Beauty: vochtbalans van de droge huid
Maar liefst een op de vijf mensen heeft last van een droge huid. Dit varieert van een licht droge huid, tot een intens droge huid. Dit aantal neemt alleen maar toe en daar is wel een rede voor. Maar dat neemt niet weg dat willen we goed voor onze huid zijn, we er wel iets aan moeten doen.
Samenstelling bevolking
Dat er steeds meer mensen met een droge huid komen heeft ondermeer te maken met de ouder wordende bevolking. Onze bevolking vergrijst langzaam en als je ouder wordt, wordt je huid automatisch ook wat droger. Daarnaast hebben veel mensen een droge huid, omdat de blanke huid nu eenmaal eerder last heeft van de wind en regen van ons klimaat.
Lastig of gevaarlijk?
Lastig en ontsierend is een droge huid altijd. Vaak is de droge huid met het blote oog al waarneembaar, en soms schilfert het zelfs. Maar het is niet helemaal ontsierend het is ook niet ongevaarlijk, want je huid bestaat uit drie lagen en de bovenste laag is de hoornlaag (zijn eigenlijk dode huidcellen). In de onderste laag worden de cellen aangemaakt en langzaam komen deze naar boven, op dat moment laten de dode huidcellen (hoornlaag) los.
Tussen deze lagen zit een vettige substantie (lipide) en is een soort regelaar van de vochtbalans in de huid. Als die tussenlaag niet goed meer functioneert, kun je wel bedenken dat er allerlei processen in de huid fout gaan. Meer schilfering, irritatie of kloofjes en erger nog, bacteriën krijgen de kans binnen te dringen. De (vocht)balans in je huid is dus van essentieel belang.
Balans herstellen
Er zijn verschillende manieren om de balans in je huid te herstellen en soms hoef je er minder voor te doen dan je denkt. Enkele zaken die je relatief eenvoudig kunt doen.
- Douche nooit te warm.
- Voorkom uitdrogend doucheschuim, als je toch iets wilt gebruiken, neem dan doucheolie.
- Gebruik bij het reinigen van de huid nooit alcohol, dit droogt verder uit.
- Probeer de droge lucht van een verkeerd afgestelde verwarming of airco te vermijden.
- Water is belangrijk voor het lichaam (niet alle wetenschappers zijn het er overeen of het ook goed is voor de huid).
- Vitamine B2, C en E werken goed tegen veroudering van de huid (bijv. in melk, noten, zaden en fruit).
- Voeg extern wat aan de huid toe, een crème dus.
Smeren
Reinig eerst de huid met een mild product (bijvoorbeeld tijdens het douchen). Zeker in de nachtelijke uren scheid je afvalstoffen uit en deze eerst verwijderen alvorens weer iets aan de huid toe te voegen. Zo nu en dan een scrubbeurt haalt de dode huidcellen ook prima weg.
Natuurlijk is daarna smeren belangrijk. Een crème welke lipide bevat kan de natuurlijke laag aanvullen en de balans herstellen. Door de gereinigde huid worden de stoffen bovendien sneller opgenomen in de huid. Daarnaast maakt het de huid lekker soepel, glad en glanzend en zo hoort de huid er feitelijk ook uit te zien.
Parfum
Een parfum bevat alcohol en omdat het op enkele plekken van het lichaam wordt aangebracht (of soms alleen op kleding) kan het geen kwaad. Anders is dat met geparfumeerde producten (soms heeft een parfumlijn een heel assortiment en is het verleidelijk dit ook te gebruiken). De gevoelige huid kan extreem reageren op geparfumeerde producten en geïrriteerd raken. Denk dus goed na, alvorens dit soort producten aan te schaffen.
Sheabutter
Het is meestal een minder luxe gebracht product en goedkoop, maar is wel heel effectief voor de droge huid. De sheabutter wordt gewonnen uit de noten van de Karituboom (Centraal Afrika) en werkt goed voor het genezingsproces van de geïrriteerde huid en voegt het noodzakelijke vocht toe aan de huid. Een prima product voor de droge huid, maar werkt ook prima bij de ouder wordende huid.
Tot slot
Altijd met een droge huid rondlopen kan je dus voorkomen, door op enkele zaken te letten en altijd op de juiste manier het vocht aan de huid toe te voegen. Heb je van nature een droge huid dat zal je daar niet zomaar vanaf komen, maar prima bij kunnen houden. Heb je door bijvoorbeeld uitdroging in de zon een droge huid, zorg dan dat de balans hersteld wordt en dan is het een kwestie van bijhouden.