Make up bij grijs tot wit haar

Make up bij grijs tot wit haar Weg met die oeroude maar hardnekkige restjes van de mythe dat je met grijs of wit haar veroordeeld bent tot een permanentje in parelmoerspoeling en het weggooien van je make up! Grijs of wit haar vereist wel een beetje know how, en kennis van je eigen haar- en huidtype. Maar dan kun je op je mooist voor de dag komen dankzij de juiste makeup bij grijs haar. Lees verder voor tips, trucs en een stappenplan om je type te bepalen én optimaal te benutten. Wie is er bang voor make up? Niet de vrouw met grijs of wit haar! Juist grijs of wit haar is een subtiele omlijsting voor een make up die de draagster op haar mooist doet uitkomen. En toch zie je opvallend veel mensen die bij grijs of wit haar geen make up gebruiken. Drempelvrees? Niet nodig. Dit zijn de beauty trucs voor mensen met grijs of wit haar.

Ken je huidtoon en je haarkleur

Haarkleur is géén losstaand criterium, bij het uitkiezen van je make up. Het gaat altijd om het geheel van huid en haar. Als vuistregel geldt: hoe meer pigment in dat totaalplaatje aanwezig is, des te meer mag de make up pigmenten ofwel aanwezige kleuren hebben. Daarom kan een donkerharige vrouw met donkere ogen er schitterend uitzien met een lijntje pure zwarte kohl rond de ogen, terwijl dit voor zowel blond als grijs haar juist een harde, soms regelrecht goedkope indruk maakt. Zeker wanneer de huid aan de lichte kant is. Want natuurlijk pigment van huid en haar balanceert 'kunstmatig' pigment van make up prachtig uit, terwijl een van nature spaarzaam aanwezig pigment in huid en haar onvoldoende tegenwicht biedt voor pigment dat je van buitenaf aanbrengt.

Voor de spiegel

Om te zien hoe veel natuurlijke kleur in jouw gezicht aanwezig is, is het goed om eens bij een natuurlijke lichtbron voor de spiegel te gaan staan. Neem je haarkleur eens nauwkeurig onder de loep, al is het voor het eerst in je leven. Dan zie je bijvoorbeeld een gemengde tint van donkere en lichte haren. Of een mengkleur van grijze en gekleurde haren. Anders zie je een geheel van egale kleur die kan varieren van donkergrijs tot sneeuwwit. De indruk die het haar maakt, is de 'grote gemene deler' van al die haren op je hoofd. Ditzelfde geldt voor je huid. Een lichte huid kan door een natuurlijke blos alsnog de indruk geven van een redelijke hoeveelheid kleur. De balans van weinig kleur plus aanwezige kleur is immers: redelijk aanwezige kleur. Dit geldt ook voor de combinatie van haar en make up. Een egale bruine huid geeft zelfs bij wit haar weer net iets meer speelruimte als het gaat om de pigmenten in je make up. En wie in de zomer wat bruiner is, kan opeens, ook bij lichtgrijs haar, weer wat meer make up kleuren kunnen gebruiken dan in de winter.

Fotomateriaal

Twijfel je? Kijk dan eens een fotoboek door, waarop je in diverse seizoenen, outfits en make ups te zien bent, van casual tot party, en van hartje winter tot hoogzomer. Focus je op je gezicht en haar. Wat zie je? Hoe kleurig is het geheel, met bovenstaande aanwijzingen in je achterhoofd? Welke foto's zien er bijzonder goed uit? Hoe staat het op die foto's met je haar, teint en make up? Vermoedelijk ben je al een stuk wijzer na die zelfstudie. Zo niet, kun je jezelf best een keer verwennen met een bezoek aan schoonheidsspecialiste of kleurenconsulente. Er kan een wereld voor je opengaan. Een goedkopere manier om erachter te komen hoe je het mooiste uit jezelf haalt, is om je make up tevoorschijn te halen of een combi die nieuwe kleuren omvat die je aantrekken maar wellicht wat onwennig aanvoelen gewoon eens in betaalbare (huis)merken bij elkaar te shoppen bij drogist of online, en daar 's avonds eens lekker mee te experimenteren. Lees verder voor wat concrete suggesties.

Pigmentrijk naturel

Ben je van nature een 'pigmentrijk' type? Ofwel, heb je donkergrijs haar en een huid die min of meer getint is? Dan mag er wat kleur bij komen van je make up. Let wel: vermijd harde lijnen en wees voorzichtig met fellere tinten (tenzij je dat nu eenmaal leuk vindt, ongeacht wat de rest van de wereld vindt). Grijs haar betekent in de regel dat je geen twintig meer bent. Dan is een felle lipstick of een strakke kohllijn niet altijd even flatteus. Wel mooi zijn bruintinten, perzik- en oudrozes.

'Medium' pigment naturel

Is je haar een mix van kleur en grijstinten? Of heb je een haarkleur die grijs is, maar noch diepgrijs noch wit? Is je huid licht van tint, maar nooit echt bleek? Dan heb je een 'medium' pigment. Een gemakkelijk ezelsbruggetje als je in de winkel staat of online kleurenwaaiers bekijkt, is: neem de tinten in het midden van een kleurenpalet. Kijk maar eens online naar make up aanbieders om te zien wat ik bedoel. Vaak heb je bijvoorbeeld een lipstick in diep kersenrood, mild rozerood of zacht roze in hetzelfde rijtje producten. Dan is de kans groot dat de middelste de goede keuze voor je is. Een voorbeeld van een mooie make up in medium tinten is: een oogschaduw in een subtiel 'woestijnzand'bruin, een tikje blush in oudroze en een bijpassende lipstick.

Zacht pigment van nature

Heb je zeer lichtgrijs haar of wit haar? Bruin je zeer langzaam, en neig je in de winter tot een heel blanke huid? Dan heb je een licht pigment, of zelfs een minimaal pigment. Volgens de algemene vuistregel van pigmenten, zijn de lichtste tinten uit kleurpaletten jouw beste keuze. Dat betekent: de lichtste foundations, poeders, lipsticks enzovoorts die make upaanbieders in het assortiment hebben. Optische vervaging kan een uitstekende truc zijn, wanneer make up bij jou snel te hard overkomt. Dat betekent; geen lipstick, maar gloss (eventueel bij een zwakkere lipcontour op een met naturel lipliner iets bijgewerkte liplijn). Geen kohl en eyeliner, maar matte en subtiele oogschaduwtinten. Geen zwarte mascara, maar grijze, of zelfs kleurloze - of eventueel alleen een wimpercrème zoals van Herome. Tip: pastels zijn al snel een wat gevaarlijke keuze - je wilt er niet uitzien als Assepoesters petemoei!

Tot slot

Met alle kennis hierboven op zak, moet het mogelijk zijn om je grijze of witte haar te matchen met een make up die jou op je voordeligst uit laat komen. Het restje aan hardnekkige vooroordelen dat mensen met grijs of wit haar geen make up zouden 'mogen' dragen, hoort op dezelfde vuilnisbelt als het idee dat je dan veroordeeld bent tot een permanentje in parelmoerglans! Draag je grijze of witte haar met trots. Zin in (nieuwe) make up? Ga vandaag nog aan de slag om spullen te vergaren, te experimenteren, of online te zoeken naar celebrities met grijs of wit haar die je inspireren!

Verzorging voor mooi grijs of wit haar

Kies een speciale shampoo voor grijs haar. Deze vervaagt eventuele gele ondertonen en doet je grijze of witte haar extra mooi uitkomen. Verzorg je haar goed. Vooral als je wat ouder bent, kan het lonen om eventueel wat dunner haar een beetje te 'plumpen' met maskers voor volume, speciale volumeproducten voor verzorging en styling enzovoorts.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grijs haar voorkomen, verhelpen en behandelenGrijs haar voorkomen, verhelpen en behandelenDe oorzaak voor grijs haar kan veelzijdig zijn: erfelijkheid, stress, slechte voeding, gebrek aan vitamines, chemo en ee…
Beauty: wat te doen met grijs haar?Beauty: wat te doen met grijs haar?De een vindt grijs worden geen probleem en de ander wel. De een krijgt een mooie kleur grijs haar en de ander niet. Maar…
Rood is dé kleur voor je haar deze herfst!Rood is dé kleur voor je haar deze herfst!De herfst is in het land. Koud? Grillig? Grijs? Niets van! Dit seizoen zorg jij voor de warmte en zon in huis. Rood is d…
Kleurenanalyse toepassen op meer dan alleen kledingNa een kleurenanalyse koop je misschien voortaan alleen kleding die de juiste kleur voor jou hebben. Maar er is meer dan…

Smalle lippen: zo verbeter je een 'zwakke' lipcontourSmalle lippen: zo verbeter je een 'zwakke' lipcontourDunne lippen, een smalle mond. Niets mis mee, maar mode of eigen smaak kunnen je naar iets anders doen verlangen. Gelukk…
Retentiebeugel: kosten, pijn en als hij los isRetentiebeugel: kosten, pijn en als hij los isEen retentiebeugel komt voor in verschillende vormen. De bekendste zijn de retentieplaat en het spalkje. Deze moeten ged…
Bronnen en referenties
  • Persinformatie L'Oreal
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 14-11-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.