Een spalk achter de tanden: retentie

Wat is een spalk?
Een spalk achter de tanden wordt ook wel eens een retentie-beugel of retentiespalk genoemd. Een spalk wordt geplaatst na een periode van beugel dragen, maar wordt ook wel eens gebruikt wanneer tanden of kiezen zover losstaan dat ze dreigen uit te vallen of scheef te groeien. Vaak is dit na een val of stoot aan de tanden het geval.Retentiespalk
Een retentiespalk wordt aangebracht na een periode van het dragen van en beugel in de mond. een beugel dient ertoe om tanden en kiezen in een juiste houding te verplaatsen. Nadat alles netjes op zijn plaats staat, wordt de beugel verwijderd. Tanden en kiezen hebben vervolgens de neiging om weer terug te schuiven naar hun oorspronkelijk stand. Dit gebeurt gelukkig niet direct, maar geleidelijk aan. Toch kan men zien dat na een week al tanden en kiezen weer gaan verschuiven. Dit fenomeen treedt zelfs na jaren nog op.Om dit tegen te gaan, wordt er, voordat een vaste beugel wordt verwijderd, een retentiespalk aangebracht. Deze wordt achter de voortanden geplaatst, meestal van hoektand tot hoektand. De retentiespalk blijft daar gedurende een heel leven zitten. Een retentiespalk kan loslaten doordat er harde stukjes voedsel worden afgebeten. Ook kan door een andere oorzaak de spalk loslaten. Wanneer de spalk loslaat, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk vast te laten zetten. Het liefst wordt de spalk binnen zeven dagen weer opnieuw geplaatst. Tanden hebben ontzettend snel de neiging om in hun oude stand terug te schuiven. Wanneer lang wordt gewacht met het terug plaatsen van de spalk, zal men zien dat de tanden alweer verschoven zijn. In sommige gevallen moet men dan weer opnieuw een beugel gaan dragen.
Wanneer de verschuiving niet al te erg is, is het goed mogelijk om er weer een spalk achter te plaatsen. De tanden gaan dan niet opnieuw recht staan maar ze zullen ook niet verder verschuiven. Een nieuwe retentiespalk kost tussen de 100 en 150 euro.
Spalken van een loszittende tand of kies
Na een val of klap kan een tand of kies los zitten. De tand of kies moet dan gespalkt worden, zodat deze weer goed vast kan groeien. Meestal wordt er een verdoving gezet voor het spalken. De tand of kies wordt gespalkt en dit blijft twee tot zes weken zo zitten. In deze periode mag men niks met de tand of kies afbijten en voorzichtig zijn met hard voedsel. In het begin zal men voelen dat de tand of kies zeer pijnlijk aanvoelt: men kan amper druk hieraan verdragen. Bouw dan ook geen druk op. Hoe minder pijn de tand of kies gaat doen, hoe meer deze vast is gaan groeien. Soms is een röntgenfoto nodig om te beoordelen of de wortel van de tand of kies niet is afgebroken. Na zes weken wordt er opnieuw een foto gemaakt om te beoordelen of de tand goed is vastgegroeid. Daarna wordt de spalk verwijderd.Soms komt het voor dat de tand of kies na jaren toch nog uitvalt, doordat de wortel toch is aangetast. Deze lost dan langzaam op, waardoor de tand of kiest soms na jaren pas uitvalt. Er zal dan een andere oplossing voor moeten komen, zoals een implantaat met kroon of een brug.