Retentiebeugel: kosten, pijn en als hij los is
Een retentiebeugel komt voor in verschillende vormen. De bekendste zijn de retentieplaat en het spalkje. Deze moeten gedragen worden na een beugelbehandeling. Soms kan ook de retentiebeugel pijn doen, en zelfs los laten of kapot gaan. Wat zijn hier de kosten voor?
Retentiebeugel
Een beugel heeft als doel de tanden en kiezen recht te zetten. Een vaste beugel wordt gemiddeld twee tot drie jaar gedragen. In deze periode worden de tanden en kiezen langzaam verschoven. Dit verschuiven geeft onrust aan de wortelpunten. Wanneer de beugel verwijderd wordt, hebben de tanden en kiezen de neiging om weer terug te schuiven naar hun oude stand. Bij volwassenen hebben ze deze neiging zelfs nog na twintig jaar. Bij kinderen is de neiging tot terug schuiven vaak korter. Bij kinderen groeien de tanden en kiezen sneller vast in hun nieuwe stand. Toch komt het voor dat ook bij kinderen de tanden en kiezen snel weer terug schuiven naar hun oude stand.
Om te voorkomen dat tanden en kiezen weer gaan verschuiven, is er de retentieperiode. In deze periode wordt veelal retentiebeugel gedragen. De retentiebeugel corrigeert en stabiliseert. Een retentieplaat is een losse beugel, deze kan zelf worden uitgenomen. Een vaste retentiebeugel bestaat uit een spalk die achter de tanden wordt geplakt. De spalk blijft een leven lang zitten. Verder is er nog de kunststof mal: de toothpositioner.
Retentieplaat of retentie spalk laat los
Het kan voorkomen dat de retentieplaat breekt of de spalk achter de tanden los laat. Dit gebeurt vaak door het bijten op hard materiaal zoals stokbrood of een appel. Ook kan de retentieplaat gevallen zijn. Zaak is om zo spoedig mogelijk een nieuwe plaat of spalk aan te vragen. Aan het einden van de beugelperiode krijgt men vaak een afdruk van de kaak mee naar huis. Deze kan gebruikt worden om een nieuwe plaat of spalk aan te vragen. Over het algemeen zal de nieuwe retentieplaat-of spalk binnen één week klaar zijn. Wat opvalt is dat de tanden vaak alweer verschoven zijn. De eerste periode met de nieuwe retentiebeugel zal dan ook weer strak en gespannen aanvoelen. Een spalkje moet in principe levenslang gedragen worden, een retentieplaat is voor een aantal jaar..
Pijn door de plaat of spalk
Een rententieplaat kan pijnklachten geven. Vooral in de beginperiode voelt deze strak of pijnlijk aan. Naarmate hij meer wordt gedragen, zal deze pijn verminderen. Door de plaat tegen het gehemelte kunnen er wondjes ontstaan. Vaak heeft dit weinig met de druk van de plaat te maken maar met het gemis van speeksel en de werking van de tong. De tong heeft een reinigende werking en verplaatst het speeksel in de mond. Doordat er een plaatje tegen het gehemelte aanzit, kan de tond het gehemelte niet stimuleren en kan het speeksel het gehemelte niet steriel houden. Het gevolg is dat vooral in het begin het gehemelte gevoelig is en kan tintelen of jeuken. Wat later kunnen er wondjes ontstaan. Juist in deze periode is het van belang de retentieplaat te blijven dragen. Met een goede mondhygiëne zullen de wondjes genezen. Eventueel kan er gespoeld worden met een middel met chloorhexidine als ingrediënt. De retentieplaat dient dagelijks goed schoongemaakt te worden. Dit kan met een tandenborstel en warm water. Tandpasta tast de plaat aan waardoor deze broos wordt.
Kosten van een retentiebeugel
Een retentieplaatje kost tussen de 100 en 200 euro. Een spalk dat achter de tanden wordt geplakt, kost ongeveer tussen de 15 en 40 euro. Het opnieuw vastzetten van een spalkje zit vaak als "garantie" erbij inbegrepen, maar het is ook mogelijk dat er aparte kosten voor komen. Veel zal dit niet zijn. Belangrijk is dat bij loslating of beken van een retentiebeugel, deze zo spoedig mogelijk vervangen wordt. Tanden en kiezen schuiven tamelijk snel weer terug naar de oude stand. Hoe meer er verschoven is, hoe sneller dit zal gaan.