Beauty: De toegevoegde waarde van nachtcreme

Beauty: De toegevoegde waarde van nachtcreme Strikt genomen moet je er vanuit gaan dat de gezonde huid tijdens de nachtelijke uren moet kunnen “ademen”. Behalve dat daar wel wat bij komt kijken is de vraag dus of de rijke, volgepropte vitamine, hydraterende en revitaliserende nachtcrèmes wel dát doen voor de huid wat ze pretenderen.

Verzorging van de huid

Verzorging van de huid wil niet altijd zeggen dat je met smeersels aan de slag moet. Soms kan het een toegevoegde waarde zijn en soms ook niet. Wat wel van belang is, en dat geldt voor iedere huid, dat je je huid goed reinigt.

Reinigen

Afhankelijk van het huidtype stem je de reinigingsproducten af op je huid. Daarnaast hebben sommige mensen een persoonlijke voorkeur voor een milk in combinatie met een tonic, of juist een gel met een tonic en weer andere hebben liever de reinigingsdoekjes. Hoe dan ook, weet wat je huidtype is en je kunt de producten kopen die je prettig vindt. Overigens kan men in de betere parfumerie of bij de schoonheidsspecialiste ook vaststellen wat voor huidtype je hebt (voor het geval je dit niet weet).
Daarbij tevens aangegeven dat duurdere producten niet per definitie wil zeggen dat deze beter zijn.

Wel of niet nachtcreme gebruiken

Enerzijds kan het heel persoonlijk zijn als mensen het niet prettig vinden om in de nacht met een crème op te gaan slapen. Het idee dat het afsluit of je met een vettig gezicht naar bed gaat, staat veel mensen niet aan.

Vette crème

Om te beginnen met de “vette” crème … deze is niet vet meer. Er is geen een merk die de oude vettige crèmes produceert. Juist om de reden dat veel mensen dat – terecht – niet prettig vonden. Ook de droge huid, die je eerder met een vettiger substantie bedenkt, is niet meer vet. Het gaat er om dat het goed in de huid trekt en daar het werk doet en daar zijn de producten op afgestemd.

Afsluiten

Afsluiten van de huid - na de gedegen reiniging - zou je zeggen, is niet goed. Maar dat is niet zo. De huid herstelt juist tijdens de nachtelijke uren en als je dan iets toevoegt aan de huid, zal het juist beter kunnen werken. De producten zijn niet meer zo dat ze inderdaad de huid afsluiten.

Wel of geen nachtcrème

Om te beginnen is het voor de jonge huid absoluut niet noodzakelijk. Het herstel tijdens de nachtelijke uren is voldoende (het lichaam is nog in opbouw) en toevoeging van bepaalde stoffen is niet nodig. Het verschilt per huid en de manier waarop je leeft (denk aan roken, ongezond eten en veel drinken), maar ga uit van rond de 25 jaar dat nachtcrème een toegevoegde waarde kan bieden. Maar we spreken dan vaak niet eens over iedere avond, maar bijvoorbeeld om de dag.

Wat doen de nachtcrèmes voor je?

De etiketten hebben allemaal andere labels en het een klinkt nog mooier dan het andere, maar strikt genomen komt het er op neer dat ze je huid beschermen. Niets meer en niets minder. Beschermen tegen weersinvloeden, beschermen tegen milieuvervuiling, beschermen tegen verwarming of zelfs beschermen tegen stress.

Naast de beschermende rol worden er tegenwoordig ook vaak vitamines toegevoegd aan de nachtcrèmes. Als het een hoge dosering betreft, dan kan dit nog wel iets voor de huid doen, maar dan spreek je meestal over producten die via de arts gaan en niet de vitamines in het gemiddelde nachtcrème potje. Laat het verwachtingspatroon bij een nachtcrème verrijkt met vitamines niet te hoog zijn.

Wat werkt goed?

Dit is deels afhankelijk van de huid, maar ga er vanuit dat als er in de crème veel huideigenstoffen zitten, de kans beduidend groter is dat dit ook daadwerkelijk iets voor je huid doet. Collageen is een voorbeeld van een stof die toegevoegd ook iets voor je huid kan betekenen. Collageen is overigens voor de stevigheid van de huid en wordt vaak toegevoegd bij de crèmes voor de rijpere of oudere huid.

Tot slot

Strikt genomen is een gezond eet- en leefpatroon het beste voor je huid, maar het milieu kan je niet altijd beïnvloeden en dus heeft je huid hoe dan ook te lijden. Als je toe bent aan een nachtcrème, kijk dan goed rond wat je huid nodig heeft – laat je desnoods goed voorlichten door een schoonheidsspecialiste – en koop het product wat bij je past. Dure producten bevatten vaak ingrediënten die na jarenlang wetenschappelijk onderzoek toegepast worden en dat maakt het duur, maar dat is niet per definitie het beste voor jou.
Zoek goed, laat je adviseren en koop dan pas een goede nachtcrème.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het nut van een nachtcrème?Wat is het nut van een nachtcrème?Allerlei reclames schreeuwen ons toe dat we een nachtcrème moeten gebruiken wanneer we onze mooie huid willen behouden.…
Weleda natuurlijke gezichtsverzorging voor de jonge huidWeleda natuurlijke gezichtsverzorging voor de jonge huidWeleda natuurlijke gezichtsverzorging voor de jonge huid bestaat uit een natuurlijke dagcrème, gezichtscrème en een nach…
Crème, het tovermiddel voor een mooie huidEen mooie huid willen we allemaal. Al van jongs af aan leren wij van ouders, kennisse, vrienden en vriendinnen en reclam…
Gezichtsverzorging en huidtypeGezichtsverzorging en huidtypeBijna alle vrouwen gebruiken wel eens make-up. Door gebruik van make-up kun je je ogen, vorm van gezicht, jukbeenderen e…

Foundation: de drie factoren van een perfecte make-upFoundation: de drie factoren van een perfecte make-upOoit geweten dat voor een echte perfecte foundation, niet de kleur het belangrijkste is? Of dat er drie succesfactoren z…
Multifunctionele foundation: verzorgt, verjongt, corrigeertMultifunctionele foundation: verzorgt, verjongt, corrigeertEen recente ontdekking: niet rimpels maar vooral oneffen pigment, vlekkerigheid en gebrek aan een vitale uitstraling gev…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.