Tips voor een mooie en gezonde huid

Een gezonde huid is een mooie huid, maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het kan zijn dat je van jezelf een mooie gladde huid hebt, maar zo niet, dan zijn er tal van manieren om je huid te helpen. In dit artikel een hoop schoonheidstips om je huid een mooie en gezonde uitstraling te geven.

Beweeg voldoende

Als je lichamelijk fit bent, gaan alle processen in je lichaam beter, dus ook de conditie van je huid. Door te bewegen stimuleer je de bloedsomloop en een goed doorbloede huid ziet er beter uit. De huid wordt dan namelijk voorzien van de nodige voedingsstoffen en afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Sport, fiets regelmatig of ga lekker wandelen, bij voorkeur in een natuurgebied, omdat je daar meer zuurstof opneemt, waardoor je huid in nog betere conditie komt.

Dagelijkse verzorging

Schenk elke dag aandacht aan de verzorging van je huid. Het belangrijkste is goed reinigen, maar doe dit nooit met zeep! Zeep tast de huid aan op veel vlakken, kies daarom voor een speciaal reinigingsproduct. Gebruik elke dag een goede dag- en nachtcrème, om je huid te beschermen en te herstellen. Stomen en warme kompressen voorkomen dat de poriën verstopt raken, doe dit bij voorkeur elke dag tien minuten.

Voorkomen van rimpels

Rimpels krijgen is een natuurlijk verschijnsel en je zal daar nooit helemaal onderuit komen. Wel is het zo dat roken en onbeschermd zonnen het verouderingsproces aanzienlijk versnellen. Een goede anti-rimpelcrème doet je huid erg goed, als je nog een stap verder wil kan je botox laten inspuiten. Botox vult rimpels op, maar ziet er vaak niet meer natuurlijk uit. Verder kan je je huid van binnen uit helpen door veel fruit en groente te eten. Daar zitten namelijk vitamines A, B, C en E in, die helpen de elasticiteit van je huid te behouden en voorkomt zo dus ook rimpels.

Het belang van water

Je kan je huid verzorgen van buitenaf, maar je huid herstelt zich van binnenuit. Water is nodig om het lichaam te reinigen en te hydrateren, en je huid soepel te houden. Je cellen bestaan voor 70 % uit water. Naarmate je ouder wordt, wordt dit percentage minder. Drink dus voldoende om dit vocht aan te vullen. Dit hoeft niet een per se water te zijn, maar houdt er wel rekening mee dat alcohol, koffie en thee juist water uit de huid onttrekken, en deze dus niet meetellen. Het wordt aangeraden om acht glazen water per dag te drinken.

Niet te veel make-up

Als je van jezelf niet zo’n mooie huid hebt is het heel verleidelijk om dat te verbergen door allerlei soorten foundation, concealer en poeders. Helaas werkt dit averechts, omdat het de porien in de huid en de zuurstoftoevoer van buitenaf verstopt. Bovendien ziet een geplamuurde huid er snel onnatuurlijk en een beetje ordinair uit. Als je wel graag huidmake-up draagt, zorg dan dat je ’s avonds extra goed reinigt. Om een mooi effect te krijgen kan je je het beste laten adviseren door iemand bij de drogist, om zo de goede kleur te kiezen. Breng geen dikke lagen aan, en ga al helemaal niet voor een te donkere tint zodat je wat gebruinder lijkt.

Scrub!

Door te scrubben verwijder je dode huidcellen, waardoor je huid daarna lekker zacht aanvoelt. Het is alleen wel aan te raden om je huid maar één of twee keer per week te scrubben, om beschadigingen aan de huid te voorkomen. Gebruik altijd speciale gezichtsscrub, want bodyscrub is vaak te grof. Scrub de huid rondom je ogen niet, want deze is zeer gevoelig en raakt eenvoudig geirriteerd.

Veilig zonnen

Je maakt onder invloed van de zon vitamine D aan, die erg gezond is en waar je natuurlijk ook een lekker kleurtje van krijgt. Maar zonlicht is niet alleen goed voor je. Je kan verbranden, erge huidbeschadigingen oplopen of zelfs huidkanker krijgen als je niet verstandig omgaat met zonnebaden. De UV-straling in zonlicht is namelijk erg schadelijk. Zorg dus dat je je insmeert met een hoge zonnefactor, een zonnebril draagt en het liefst niet in de zon gaat tussen 12.00 en 15.00.

Goede nachtrust

Een goede nachtrust is van groot belang voor je gezondheid, en dat zie je af aan je huid. In je slaap herstelt je lichaam van de dagelijkse inspanningen en rust je ook geestelijk uit. Als je een nacht niet goed geslapen hebt resulteert dit de volgende morgen in wallen en een grauwe gelaatskleur, dit doet je looks geen goed natuurlijk… Probeer daarom op tijd te gaan slapen en op tijd op te staan om je biologische klok in balans te houden. Uitgerust zie je er het best uit.

Voorkom stress

Stress heeft een hele slechte invloed op je huid. Als je niet lekker in je vel zit, dan merk je dat meestal meteen aan je huid. Deze wordt doffer, je ziet meer oneffenheden, sommige mensen gaan erg bleek zien, et cetera. Stress kan huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis verergeren. Daarbij maakt stress de huid vatbaarder voor bacteriën. Voorkom stress door goed voor jezelf te zorgen (neem de tijd voor jezelf!) en je emotionele conditie ook goed in de gaten te houden.
© 2011 - 2024 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtypes zijn er allemaal en welke heb ik nu eigelijk. Hieronder vindt je een overzicht welk soort huidtypes…
Een droge, verouderde huid oppeppen van binnenuitEen droge, verouderde huid oppeppen van binnenuitIedereen wil zijn of haar gezonde, jonge huid behouden. Antirimpelcrèmes zijn niet aan te slepen in de winkels, maar kun…
Drie tips voor een goede huidverzorgingDe schoonheid begint met een mooie huid, en als u de rest van uw leven een mooie en gezonde huid wilt hebben, zijn er dr…
Huidverzorging is belangrijkDe huid verzorgen is heel belangrijk. Je hebt maar één huid. Hoe kun je het beste je huid verzorgen?

Cellulitis: hoe kom je er vanaf?Cellulitis ontstaat als het bindweefsel tussen de vetruimtes en de huid dunner of zwakker wordt. Het gevolg is dat je ee…
Gezichtsverzorgingsproducten: reinigingGezichtsverzorgingsproducten: reinigingWanneer voor de schappen van de gezichtsverzorgingsproducten van een drogist of parfumerie staat omdat je je gezicht rei…
Bronnen en referenties
  • www.leerwiki.nl
  • www.beautynieuws.nl
  • www.mooiehuid.nl
Appleann (93 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.