Specialist: de orthopeed
Een orthopedisch chirurg, ook wel orthopeed genoemd, houdt zich vooral bezig met de stand van botten die de houding van ons lichaam bepalen en welke beweging voor ons mogelijk maken. Zo opereert de orthopeed bijvoorbeeld mensen met een hernia of plaatst hij een kunstheup. Hij zorgt er dus voor dat wij ons zolang en zo pijnloos mogelijk kunnen bewegen.
Orthopeed worden
Om orthopeed te kunnen worden, moet je minimaal VWO hebben behaald op de middelbare school. Daarna ga je een opleiding volgen aan de universiteit, je begint met de opleiding geneeskunde, welke 6 jaar duurt. Als je deze opleiding hebt afgerond met het artsenexamen, begin je aan een tweejarige opleiding algemene heelkunde. Dit deel van je opleiding moet je volgen in een ziekenhuis, dit kan bijvoorbeeld in Groningen, Leeuwarden of Zwolle. Als je deze opleiding met succes weet af te ronden, zul je nog minstens 4 jaar de opleiding tot orthopedisch chirurg moeten volgen. Deze opleiding vindt ook gedeeltelijk plaats in een ziekenhuis: Leeuwarden, Zwolle, Groningen, Deventer of Enschede. Als deze opleiding voltooid is, ben je orthopeed.
Tijdens de opleiding geneeskunde leer je de algemene beginselen van de geneeskunde. Dit is een lotingstudie en dus is er een kans dat je niet wordt toegelaten. De opleiding is gericht op de praktijk en al in het eerste jaar krijg je veel met mensen te maken. Als je deze opleiding hebt afgerond, ben je basisarts. Nu kun je je gaan specialiseren en volg je dus eerst twee jaar algemene heelkunde. Bij deze opleiding leer je operatieve vaardigheden, zoals het verwijderen van tumoren, het genezen van aandoeningen en het ‘repareren’ van breuken. Na deze opleiding specialiseer je je tot orthopeed in een vier jaar durende opleiding, waarbij je vooral bezig bent met het skelet van de mens. Zo ga je aan het werk met botbreuken, spieren en pezen en ben je aan het opereren. Zo kun je allerlei aandoeningen behandelen en voer je knie- heup en gewrichtsoperaties uit.
In behandeling bij de orthopeed
Een orthopeed houdt zich vooral bezig met het bestuderen en herstellen van botten die zorgen voor onze houding en onze bewegingen. Dit wordt ook wel het steun- en bewegingsapparaat genoemd. In de meeste gevallen zal je huisarts je doorverwijzen naar de orthopeed, ook kan het zijn dat je vanaf de spoedeisende hulp direct naar een orthopeed toe moet. Je gaat naar een orthopeed als je last heb van je botten (breuken, heupproblemen of klompvoeten), je gewichten (gewichtsslijtage of breuken) of je spieren (bij sporters, scheuren etc.). De meeste mensen hebben klachten over pijn in botten en gewrichten, kunnen minder goed bewegen en zijn dus minder mobiel. De orthopeed kan deze klachten verminderen door een behandeling te starten. Dit kan een operatie zijn.
We kennen dus twee soorten behandelingen: de conservatieve en de operatieve behandeling. Bij een conservatieve behandeling ga je niet onder het mes. In dit geval wordt er bijvoorbeeld gips geplaatst of krijg je een brace aangemeten. Het kan ook zijn dat u bepaalde oefeningen moet gaan doen om je spieren te trainen of om je lichaamshouding te verbeteren. Bij een operatieve behandeling, onderga je wel een operatie. Er wordt dan vaak een kunstheup geplaatst of je krijgt een kunstknie. Ook kan een orthopeed verbrijzelde botten, bijvoorbeeld van een enkel, proberen te herstellen. Tegenwoordig wordt er ook veel gebruik gemaakt van kijkoperaties, hierbij haalt de orthopeed bijvoorbeeld stukjes bot of pees weg door enkel een klein gaatje in de huid te maken. Dit is een vrij nieuwe behandelmethode en wordt nog niet altijd gebruikt in Nederland!
Belangrijkste werkzaamheden
- Verhelpen van aangeboren afwijkingen als scoliose en heupdysplasie
- Herstellen of verbinden van fracturen (botbreuken)
- Gewichtsziekten behandelen zoals reuma
- Slijtage van de gewrichten behandelen (artrose)
- Het aanmeten van een brace of ander hulpmiddel om de houding te verbeteren
- Adviezen geven en overleggen met andere specialisten
- Eventueel doorverwijzen naar een fysiotherapeut of revalidatiearts