Specialist: de orthodontist

Een orthodontist is een tandenspecialist. Hij heeft verstand van de groei van tanden en de vorm van de kaak. In de meeste gevallen word je door je eigen tandarts doorverwezen naar een orthodontist, vaak is het dan de bedoeling dat je een beugel krijgt!

Orthodontist worden

Om orthodontist te kunnen worden, heb je VWO nodig. Hierbij moet je de vakken biologie, scheikunde en natuurkunde gevolgd hebben, ook economie is aan te raden. Na het VWO moet je allereerst een opleiding in de tandheelkunde volgen, dit duurt maarliefst 5 jaar en is een universitaire opleiding. Na deze opleiding ben je ‘nog maar’ tandarts en dus moet je nog een extra opleiding volgen. Nu kun jij je gaan specialiseren en orthodontist worden. Deze opleiding kan worden gevolgd in Groningen, Amsterdam en Nijmegen, natuurlijk kun je ook in het buitenland gaan studeren. Na het afronden van je opleidingen, word je als orthodontist ingeschreven in het orthodontistenregister.

Tijdens de opleiding leer je hoe de kaak van een mens in elkaar zit. Je leert meer over de groei en ontwikkeling van botten in je mond en daarnaast leer je veel over de vormen van ons gebit. De opleiding zorgt er natuurlijk vooral voor dat je kennis verwerft over beugels. Je leert technieken aan, welke je zullen helpen bij het plaatsen van een beugel. Daarnaast leer je natuurlijk welke beugels er bestaan en welke werking ze hebben op een kaak of gebit. Je houdt je niet alleen bezig met beugels en het gebit, maar je werkt ook nauw samen met andere specialisten, zoals artsen en chirurgen. Zo help je bijvoorbeeld mee om mensen te behandelen met een aangeboren afwijking, denk bijvoorbeeld aan een hazenlip of aan aandoeningen in de kaak.

In behandeling bij de orthodontist

Een afspraak met een orthodontist gaat meestal via je eigen tandarts. Hij zal je een verwijsbrief meegeven en je adviseren om eens langs de ‘beugeldokter’ te gaan. Je eerste afspraak bij de orthodontist wordt ook wel een consult genoemd. Bij deze afspraak wordt er natuurlijk nog niet direct behandeld, bij het consult zal de orthodontist eerst je gebit of kaak bekijken en samen met jou en bijvoorbeeld je ouders praten over de mogelijke vervolgstappen. Ook zal de orthodontist je ouders vertellen hoeveel jouw behandeling ongeveer zal gaan kosten en er zal gesproken worden over wanneer je behandeling van start gaat.

Er wordt over het algemeen direct een tweede afspraak gemaakt voor een uitgebreider onderzoek. Bij deze tweede afspraak zal de orthodontist met jouw aan het werk gaan. Er volgen verschillende onderzoeken om te kijken welke behandeling voor jouw geschikt is, bijvoorbeeld welke beugel voor jouw zal worden aangemeten. Over het algemeen worden er nu röntgenfoto’s van je gebit of kaak gemaakt, waardoor de orthodontist precies kan zien hoe je tanden erbij staan. Daarnaast zul je een keertje moeten ‘happen’. Hierbij maakt de tandenspecialist een afdruk van jouw tanden, het gipsmodel. Je krijgt de opdracht om in bepaald, gipsachtig spul te bijten en dit een tijdje in je mond te houden. Wees niet bang, je zult het niet inslikken en na een tijdje wordt het uit je mond verwijderd en mag je je mond gaan spoelen. Het gipsmodel wordt uitgebreid onderzocht door specialisten, zij bepalen tevens samen met de röntgenfoto’s welke behandeling gevolgd moet worden. Na de behandeling zal de orthodontist een diagnose stellen en deze met je ouders en met jou bespreken.

Na deze tweede afspraak, volgt een derde. Hierin legt de orthodontist uit wat er aan de hand is en wat ze hebben ontdekt door de behandeling. Hij zal je vertellen welke tanden er moeten worden bijgetrokken en welke beugel of andere behandeling daarvoor nodig zal zijn. Ook zal hij je duidelijk maken wat er gebeurt als je niet tot behandeling overgaat! Als alles rond de behandeling duidelijk is en jij en je ouders gaan akkoord, wordt een afspraak gemaakt voor het plaatsen van een beugel of het aangaan van een behandeling.

De beugelbehandeling

Als er een beugel wordt gezet, heeft de orthodontist keuze uit verschillende modellen. Zo kun je een uitneembare beugel krijgen. Deze beugel kun je uitdoen bij het tandpoetsen of eten en legt enkel een ijzerdraadje over je tanden en kiezen heen. De beugel zet je achter in je mond vast met haakjes welke bij je beugelbehandeling al zijn aangebracht. Deze beugel zorgt ervoor dat je onderkaak naar voren komt en zo komen je tanden weer netjes op elkaar te staan.

Ook kun je een vaste beugel krijgen, ook wel blokjesbeugel of slotjesbeugel genoemd. Op je tanden en kiezen worden blokjes geplakt en daarna worden om je tanden ijzeren ringetjes geplaatst. De delen van je beugel staan met elkaar in verbinding door een ijzerdraad. Daarnaast krijg je elastiekjes in je mond, deze zorgen er voor dat je gebit netjes langs het ijzerdraad wordt getrokken.

Een buitenboordbeugel is ook een mogelijkheid. Hierbij krijg je een beugel die zowel in je mond als buiten je mond is vastgezet. Je krijgt een band om je nek of je hoofd, hierdoor heen zit een sterk ijzerdraad. Deze zit aan de voorkant van je mond vast aan de beugel die zich binnen in je mond bevindt. Deze beugel zorgt ervoor dat jouw bovenkaak niet door kan groeien, maar je onderkaak wel. Hierdoor komen je tanden ook weer op de juiste plaats te staan. Gelukkig hoef je een buitenboordbeugel meestal niet meer dan 12 uur per dag in te hebben!

Als laatste kennen we nog de retentiebeugel. Als je vaste beugel is verwijderd en het juiste resultaat is bereikt, zul je een retentiebeugel krijgen. Zo houd je het resultaat goed bij, de orthodontist zal dit waarschijnlijk dan ook adviseren en houdt je gebit ook na je vaste beugel goed in de gaten. Je kunt overgaan naar een vaste of een uitneembare retentiebeugel, het is maar net welke de orthodontist jou aanraadt.

Tijdens en na je behandeling met een beugel, zul je nog vaak naar de orthodontist moeten. De plaats van je tanden verandert namelijk zeer vaak met een beugel en dus kan het zijn dat je beugel bijvoorbeeld strakker moet worden gezet of dat je een andere beugel nodig hebt. Ook na de behandeling zal de orthodontist het verloop van je kaak- en tanden groei goed in de gaten blijven houden!
© 2010 - 2024 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Volwassen en een beugel?Volwassen en een beugel?Vaak wordt gedacht dat een beugel iets voor kinderen is, maar het tegendeel is waar. Het gebeurt steeds vaker dat ook vo…
De werking, kosten en vergoeding van een beugelDe werking, kosten en vergoeding van een beugelTegenwoordig hebben steeds meer volwassenen en kinderen een beugel. Dit gaat gepaard met de nodige kosten. Welke type be…
Een beugel op latere leeftijd?Een beugel op latere leeftijd?Als je ontevreden bent met de stand van je gebit, of als er een medische noodzaak is, kan het zijn dat je op latere leef…
Beugels: de meest voorkomende soortenVeel mensen hebben er last van: tanden die scheef staan, een spleetje tussen de voortanden, overbeet of andere gebitprob…

Specialist: de orthopeedSpecialist: de orthopeedEen orthopedisch chirurg, ook wel orthopeed genoemd, houdt zich vooral bezig met de stand van botten die de houding van…
Euthanasie voor ongeneeslijk, niet aanspreekbare zieke magEuthanasie voor ongeneeslijk, niet aanspreekbare zieke magSinds 2002 is actieve euthanasie niet meer strafbaar als er een weloverwogen en vrijwillig verzoek door de patiënt is. D…
Bronnen en referenties
  • www.orthodontist.nl
Maria_louise91 (153 artikelen)
Laatste update: 31-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.