Wat maakt een goede mascara?

Wat maakt een goede mascara? Strikt genomen is het belangrijk te weten wat je doel is met de mascara. Ga je voor meer lengte, ga je voor meer volume, wil je die mooi gekrulde wimpers of heb je van jezelf een zielig hoopje wimpers en wil je alles gecombineerd hebben. Volgens de adverteerders is alles mogelijk … maar de praktijk wijst uit dat het toch wat genuanceerder ligt. Echter, aangezien mascara het meest gebruikte product is als het om make-up gaat, is het belangrijk een goede keuze te maken.

Basis

Even terug naar de basis, waar mascara oorspronkelijk voor bedoelt was en mogelijk nog is? Sprekende ogen zijn veelzeggend en dus heeft men al eeuwen geleden, denk aan de Egyptenaren die de ogen al opmaakte, bedacht dat door make-up op te doen, het gezicht mooier, sprekender, aantrekkelijker zou worden. Hoewel men niet de materialen had die men nu wel heeft, is men er in geslaagd de lijnen van het gezicht, de wangen, de ogen goed te volgen en te benadrukken. En op deze manier iemand mooier te maken. Hoewel iedere periode een eigen uiting heeft qua schoonheid, zijn een aantal zaken universeel. Een daarvan zijn sprekende ogen en het product mascara vult deze wens perfect in.

Wat smeer je eigenlijk op je wimpers?

Zonder in alle details te geraken, zitten er in de meeste mascara’s een aantal van dezelfde stoffen zoals parabenen (bijv. methylparabenen), minerale oliën, benzyl alcohol en triethanolamine. De dierlijke producten zoals beeswax zien we in bepaalde mascara’s ook nog terug.

Toepassing

Mascara breng je over het algemeen in 2 of soms zelfs 3 lagen op. Hoewel de meeste vrouwen bij voorkeur een natuurlijk uiterlijk willen hebben, is 1 laag meestal net iets te weinig. Alleen de vrouwen die al volle en donkere wimpers hebben, kunnen uit de voeten met het aantippen van de wimpertoppen. Maar voor je de wimpers kleurt is het zinvol te bekijken of ze nog gekruld moeten worden. Rechte wimpers krullen niet echt na het opbrengen van de mascara, dus als je die open blik wil, krul dan met de wimpertang de wimpers naar buiten. Eventueel de wimpertang iets verwarmt, voor een beter resultaat. Pas daarna de mascara opbrengen.

Daarbij breng je in zigzaggende bewegingen de mascara op, zodat de mascara goed aan alle wimpers blijft zitten. Wacht heel even, en breng daarna de tweede laag op. Sommige mascara’s worden hard, andere niet. Wel belangrijk voor als je de volgende laag opbrengt. Ga je naar 3 lagen, dan loop je de kans dat je een zware en misschien iets te massieve oogopslag krijgt. Voor een feestje daarentegen is wat extra mascara prima.

Welke mascara voor wie?

Voordat je deze vraag kunt beantwoorden is het belangrijk te weten, waarvoor je de mascara precies wil hebben. De volgende opties zijn mogelijk:
  • kleur
  • verlengen
  • dikker/voller
  • accent

Daarmee niet gezegd dat je altijd een van deze zaken moet kiezen, er zijn steeds meer mascara’s die een combinatie in zich hebben. Maar waar je de nadruk op wilt leggen, is wel belangrijk. Bovendien moet je ook nog bepalen of je waterproof of niet waterproofmascara wil hebben. Meestal nemen de vrouwen met de iets meer waterige ogen de waterproofmascara. Maar waterproof is ook prima als je gaat zwemmen of de sauna in gaat. Bijna alles is in waterproof en niet waterproof te koop, dus je kunt het helemaal zelf bepalen.

Uitproberen

Zoals gezegd krullen wimpers niet door mascara, al beloven sommige merken dit wel. Dikker/voller, meer lengte, accenten of kleur geven is wel mogelijk. Maar zeker zo belangrijk is hoe prettig of niet prettig je het product aanbrengt. Je zult het dus uit moeten proberen en de meeste speciaalzaken hebben proefexemplaren staan. Maak het borsteltje schoon met een tissue (voordat je aan de slag gaat) en let dan op de borstel, de textuur van het product, hoe de borstel in de hand ligt en hoe het product op de wimpers aangebracht kan worden. Al deze aspecten samen maken of een mascara voor jouw goed is en niet de prijs van een product.

Tot slot

Kortom, kijk goed naar het product, laat je niet misleiden door mooie reclamecampagnes of allerlei cadeaus die je er soms bij krijgt, en maak je keuze weloverwogen. Met de meest gebruikte make-up doe je over het algemeen wel even, dus belangrijk een mascara te nemen die jij prettig vindt en dat doet waar jij mascara voor gebruikt. En verder ... vergeet vooral niet voor je gaat slapen altijd mascara te verwijderen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up tips: mascaraWaar moet je allemaal op letten bij het aanbrengen van mascara? Hoe vermijd je klontertjes en hoe bewaar je je mascara h…
Wimpers, functioneel en mooiWimpers, functioneel en mooiWimpers kunnen de ogen ‘open’ doen lijken en je kunt door de manier van opmaken dat meegeven wat je uit wilt stralen. Mo…
Make-up: mascaraIn deze tijd is mascara een van de meest verkochte schoonheids artikelen. Het wordt gebruikt door vrouwen ( en mannen) o…
Blauwe mascara en de juiste make-upBlauwe mascara is niet iets dat we vaak zien, maar het is wel degelijk te verkrijgen en je kunt er leuke effecten mee cr…

Een spalk achter de tanden: retentieEen spalk achter de tanden: retentieEen spalk achter de tanden of een spalk aan de tanden gebeurt over het algemeen na een periode van een beugel dragen, ma…
Onderzoek broze, splijtende nagels: medische nagellak helptOnderzoek broze, splijtende nagels: medische nagellak helptBroze nagels. Het kan een schoonheidsprobleem zijn, waarbij je gek wordt van je snel brekende, onregelmatige, splijtende…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.