Beugels: de meest voorkomende soorten

Veel mensen hebben er last van: tanden die scheef staan, een spleetje tussen de voortanden, overbeet of andere gebitproblemen. Gelukkig is er een oplossing voor gevonden: de beugel! Maar wat voor soorten zijn er allemaal? 2 keurig rechtstaande rijtjes met mooie tanden. Naar dit beeld streven vele mensen. Van jong tot oud, bijna iedereen vindt het belangrijk om een mooi gebit te hebben. Helaas gaat dit niet vanzelf: weinig mensen hebben rechtstaande tanden van zichzelf. Maar er is een oplossing gevondenen voor iedereen die niet is geboren met een perfect gebit, maar er wel 1 wil hebben: de beugel!

Geschiedenis van de beugel

De beugel is lang, heel lang geleden uitgevonden door een volk dat voor de Romeinen van de 8e tot de 4e eeuw voor Christus leefde in Italië: de Etrusken. Deze mensen maakten hun beugels van goud. In 1728 geeft Pierre Fauchard ( een Franse tandarts) voor het eerst een beschrijving van een beugel die vastzit aan het gebit. In 1900 waren de beugels ook al bekend in de Verenigde Staten. Daar is orthodontie zelfs al een specialism. In 1911 introduceerde Edward Angle (een Amerikaanse orthodontist) een beugel die de voorganger is van de meest voorkomende beugels in het heden: de slotjesbeugel.

Soorten beugels

Er zijn verschillende varianten, de slotjes-, blok-, en buitenboordbeugel zijn de meest voorkomende.
Verder heb je ook nog een retentiebeugel (nachtbeugel) of retentiespalk: De beugel/spalk die ervoor moet zorgen dat alles netjes recht blijft staan als de beugel met corrigerende werking is verwijderd.

Slotjesbeugel

Bij het zetten van een slotjesbeugel wordt er op elke tand en kies een bracket (slotje) geplaatst. Deze wordt vastgeplakt met lijm. De slotjes worden door middel van een ijzerdraadje met elkaar verbonden, vervolgens worden er elastiekjes om de slotjes gedaan. Het ijzerdraadje zorgt ervoor dat tanden en kiezen op hun goede plaats worden geduwd, de elastiekjes zorgen ervoor dat het ijzerdraad op zijn plaats blijft.

Blokbeugel

Dit is een variant die niet is vastgemaakt aan het gebit: de beugel kan makkelijk in en uit worden gedaan. In een blokbeugel kunnen zowel de ondertanden als de boventanden bijten, bij het dragen van de beugel zit deze min of meer vastgeklemd aan de bovenkaak. Wanneer de drager van deze beugel praat of slikt wordt de onderkaak naar voren geduwd.

Buitenboordbeugel

Ook deze beugel is uitneembaar, hij is niet vastgemaakt. Een buitenboordbeugel bestaat uit verschillende onderdelen: om de eerste grote kiezen worden ringen geplaatst, aan beide zijden zit een buisje vastgemaakt (deze heeft ook ringetjes). 1 gedeelte van de beugel word op de ringetjes van de buisjes geschoven, aan het eerste gedeelte zit het andere gedeelte vast dat aan de buitenkant van de mond hoort: Hieraan wordt een elastische nek- of hoofdband vastgezet. Een buitenboordbeugel zorgt dat de groei van de bovenkaak wordt afgeremd en dat de eerste grote kiezen worden verplaatst. Op deze manier wordt er ruimte gemaakt, zodat er de kiezen op de juiste plek gezet kunnen worden.

Rententiebeugel/spalk

Wanneer de tanden en kiezen allemaal goed staan, moet er nog worden gezorgd dat dit zo blijft. Dit werk doet de retentiebeugel/spalk. De retentiespalk is een in elkaar gevlochten staaldraad dat zit vastgelijmd aan de binnenkant van de tanden. De uitneembare retentiebeugel is gemaakt op een afdruk van het rechte gebit, en ziet er meestal ongeveer uit als een hockeybitje. Op deze manier blijft het eindresultaat mooi en vooral recht.
© 2010 - 2024 Want-to-infoyou, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een beugel op latere leeftijd?Een beugel op latere leeftijd?Als je ontevreden bent met de stand van je gebit, of als er een medische noodzaak is, kan het zijn dat je op latere leef…
Beugel, sturing van je tandenEen beugel beinvloedt de tanden of stuurt deze bij waardoor ze op de goede plek komen te staan. Voor ieder gebit wordt e…
Specialist: de orthodontistEen orthodontist is een tandenspecialist. Hij heeft verstand van de groei van tanden en de vorm van de kaak. In de meest…

Beauty: Mooi gevormde wenkbrauwenBeauty: Mooi gevormde wenkbrauwenWenkbrauwen bepalen een flink deel van je gezicht en toch besteden we er relatief weinig aandacht aan. Soms zijn vrouwen…
Beauty: Mooie kleuren voor de ogenBeauty: Mooie kleuren voor de ogenIeder seizoen heeft zo zijn kleuren voor de ogen en natuurlijk zijn er altijd trends, maar er zijn nu eenmaal kleuren di…
Want-to-infoyou (15 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.