Een beugel op latere leeftijd?
Als je ontevreden bent met de stand van je gebit, of als er een medische noodzaak is, kan het zijn dat je op latere leeftijd nog een beugel overweegt. Waar moet je precies rekening mee houden en wat zijn de voor- en nadelen van een beugel? Is er verschil tussen een beugel hebben als jongere of als volwassene?
De beugel op latere leeftijd
Als je als puber een beugel krijgt, is dat balen. Als volwassene kan dit nog erger zijn, al niet in de laatste plaats omdat je er waarschijnlijk zelf voor moet betalen of een extra verzekering voor moet afsluiten. Toch verschilt het hebben van een beugel als puber niet veel van een beugel hebben na je achttiende.
Het proces
Bij je tandarts kun je aangeven dat je een beugel overweegt. Hij of zij kan je informeren over de mogelijkheden en je doorverwijzen naar de orthodontist. Je kunt eventueel ook gelijk bij de orthodontist een afspraak maken.
De beugel
De meest gebruikte beugels zijn brackets. Dit zijn plaatjes op je tanden, die met staaldraden met elkaar verbonden zijn. De plaatjes worden aan je tanden vastgelijmd. Vaak heet een dergelijke beugel een plaatjesbeugel. Omdat veel kinderen met de beugel rondlopen, kan het gek aanvoelen om er als volwassene eentje te dragen. Realiseer je echter wel dat je het doet voor je gebit, waar je nog heel lang mee rondloopt, en dat er steeds meer volwassenen kiezen voor een beugel. Wil je echt niet dat mensen zien dat je een beugel hebt, dan kun je kiezen voor een 'onzichtbare' beugel.
Geen complete beugel?
Misschien staan alleen je onder- of boventanden scheef. Je kunt dan voor de helft van een normale behandeling kiezen voor een beugel die alleen onder of alleen boven wordt geplaatst. Het is geen verplichting om een beugel af te nemen voor je hele gebit. Vaak adviseren orthodontisten dit wel, maar je hoeft natuurlijk alleen maar dat gedeelte van je gebit aan te pakken waar jij je aan stoort of waar je niet blij mee bent.
Tijdsduur
Vaak ben je als jongere jaren aan een beugel gebonden. Dit heeft ermee te maken dat je als puber over het algemeen wat lakser bent als het aankomt op elastiekjes dragen. De elastiekjes geven het hele proces een versnellingsboost. Als volwassene, die wel alle instructies van de orthodontist opvolgt, heb je kans dat je eerder klaar bent met het hele beugelproces. Wil je voor je bruiloft of een speciale gelegenheid je tanden recht laten zetten? Ga dan wel op tijd aan de slag en geef aan de orthodontist je 'deadline' aan. Deze kan met je meedenken over een behandelplan.
Gemiddelde 'looptijd' van een beugel
De gemiddelde tijd dat iemand een beugel moet hebben is ongeveer twintig maanden, dus net onder twee jaar. Vaak heb je als volwassene minder lang nodig - ongeveer een jaar tot anderhalf jaar. Hier moet je dus rekening mee houden als je je beugel in krijgt.
De voor- en nadelen op een rij
Voordelen
- Je bent waarschijnlijk sneller van je beugel af als je op latere leeftijd eentje neemt
- Je hebt de optie voor onzichtbare beugels
- Steeds meer volwassenen hebben tijdelijk een beugel
- Vaak worden 'gekke' tanden ook netjes bijgewerkt zodat je gebit er in zijn totaliteit weer beter van wordt
- Na afloop is je gebit weer zoals je wilt en kun je weer breeduit lachen op de foto
Nadelen
- De beugel wordt niet standaard vergoed door je zorgverzekering.
- Het is geen pretje om een beugel te hebben; eten wordt een stuk lastiger.