Multifunctionele foundation: verzorgt, verjongt, corrigeert

Multifunctionele foundation: verzorgt, verjongt, corrigeert Een recente ontdekking: niet rimpels maar vooral oneffen pigment, vlekkerigheid en gebrek aan een vitale uitstraling geven een ouder uiterlijk dan je wellicht hebt. Foundationproducten zijn geen dikke lagen meer, maar een 'lingerie'. Ofwel, ze verzorgen, corrigeren imperfecties onzichtbaar , voorkomen actief nieuwe veroudering en ondersteunen je natuurlijke schoonheid. Wat is er mogelijk en bij welke merken moet je zijn? Lees verder. De tijd dat foundation via dikke lagen zichtbare pigmenten - vaak vergeefs- werd ingezet om de huid van je hele gezicht optisch te verbeteren, is voorbij. Foundations zijn multifunctioneel geworden. Zo hebben de experts van cosmeticamerken zich ingezet om foundations te bedenken die de tekenen van het ouder worden minder zichtbaar te maken. Dat gaat heel wat verder dan rimpeltjes alleen. Foundation was een product op zich, maar is nu nota bene bestanddeel geworden van huidverbeteraars en anti-verouderingscrèmes. Andersom kan ook: foundation die huidverbeterende en hydraterende bestanddelen bevat. Vóór alles is de nieuwste foundation zo onzichtbaar mogelijk, net als flatteuze maar onzichtbare lingerie. Hoe zit dat? Bij welke merken moet je zijn? Alles over de nieuwe generatie foundations.

Hydraterend maar niet vet

Een van de trends in foundation is het bieden van ondersteuning van de natuurlijke schoonheid van de huid, gecombineerd met een corrigerende functie voor oneffenheden én een verzorgende werking. Een voorbeeld daarvan is Diorskin Nude, een foundation op basis van natuurlijke mineralen die de teint verbetert maar de huid toch een 'nude' aanblik geeft. De foundation bevat hydraterende bestanddelen om de drogere huidtypes te ondersteunen, maar is absoluut niet vet. Hoogwaardige waterbestanddelen staan garant voor een prettig licht huidgevoel zonder glimmen. Met al deze kwaliteiten krijgt deze foundation gezelschap van Second Skin Foundation van Max Factor, of Clinique Stay True Make Up Oil-Free Formula. Ook wordt de foundation door gebruikers vergeleken met Lingerie de Peau foundation van Guerlain: een foundation als een lingerie, die onzichtbaar ondersteunt maar vooral de natuurlijke schoonheid uit doet komen. In gebruikstests onder vrouwen merkte één op de vier gebruikers van Diorskin Nude al na een korte gebruiksperiode dat de huidkwaliteit was verbeterd. Ook onmisbaar in de foundations van vandaag is een SPF ofwel zonnebeschermingsfactor, in dit geval een SPF 10. Een algemene tip bij het kiezen van een (nieuwe) foundation: hoe dichter je je huidkleur kunt benaderen, des te natuurlijker het resultaat. Diorskin Nude is er in liefst dertien kleuren. Zowel de 'English Rose' ofwel zeer lichte huid als de meditterane huid of Black Skin kan bediend worden, en zo hoort dat ook.

Hoe werk je met foundation?

Make-up Artist Marie Sophie van Max Factor: 'Breng je foundation aan op je wangen, voorhoofd, kin en het puntje van je neus en werk het naar buiten toe uit. Kies een foundation die een perfect vlekkeloze huid geeft zonder 'maskerachtig' effect." Laat de keuze voor eventuele afwerking met poeder over aan de feiten. Draag je foundation bijvoorbeeld eerst een paar uurtjes thuis op een zondag en kijk dan wat je huid nog nodig heeft. Zeker bij matte en natuuriljke foundations zoals Max Factor Second Skin kan een minimum of zelfs helemaal geen poeder nodig zijn voor een mooi mat effect. De trend is supernatuurlijk, en de producten zijn ernaar.

Mix-product: verzorging, foundation, anti-veroudering

Olaz heeft foundation - eindelijk - vermengd met zowel verzorgende als anti-verouderingsbestanddelen. Het resultaat wordt terecht trendy en futuristisch genoemd. Twee tinten crème zitten in wervelende spiraalvorm in een transparante pomp-verpakking, en geven de multifunctionaliteit dus ook zichtbaar uitdrukking. Hoofd wetenschappelijk team van Olaz, Paul Matts, noemt niacinamide als 'magisch' ingredient: het verfijnt de huidtextuur, hydrateert, verzacht rode plekjes, pigmentvlekjes én fijne lijntjes. Het bestanddeel NAG maakt de huid egaal en voorkomt overtollige melaminevorming. Een moisturizer en SPF 15 verzorgen, en beschermen tegen UV-licht. Veroudering en ouderdomsvlekken worden voorkomen. Deze mix tussen dagcrème en foundation egaliseert de teint en camoufleert de tekenen van veroudering. Beloofd wordt een zichtbaar jongere huid na 8 weken.

De man en de makeup

Ook de man rukt op als gebruiker van corrigerende zowel als huidverbeterende producten. Voorop in die ontwikkeling liepen trendsetters als Gaultier en Amerikaanse cosmeticamakers als Kenmen. Maar bijvoorbeeld een licht tintje in een huidverzorgend product wordt ook in Europa steeds gebruikelijker. Zeker nu huidcorrigerende en de kleur verbeterende producten alsmaar subtieler worden. Even wennen misschien, maar vast een blijvertje: de man die óók geen genoegen meer neemt met puur natuur en dat wat hij meegekregen heeft een handje helpt...

Wat geeft je huid een jonger uiterlijk?

Vaak denken mensen dat alleen rimpels en verslapping van de huid de huid een oudere aanblik geven. Niet waar, weet Dr. Bernard Fink. Hij is antropoloog, psycholoog en specialist in 'physical attraction' aan de universiteit van Gottingen. Hij helpt Olaz bij de productontwikkeling en weet: een onregelmatige teint met pigment- en ouderdomsvlekjes zorgt er minstens zo hard voor dat je ouder geschat kunt worden dan je bent! Huidverkleuringen zijn 'stiekeme' veroorzakers van een verminderde gezonde en vitale uitstraling. Ze veroorzaken een verouderend effect door verminderde symmetrie én verminderde lichtreflectie. Vandaar dat de Olaz Definity huidlijn al die aspecten tegelijk aanpakt met reinigings-, makeup- en verzorgingsproducten in een complete lijn.

"Een verouderde uitstraling: rimpels niet meer op nummer één"

Dr Finck, specialist 'physical attraction' aan de Universiteit van Gottingen assisteert Olaz bij haar productontwikkeling. Hij weet wat onze 'physical attraction' uitmaakt en een jonge uitstraling geeft. Finck: "Het is een mythe dat rimpels het enige duidelijke kenmerk van een oudere huid zijn. Er is tot op heden gewoon te weinig aandacht besteed aan kleur en textuur van de huid. Wij hebben bewezen hoe belangrijk een egale, gelijkmatige teint is bij het inschatten van iemands leeftijd. Het is dan ook ideaal wanneer mensen kunnen beschikken over een 'light' foundation die direct subtiel verkleuringen camoufleert, terwijl het product ook op langer termijn het profijt van een anti-verouderingswerking biedt. 80% van de factoren die onze huid verouderen, komen voor rekening van een combinatie van een onregelmatige teint én lijntjes en rimpels. Olaz Definity egaliserende anti-verouderingsdagcrème pakt die tegelijk aan. We kunnen rustig stellen dat, wanneer we nu iemand ouder inschatten dan zij of hij is, dat niet meer alleen ligt aan het aantal rimpels maar vooral aan de egaliteit en helderheid van de teint. De rimpel staat niet langer op de eerste plaats, maar heeft het veld geruimd voor de teint!"
© 2011 - 2023 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foundation voor een droge huid: Welke soort is het best?Er is niet zo vervelend als een huid die droog, trekkerig en schilferig is. Wanneer je foundation op zo’n huid aanbrengt…
Foundation; welke past bij jou?Foundation heb je in verschillende soorten. Leer er hieronder meer over en ontdek welke foundation bij jou past.
Foundation gebruiken voor een rijpere huidHoe kun je foundation gebruiken voor een rijpere huid? Je wilt niet dat je rimpels zichtbaar zijn als je foundation op h…
Foundation voor een vette huid: Welke soort is het best?Een vette, glimmende huid met onzuiverheden ziet er niet altijd even verzorgd uit. Wanneer je foundation aanbrengt op ee…

Beauty: De toegevoegde waarde van nachtcremeBeauty: De toegevoegde waarde van nachtcremeStrikt genomen moet je er vanuit gaan dat de gezonde huid tijdens de nachtelijke uren moet kunnen “ademen”. Behalve dat…
Feiten over zonnen, zonnen is gezondFeiten over zonnen, zonnen is gezondTeveel zon is schadelijk voor de huid, maar zonnen met mate is heel gezond voor je lichaam. Je moet je wel goed insmeren…
Bronnen en referenties
  • Persinformatie Dior
  • Persinformatie Sephora
  • Persinformatie Procter & Gamble Nederland / Olaz
  • Persinformatie Max Factor
  • Productinformatie Clinique
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.