Volwassen en een beugel?

Volwassen en een beugel? Vaak wordt gedacht dat een beugel iets voor kinderen is, maar het tegendeel is waar. Het gebeurt steeds vaker dat ook volwassenen aan de beugel gaan. Doordat de tandverzorging steeds beter wordt gaan tanden ook steeds langer mee. Hierdoor is het de moeite waard om zelfs op latere leeftijd nog een beugel te nemen. Daarnaast is er tegenwoordig ook veel meer mogelijk als vroeger.

Waarom een beugel nemen

Er zijn verschillende redenen om voor een beugel te kiezen. Vaak wordt het gedaan omdat een recht gebit mooier en verzorgder oogt. Hygiëne is ook een belangrijke reden. Als tanden erg schreef staan is het lastig om overal goed bij te komen tijdens het poetsen. Andere redenen zijn om knarsen of klemmen tegen te gaan. Ook is een beugel soms nodig door een medisch reden, bijvoorbeeld doordat de tanden in het tandvlees snijden.

Wanneer kun je een beugel nemen

Voor het plaatsen van een beugel bij volwassenen is geen maximumleeftijd. Het is belangrijk dat het gebit en tandvlees in goede staat zijn. Wanneer er gaatjes of tandvleesproblemen zijn moeten deze eerst worden opgelost. Soms is het nodig om enkele kiezen te trekken voordat een beugel mogelijk is. In sommige gevallen kan ook een kaakoperatie nodig zijn. Of dit bij jou nodig is kan alleen te tandarts/orthodontist zeggen.

De afspraken

Nadat je doorverwezen bent door de tandarts kun je terecht bij de orthodontist voor het eerste consult. Deze afspraak is een soort kennismaking, ook zal de orthodontist kijken of een beugel echt nodig is. Wanneer dit het geval is wordt er een volgende afspraak gemaakt. Tijdens deze afspraak worden er vaak foto's, röntgenopnames en gipsafdrukken gemaakt. Na deze afspraak wordt alles in kaart gebracht en stelt de orthodontist een behandelplan op. Bij de volgende afspraak krijgt je dit behandelplan te horen. In dit behandelplan staat onder andere welke beugel(s) geschikt is, hoelang je de beugel ongeveer zou moeten dragen en krijg je een indicatie van de kosten. Hierna start de behandeling pas echt.

Kosten

De kosten van een beugel zijn heel uiteenlopend en kunnen vooraf ook niet precies berekend worden. Wel kun je vaak een indicatie krijgen wanneer het behandelplan is opgesteld. De kosten hangen onder andere af van het soort beugel, het aantal afspraken bij de orthodontist en de tijd dat de beugel gedragen moet worden. Het kan voorkomen dat de behandeling langer duurt als verwacht of juist korter. De gemiddelde beugel kost ongeveer tussen de 1.800 en 2.500 euro. De meeste kosten ben je kwijt in de eerste periode.

Verzekering

Wanneer je 18+ bent wordt er helaas een stuk minder vergoed dan dat bij kinderen het geval is. Er zijn wel tandartsverzekeringen die ook orthodontie vergoeden en zelfs speciale orthodontieverzekeringen. Nadelen hiervan zijn dat de premies vaak erg hoog zijn en ook wordt lang niet alles vergoed. In sommige gevallen is het daardoor soms voordeliger om helemaal geen speciale verzekering af te sluiten.

Welke beugels zijn er

Allereerst kunnen we het onderscheid maken tussen de vaste en de uitneembare beugel. De vaste beugel zit vast aan het gebit en kan je er niet zelf uithalen. Bij de uitneembare beugel kan dat wel.

Slotjesbeugel

Een slotjesbeugel is geschikt voor alle leeftijden en is een vaste beugel. Deze beugel is goed voor het rechtzetten van tanden en kiezen.

Blokbeugel

Een blokbeugel is het meest geschikt voor kinderen en is een uitneembare beugel. Deze beugel is goed voor het verhelpen van een overbeet.

Plaatbeugel

Een plaatbeugel is een uitneembare beugel en geschikt voor alle leeftijden. Deze beugel is goed voor de kleinere tandcorrecties.

Buitenbeugel

Een buitenbeugel is het meest geschikt voor kinderen en is een uitneembare beugel. Deze beugel verplaatst tanden en kiezen zodat er meer ruimte komt in de mond. Een buitenbeugel hoeft vaak alleen 's nachts gedragen te worden.

Invisalign beugel

Een Invisalign beugel is vooral geschikt voor volwassenen en is een uitneembare beugel. Doordat hij vrijwel onzichtbaar is is hij tegenwoordig erg populair.

Retentiebeugel

Een retentiebeugel is geschikt om ervoor te zorgen dat de tanden na het dragen van een beugel goed blijven staan en niet langzaam aan weer schreef gaan staan. Er zijn verschillende soorten retentiebeugels.
© 2014 - 2024 Dazzmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een beugel op latere leeftijd?Een beugel op latere leeftijd?Als je ontevreden bent met de stand van je gebit, of als er een medische noodzaak is, kan het zijn dat je op latere leef…
De werking, kosten en vergoeding van een beugelDe werking, kosten en vergoeding van een beugelTegenwoordig hebben steeds meer volwassenen en kinderen een beugel. Dit gaat gepaard met de nodige kosten. Welke type be…
Kosten van een beugelKosten van een beugelEen beugel kost doorgaans tussen de 2000 en 2500. Maar de prijs van een beugel kan sterk verschillen. Dat heeft niet a…
Beugel, sturing van je tandenEen beugel beinvloedt de tanden of stuurt deze bij waardoor ze op de goede plek komen te staan. Voor ieder gebit wordt e…

Billen vergroten met eigen vetMooie volle billen worden gezien als een teken van schoonheid. Niet iedereen is echter gezegend met een paar mooie volle…
Tips voor het vinden van een goede, betaalbare gezichtscrèmeTips voor het vinden van een goede, betaalbare gezichtscrèmeHoe prik je door de valse beloftes van de cosmeticafabrikanten heen? Keer op keer wordt bewezen dat de duurdere (vochtin…
Bronnen en referenties
  • http://www.rechtetanden.nl/
  • http://www.beugel.nl/
  • http://www.gezondheidsnet.nl/
Dazzmo (17 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.