Hoe veilig zijn haarproducten

Shampoo en conditioners zijn er in alle maten en vormen en allemaal beloven ze een weelderige en gezonde haardos. Maar werken die conditioners wel? En hoe zit het met haarverf, haarlak en gel?

Wat je moet weten over het haar

Roodharigen hebben ongeveer 90.000 haren, blonde mensen ongeveer 15.000 en zwartharigen een aantal tussen beide cijfers in. Hoofdhaar groeit 1 cm per maand en groeit sneller bij vrouwen dan bij mannen. Voor de andere behaarde plaatsen is dit omgekeerd. De haarkleur wordt bepaald door de hoeveelheid, de verdeling en de vorm van de pigmentkorrels in de haarschacht en ook door de verschillende lichtreflectie, veroorzaakt door een verschil in oppervlaktestructuur. Grijswitte haren zijn het resultaat van een vermindering van pigmentvorming. Bij iemand die plots grijs wordt, zijn het niet de gekleurde haren die ineens grijs worden, maar de gekleurde haren die uitvallen en de grijze die blijven staan.

Wat je moet weten over shampoo

Een shampoo met een neutrale zuurheidsgraad kan door iedereen gebruikt worden. pH neutraal wil zeggen dat de zuurheidsgraad van de huid wordt gerespecteerd. Een shampoo kan het best een pH waarde van rond de zeven hebben. Men noemt dit neutraal. Niet te zuur en niet te basisch. Meestal vind je deze gegevens op het etiket.

Als je vet haar te vaak wast, ga je de talgklieren nog meer stimuleren en krijg je een nog slechter resultaat. Een frequentie van tweemaal per week of maximum om de twee dagen wordt aangeraden. Je kunt een eetlepel shampoo op het haar aanbrengen (een theelepel voor kort haar, een eetlepel voor lang haar) en zacht verspreiden. Je hoeft niet steeds de hoofdhuid te masseren. Dan ga je immers de vetklieren extra stimuleren. Het is namelijk de bedoeling om het haar te ontvetten bij het wassen en niet zozeer de hoofdhuid zelf.

Het is ook belangrijk om het haar goed uit te spoelen met lauwwarm water. Heet water is niet zo goed, want daardoor worden de talgklieren weer eens gestimuleerd. Resten van shampoo irriteren de hoofdhuid, spoel daarom lang genoeg. In de zomer is het aangeraden om je haar elke keer te wassen als je in de zee of in het zwembad bent geweest. Shampoo neemt gemakkelijker het vuil weg dat in het water zat. Maar masseer de hoofdhuid niet, breng de shampoo gewoon aan en laat even inwerken. Zo wordt je haar niet zo vlug dof en vettig. Supplementen zoals vitaminen zijn normaal niet nodig, want een normale, evenwichtige voeding levert alles wat nodig is voor het haar.

Wat je moet weten over conditioners

Dit zijn producten die verondersteld worden iets te doen aan de conditie van het haar. Zij moeten het haar zacht, glanzend en gemakkelijk te kammen maken. Bij beschadigde haren hebben deze stoffen wel een neutraliserende werking. Ze leggen een film rond de haarschacht waardoor de schubben van het haar een beetje minder uiteenstaan. Zo wordt haar gemakkelijker te kammen. Conditioners zijn dus onschadelijk en nuttig bij beschadigd haar. Shampoo gecombineerd met een conditioner in één product is dan weer zuiver commercieel. Verwacht er niet te veel van, wat men daarover ook voorspiegelt. Een product is namelijk ofwel werkzaam als shampoo, ofwel als conditioner.

Wat je moet weten over haarverf

Bij een permanente verf wordt eerst het haar gebleekt door zuurstofwater. Hierdoor wordt niet alleen het pigment, maar ook de basisstructuur van het haar afgebroken. Het haar wordt dof en broos en brokkelt gemakkelijk af. Nadien wordt het haar geverfd in de gewenste kleur. Deze producten (behalve de plantaardige verven zoals henna) kunnen allergische reacties veroorzaken zoals jeuk, niezen, uitslag, zwellen van ogen en gelaat. Bij semi permanente verven krijgt het haar een bepaalde kleur die verdwijnt na zes tot tien wasbeurten. Ze zijn niet schadelijk voor het haar en geven zelden aanleiding tot allergische reacties. Tijdelijke verven worden reeds bij een eerste wasbeurt volledig weggewassen en zijn niet schadelijk. Semi permanente en tijdelijke verven zijn dus onschadelijk, met permanente verven moet je voorzichtiger zijn.

Wat je moet weten over haarlak en gel

Haarlakken en gels zijn polymeren die rond het haar worden gespoten of aangebracht om een bepaalde vorm te bewaren. Voor het haar zelf zijn er weinig nadelen, tenzij dat het gemakkelijker afbreekt bij het kammen, vooral op beschadigde plaatsen. Allergische reacties ter hoogte van de huid kunnen optreden. Beide producten worden door het wassen verwijderd. Tegen kammen beschadigt de structuur van het haar en kun je beter niet doen.

Haarroos of schilfers

De oorzaak is meestal een overdreven vetproductie ter hoogte van de hoofdhuid. Huidschimmels spelen hierin een bevorderende rol. De behandeling bestaat erin het haar om de drie dagen te wassen met een shampoo die zwavel, selenium of teer bevat, of met een specifieke anti schimmelshampoo zoals bijvoorbeeld Nizoral, Pevaryl. Gebruik daarnaast een pH neutrale shampoo.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kun je doen tegen gespleten haarpunten?Met name mensen met lang haar kunnen last hebben van gespleten haarpunten. Haarpunten kunnen splijten bijvoorbeeld door…
Herbal Essences haarproductenHerbal Essences is tegenwoordig een bekend merk op het gebied van shampoo's, conditioners en andere haarverzorging. Ze h…
Natuurlijke haarverzorging – een introductieNatuurlijke haarverzorging – een introductieEr zijn tal manieren om je haar te verzorgen – in onze westerse wereld zijn we vooral gewend aan de standaard commerciël…
Kappersproducten of een goedkope shampoo: wat is beter?Kappersproducten of een goedkope shampoo: wat is beter?Het is een veelgehoorde klacht: kappers willen je altijd iets aansmeren. Is het niet die shampoo die helemaal perfect is…

De zintuigen en cosmeticaDe zintuigen en cosmeticaDe zintuigen zijn min of meer “ontdekt” door Aristoteles (hij leefde van 384 tot 322 voor Christus). Uiteraard is dit ni…
Make-up: mascaraIn deze tijd is mascara een van de meest verkochte schoonheids artikelen. Het wordt gebruikt door vrouwen ( en mannen) o…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.