Gezichtsverzorgingsproducten: reiniging

Gezichtsverzorgingsproducten: reiniging Wanneer voor de schappen van de gezichtsverzorgingsproducten van een drogist of parfumerie staat omdat je je gezicht reinigen wilt kun je al snel ontmoedigd raken. Er zijn zoveel verschillende gezichtsreinigers te koop, waar moet je nu toch voor kiezen? Je kunt onder meer kiezen voor een reinigingsmelk, een tonic, een scrubcrème en een speciale oog make-up reiniger.

Reinigende producten

Een gezichtsreiniger vormt in principe het begin van de gezichtsverzorging. De huid wordt dagelijks blootgesteld aan allerlei mogelijk schadelijke invloeden, waaronder UV straling (zonlicht), uitlaatgassen, weer en wind, make-up, airconditioning en centrale verwarming. Een deel daarvan, zoals uitlaatgassen, laat een viezig laagje op je gezicht achter. Dit heb je overdag doorgaans helemaal niet door, pas wanneer je 's avonds een schoon watje over je gezicht haalt zie je pas wat een rotzooi zich gedurende de dag op je gezicht verzameld heeft. Deze rotzooi kun je met een gezichtsreiniger van je gezichtshuid verwijderen, zodat latere gezichtsverzorgingsproducten hun werk beter kunnen doen. Waar kun je je gezichtshuid mee reinigen?

Reinigingscrème

Een reinigingscrème is een romige substantie (vaak witachtig) die je uit een potje of tube haalt. Reinigingscrème is bij uitstek geschikt voor de wat gevoeligere en droge huid, omdat deze niet uitdroogt en een dun beschermend laagje op de huid achterlaat. Reinigingscrème breng je doorgaans met je vingers op je gezichtshuid aan, waarna je de crème met een watje of dun doekje weer - samen met alle viezigheid - van je gezicht verwijdert.

Reinigingsmelk

Reinigingslotion is een wat dunnere melkachtige substantie welke je op een watje aanbrengt waarna je het gezicht reinigt door met het watje reinigingsmelk over de huid te gaan. Ook reinigingsmelk is erg geschikt voor mensen met een wat gevoeligere huid. Tegenwoordig is er ook een soort schuimreiniger verkrijgbaar, welke zich in een pompje bevindt en welke je over het algemeen ook met water kunt verwijderen.

Cosmetische zeep

Sommige mensen gebruiken het stuk zeep waarmee zij hun handen en lichaam wassen eveneens voor hun gezicht. De gezichtshuid heeft echter een specifieke verzorging nodig waardoor deze algemene reinigingsproducten vaak tekort schieten. Een cosmetische zeep is zodanig samengesteld dat aan alle eisen die de gevoelige gezichtshuid stelt voldaan wordt. Het is verstandig om je uitgebreid te laten adviseren wanneer je een cosmetische zeep wilt kopen. Elk huidtype heeft namelijk weer andere behoeften en je reinigt en verzorgt je gezicht optimaal wanneer je een zeep koopt die bij je huidtype past.

Tonic

Een tonic is een waterige substantie waarmee je de laatste restjes vuil en reinigingsmelk of reinigingslotion verwijdert. Een tonic bevat vaak alcohol en is daarom minder geschikt voor de droge of gevoelige huid. Mensen met een normaal huidtype of een gecombineerde of vette huid kunnen echter zonder problemen een tonic gebruiken. De tonic dep je over het algemeen met behulp van een watje op de huid.

Scrubben

Een scrubcrème is een milde reinigingsgel waar kleine korreltjes aan toegevoegd zijn. Door je huid voorzichtig te scrubben verwijder je dode huidcellen en onzuiverheden waardoor je huid er weer fris uit gaat zien en een gezonde teint krijgt. Je kunt voor je gezicht echter niet dezelfde scrubcrème gebruiken als voor de rest van je lichaam omdat de gezichtshuid erg gevoelig is en je deze met een normale scrubcrème gemakkelijk beschadigen kan. Kies daarom voor een milde scrub die speciaal voor de tere gezichtshuid ontworpen is.

Oog make-up reiniger

De huid rondom de ogen is erg gevoelig, waardoor een gewone gezichtszeep vaak te agressief is en de huid beschadigt. Babyolie is tegenwoordig erg populair als make-up remover voor de ogen. Babyolie verwijdert de make-up gemakkelijk, vaak zelfs de watervaste make-up. Maar babyolie heeft als groot nadeel dat het een vettig laagje achterlaat (de babybilletjes worden niet vanzelf zo zacht...) wat voor irritatie en pijn kan zorgen wanneer het in je ogen terechtkomt. Niet-watervaste oogmake-up kan doorgaans eenvoudig verwijderd worden met een watje gedrenkt in reinigingsmelk. Er zijn echter ook speciale oog make-up reinigers op de markt die zelfs watervaste make-up met één simpele veeg doen verdwijnen.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Actieve kool voor reiniging van het gezicht: hoe werkt het?Actieve kool voor reiniging van het gezicht: hoe werkt het?Actieve kool of actieve houtskool wordt veel gebruikt in gezichtsreinigingsproducten. Je treft het bijvoorbeeld aan in d…
Dagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkDagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkWaarom is een dagelijkse gezichtsreiniging belangrijk? Waarom is het belangrijk dat het gezicht schoon is? Kunnen er hui…
Gezichtsreiniging, basis van een gezonde huidGezichtsreiniging, basis van een gezonde huidDe gezichtsreiniging van het natuurcosmetica merk Weleda staat garant voor een goed begin van een gezonde gezichtshuid.…
Verzorging gezichtshuidDe huid in uw gezicht is delicaat en hoewel we steeds meer bezig zijn met dag- en nachtcrèmes, de reiniging van het gezi…

Tips voor een mooie en gezonde huidEen gezonde huid is een mooie huid, maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het kan zijn dat je van jezelf een m…
Matte lippen: stappenplan van makeup artist Julia BerdugoMatte lippen: stappenplan van makeup artist Julia BerdugoMove over Patricia Paay, Yolanthe en Paris Hilton! Exit 'plastic lips.' De stijlvolle matte mond is terug, en dus ook de…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.