon en zonnebanken helemaal verbieden zou dan betekenen dat zij ook belangrijke positieve effecten moeten missen. Met huidtype 1 mag je dus wel zonnen, maar hou het wel verantwoord en niet te lang en vooral altijd insmeren.
Kan ik op dezelfde dag onder de zonnebank en in de buitenzon?
Dit kan men beter vermijden, om de dagelijkse dosis UV-straling niet te overschrijden. Daardoor kan namelijk zonnebrand ontstaan.
Hoe lang blijft een bruine teint behouden?
De bruine kleur houdt ongeveer zo'n twee tot vier weken na de laatste zonnesessie. Door het vernieuwingsproces van de huid worden de bovenste huidcellen geleidelijk afgestoten. Na zo'n 28 dagen heeft de huid zich volledig hersteld. Door gebruik te maken van speciale zonnecosmetica kan de bruine huid langer behouden blijven.
Waarom wordt de huid niet overal gelijkmatig bruin?
De binnenkanten van armen en benen bruinen minder goed omdat zij minder pigmentvormende cellen bevatten. Ook heb gezicht bruint niet zo goed, vanwege de dikke hoornlaag, speciaal ter bescherming van de UV-B stralen. Zomersproeten en pigmentvlekken bevatten bijzonder veel bruiningspigmenten en worden daarom veel sneller donker dan andere delen van de huid. Huid welke in contact komt met het ligvlak van de zonnebank hebben, vanwege de druk, een minder goede doorstroming van het bloed, vandaar dat daar lichte vlekken kunnen ontstaan. Het beste is om je regelmatig om te draaien of om een te gaan verliggen, zodat de bloeddoorstroming weer op gang komt.
Wat te doen tegen zonnebrand?
Indien je bent verbrand kun je de zon het beste een aantal dagen vermijden. Behandel de huid goed met verzorgingsproducten en drink veel water.