Foundation: de drie factoren van een perfecte make-up

Foundation: de drie factoren van een perfecte make-up Ooit geweten dat voor een echte perfecte foundation, niet de kleur het belangrijkste is? Of dat er drie succesfactoren zijn die bepalen, of jouw make-upbasis echt volmaakt is? Make-upartist Marie-Sophie van het bekende beautymerk Max Factor vertelt. Je make up staat of valt met het aanbrengen van een mooie basis. Make-upartist Marie-Sophie van het bekende cosmeticamerk Max Factor weet dat als geen ander: zij maakt onder andere de modellen op die de catwalks bewandelen. Zij vertelt, dat je alleereerst een kleur moet kiezen die naadloos overvloeit in je eigen teint. Het uitproberen van foundations kun je volgens haar advies het beste doen op de binnenkant van de pols of op de kaaklijn. Daar zie je namelijk het beste of de foundation je natuurlijke huidkleur echt dicht benadert. Deze beautyregel wordt nogal eens 'geschonden' bij het kiezen van een kleur foundation. Maar iets anders wordt nog veel vaker vergeten. Dat is de vraag of het type foundation wel goed is voor jou. Dan hebben we het over structuur en textuur van het product.

De drie succesfactoren voor een perfecte basis

Make-upartist Marie-Sophie vertelt dat er drie succesfactoren zijn voor een perfecte basis. Zij zegt iets verrassends: "Als ik iemand opmaak, denk ik in eerste instantie niet aan de tint. Ik vraag me eerst af, welke mate van dekking diegene nodig heeft. Vervolgens kijk ik, welke textuur het meest geschikt is voor haar huidtype. Ten slotte bepaal ik, welke finish ik wil bewerkstelligen. Dat zijn drie simpele vragen, die minstens zo belangrijk zijn voor een perfect, vlekkeloos resultaat als de kleur. In mijn vak kom ik zó veel vrouwen tegen die de verkeerde foundation gebruiken. Ik vraag me dan weleens af hoe veel geld ze al hebben uitgegeven aan de verkeerde producten!"

Drie stappen naar de juiste foundation

1. Bepaal de juiste finish

Stel jezelf de vraag, hoe jouw make-up eruit ziet aan het begin, midden of einde van een dag. Is het wat je wilt? Zo nee, waarom niet? Het meest bepalend is het verschil tussen matheid en glans. De een wil een ultramatte finish, bijvoorbeeld om een vette huid in toom te houden. De ander vindt een beetje matterende finish genoeg en houdt wel van een natuurlijk licht glansje.

2. Test de textuur

Koop geen foundation zonder de textuur te kennen. Een poederige foundation kan heerlijk comfortabel aanvoelen op een wat vettere huid, maar een drogere huid trekkerig maken. Een lichte en luchtige textuur zoals van moussefoundation is heerlijk op een huid die niet te veel oneffenheden vertoont. Een wat zwaardere finish kan onwelkome pukkeltjes en kringen camoufleren, maar een van nature egale huid krijgt er wellicht onnodig een oudere uitstraling van.

3. Bepaal de dekking

Er is altijd een noodzakelijk evenwicht tussen zwaardere en lichtere dekking. De keuze is aan jou. Wie geen al te opgemaakt gezicht wil, heeft een transparante, natuurlijke foundation nodig. Een middel- tot zware dekking kan vooral 's avonds mooi zijn, en is ook geschikt om een vlekkerige of onzuivere huid te camoufleren. Maar er is ook nog zoiets als jouw smaak. Wellicht mag er best een oneffenheidje doorheen 'piepen' en kies je toch voor een au naturel effect. Of houd je van een wat zwaardere dekking en kan je stevige huid dat beter hebben dan een transparant huidtype.

En nu... foundation shoppen!

Alle merken hebben een duizelingwekkende hoeveelheid foundations. Foundation shoppen hoeft nooit meer saai te zijn! Hier noemen we de voorbeelden aan de hand van de foundations beschikbaar bij Max Factor.

Wil je een verjongende foundation? Kies Age Renew, dat onmiddellijk kringen, lijntjes en rimpels verbergt. Tot wel vijf jaar jonger eruit zien, belooft Max Factor.

Een formule die op redacties vaak het eerst mee naar huis mag van de beautyredacteur, is Miracle Touch. Deze lichtgewicht formule verandert van vast naar vloeibaar bij aanraking met je huid. Daarom is het geschikt als zowel concealer, foundation én poeder.

Hip en hot is minerale foundation. Natural Minerals foundation bevat verzorgende bestanddelen en is lief voor de gevoelige huid.

Een golden oldie is de compact-foundation Facefinity. De voordelen van foundation gecombineerd met die van compactpoeder, en fijn voor in de handtas.

Als je werkdagen lang zijn en er is weinig tijd voor bijwerken tussendoor, probeer je Lasting Performance ofwel lang houdbare foundation. Acht uur lang belooft deze foundation te blijven zitten, en wel zonder afgeven of vervagen.

Glamourous maar wel dekkender dus meer iets voor de avond: Crème Puff, al decennia een succesnummer. Mat maar met lichtreflecterende deeltjes die er het meest van maken bij avondlicht, zoals kaarslicht.

Tot slot is er de nieuwste foundation-ontdekking. Second Skin Foundation, met zogenaamde 'dermo affinity' technologie. Een technologische vernieuwing die optimale huidaffiniteit mogelijk maakt. In goed Nederlands: je 'tweede huid', zeg maar.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foundation voor een droge huid: Welke soort is het best?Er is niet zo vervelend als een huid die droog, trekkerig en schilferig is. Wanneer je foundation op zo’n huid aanbrengt…
Foundation; welke past bij jou?Foundation heb je in verschillende soorten. Leer er hieronder meer over en ontdek welke foundation bij jou past.
Foundation voor een vette huid: Welke soort is het best?Een vette, glimmende huid met onzuiverheden ziet er niet altijd even verzorgd uit. Wanneer je foundation aanbrengt op ee…
Foundation gebruiken voor een rijpere huidHoe kun je foundation gebruiken voor een rijpere huid? Je wilt niet dat je rimpels zichtbaar zijn als je foundation op h…

Eerste hulp bij eeltEerste hulp bij eeltEelt is toch wel een bekend probleem bij voeten. De meeste mensen hebben last van eeltvorming. Een beetje eelt kan zeker…
Beauty: De toegevoegde waarde van nachtcremeBeauty: De toegevoegde waarde van nachtcremeStrikt genomen moet je er vanuit gaan dat de gezonde huid tijdens de nachtelijke uren moet kunnen “ademen”. Behalve dat…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Max Factor - P&G Beauty
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.