Make-up: mascara

In deze tijd is mascara een van de meest verkochte schoonheids artikelen. Het wordt gebruikt door vrouwen ( en mannen) om hun wimpers langer te doen lijken en donkerder te maken. Bijna wekelijks komt er een nieuwe mascara uit die beloofd beter te zijn dan welke mascara dan ook. Maar wat is de geschiedenis van mascara?

De geschiedenis van mascara

Al zolang de mensheid in leven is, is het creeren van schoonheid een grote bezigheid geweest. Zij het niet met sierraden, dan wel met verf op onze gezichten. Volken als de Kelten beschilderden zich graag met verf om anderen te intimideren, terwijl de oude Egyptenaren randen om hun ogen trokken om hun ogen sprekender te maken. Dit laatste lijkt wel erg op oogschaduw zoals wij tegenwoordig kennen. Al vroeg was men er achter dat het mooi is om de ogen opvallend te maken. Dit creeert een mooi plaatje. Toch liet de eerste mascara nog redelijk lang op zich wachten. Pas in de 19de eeuw werd de eerste mascara geproduceert door Eugene Rimmel. In veel talen heet het goedje dat op de wimpers wordt aangebracht dan ook naar meneer Rimmel. De moderne variant van de mascara stamt uit 1913. Deze werd door T. L. Williams ontworpen voor zijn zus Mabel. Toen de substantie succesvol bleek te zijn bij zijn zus, besloot Williams de mascara te gaan verkopen. Zo werd het cosmetica merk Maybelline geboren. Een nieuwe revolutionaire verandering in de mascara wereld werd ingevoerd door het merk Max Factor. Door dit merk werd de vorm waarin mascara vandaag de dag voorkomt normaal. Deze vorm is een borsteltje in een buisje gevult met de mascarasubstantie.

Waar komt de naam mascara vandaan?

De naam mascara komt ongetwijfeld van een ander woord af. Het is alleen niet zeker van welk woord omdat er meerdere mogelijkheden logisch geacht worden. Dit zijn:
  • Mashkara, een Arabisch woord dat masker betekend.
  • Maschera, een Italiaans woord dat masker betekend.
  • Masca, het middel-latijnse woord voor masker.
  • Masco, het oud-occitaanse woord voor masker.

Moderne mascara’s

De moderne mascara varianten zijn in twee groepen in te delen. De waterproof mascara’s en de niet waterproof mascara’s. Of een mascara tot de een of tot de andere soort behoort hangt af van de samenstelling van de mascara.

Een waterproof mascara kan niet zo makkelijk van de ogen gehaald worden als een normale mascara. Voor het schoonmaken is een speciale make-up remover nodig. Het nadeel van de mascara is dat hij vaak niet geschikt is voor mensen met een gevoelige huid.

Kleuren mascara

Hoewel de meeste mensen zwarte mascara dragen, zijn er nog vele andere kleuren verkrijgbaar. Vaak wordt het mensen met een blonde haardos aangeraden om in plaats van zwarte mascara, een bruine variant te gebruiken. Dit maakt het kleurverschil minder heftig en levert daarom een mooier resultaat op. Buiten de twee basiskleuren zwart en bruin, zijn er mascara’s verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Deze worden minder verkocht maar zijn desalnietemin zeer populair voor feesten. Vaak wordt eiwit gebruikt om de mascara’s de juiste kleur te bezorgen.

Mascara en de gezondheid

Het is niet ongezond mascara te gebruiken mits je er goed mee omspringt. Het is natuurlijk niet goed voor je ogen wanneer er veel van het goedje in terecht komt. Ook moet je er voor zorgen dat je huid geen irritaties oploopt door het gebruik van een bepaalde mascara. Wat wel belangrijk is om te weten, si dat het veiliger en gezonder is om een mascara niet langer dan drie maanden te gebruiken.
© 2009 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up: perfecte ogenMake-up: perfecte ogenOgen bepalen je uitstraling. Het kunnen echte blikvangers worden. Maar hoe krijg je mooie opgemaakte ogen?
Maquillage tips: correcties aanbrengenHebt u wel eens kleine problemen met uw make-up? Dan kunnen deze tips u zeker verderhelpen om de nodige correcties aan t…
De vorm van de ogen verfraaien met make-upDe vorm van de ogen verfraaien met make-upHet gebruik van de juiste oogmake-up en make-up trucs zijn nodig om de vorm, maar eventueel ook de stand van de ogen er…
Oog make-up tips, hoe maak je smokey eyes?Experimenteer eens met smokey eyes, dit is een intense oog make-up die je ogen een verleidelijk en zwoele uitstraling ge…

Hoe veilig zijn haarproductenShampoo en conditioners zijn er in alle maten en vormen en allemaal beloven ze een weelderige en gezonde haardos. Maar w…
Hi tech hairstyling apparaten: haal het beste uit je haarHi tech hairstyling apparaten: haal het beste uit je haarDe nieuwste apparaten voor het stylen en drogen van je haar doen denken aan hi-tech. Termen als ionen, edelstenen en -me…
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.