Volwassen en een beugel?
Vaak wordt gedacht dat een beugel iets voor kinderen is, maar het tegendeel is waar. Het gebeurt steeds vaker dat ook volwassenen aan de beugel gaan. Doordat de tandverzorging steeds beter wordt gaan tanden ook steeds langer mee. Hierdoor is het de moeite waard om zelfs op latere leeftijd nog een beugel te nemen. Daarnaast is er tegenwoordig ook veel meer mogelijk als vroeger.
Waarom een beugel nemen
Er zijn verschillende redenen om voor een beugel te kiezen. Vaak wordt het gedaan omdat een recht gebit mooier en verzorgder oogt. Hygiëne is ook een belangrijke reden. Als tanden erg schreef staan is het lastig om overal goed bij te komen tijdens het poetsen. Andere redenen zijn om knarsen of klemmen tegen te gaan. Ook is een beugel soms nodig door een medisch reden, bijvoorbeeld doordat de tanden in het tandvlees snijden.
Wanneer kun je een beugel nemen
Voor het plaatsen van een beugel bij volwassenen is geen maximumleeftijd. Het is belangrijk dat het gebit en tandvlees in goede staat zijn. Wanneer er gaatjes of tandvleesproblemen zijn moeten deze eerst worden opgelost. Soms is het nodig om enkele kiezen te trekken voordat een beugel mogelijk is. In sommige gevallen kan ook een kaakoperatie nodig zijn. Of dit bij jou nodig is kan alleen te tandarts/orthodontist zeggen.
De afspraken
Nadat je doorverwezen bent door de tandarts kun je terecht bij de orthodontist voor het eerste consult. Deze afspraak is een soort kennismaking, ook zal de orthodontist kijken of een beugel echt nodig is. Wanneer dit het geval is wordt er een volgende afspraak gemaakt. Tijdens deze afspraak worden er vaak foto's, röntgenopnames en gipsafdrukken gemaakt. Na deze afspraak wordt alles in kaart gebracht en stelt de orthodontist een behandelplan op. Bij de volgende afspraak krijgt je dit behandelplan te horen. In dit behandelplan staat onder andere welke beugel(s) geschikt is, hoelang je de beugel ongeveer zou moeten dragen en krijg je een indicatie van de kosten. Hierna start de behandeling pas echt.
Kosten
De kosten van een beugel zijn heel uiteenlopend en kunnen vooraf ook niet precies berekend worden. Wel kun je vaak een indicatie krijgen wanneer het behandelplan is opgesteld. De kosten hangen onder andere af van het soort beugel, het aantal afspraken bij de orthodontist en de tijd dat de beugel gedragen moet worden. Het kan voorkomen dat de behandeling langer duurt als verwacht of juist korter. De gemiddelde beugel kost ongeveer tussen de 1.800 en 2.500 euro. De meeste kosten ben je kwijt in de eerste periode.
Verzekering
Wanneer je 18+ bent wordt er helaas een stuk minder vergoed dan dat bij kinderen het geval is. Er zijn wel tandartsverzekeringen die ook orthodontie vergoeden en zelfs speciale orthodontieverzekeringen. Nadelen hiervan zijn dat de premies vaak erg hoog zijn en ook wordt lang niet alles vergoed. In sommige gevallen is het daardoor soms voordeliger om helemaal geen speciale verzekering af te sluiten.
Welke beugels zijn er
Allereerst kunnen we het onderscheid maken tussen de vaste en de uitneembare beugel. De vaste beugel zit vast aan het gebit en kan je er niet zelf uithalen. Bij de uitneembare beugel kan dat wel.
Slotjesbeugel
Een slotjesbeugel is geschikt voor alle leeftijden en is een vaste beugel. Deze beugel is goed voor het rechtzetten van tanden en kiezen.
Blokbeugel
Een blokbeugel is het meest geschikt voor kinderen en is een uitneembare beugel. Deze beugel is goed voor het verhelpen van een overbeet.
Plaatbeugel
Een plaatbeugel is een uitneembare beugel en geschikt voor alle leeftijden. Deze beugel is goed voor de kleinere tandcorrecties.
Buitenbeugel
Een buitenbeugel is het meest geschikt voor kinderen en is een uitneembare beugel. Deze beugel verplaatst tanden en kiezen zodat er meer ruimte komt in de mond. Een buitenbeugel hoeft vaak alleen 's nachts gedragen te worden.
Invisalign beugel
Een Invisalign beugel is vooral geschikt voor volwassenen en is een uitneembare beugel. Doordat hij vrijwel onzichtbaar is is hij tegenwoordig erg populair.
Retentiebeugel
Een retentiebeugel is geschikt om ervoor te zorgen dat de tanden na het dragen van een beugel goed blijven staan en niet langzaam aan weer schreef gaan staan. Er zijn verschillende soorten retentiebeugels.