Een stevig lichaam in slechts 10 minuten per dag!

Tegenwoordig kan iedereen een gespierd lichaam krijgen, gewoon door op een knopje te duwen. Tien minuten op de Power Plate geven immers hetzelfde resultaat als 1 uur work-out. Ideaal dus voor een stevig lichaam zonder cellulitis én een betere algemene gezondheid.

Russische kosmonauten

Het principe van de Power Plate (ook trilplaat genoemd) hebben we te danken aan de Russische kosmonauten. Zij gebruikten de trilplaat om in de ruimte hun spierkracht en botdichtheid te behouden. Ze konden maar liefst 420 dagen in het heelal verblijven, terwijl hun Amerikaanse collega’s (die gewone spiertraining deden) het na 120 dagen ruimtereizen al moesten opgeven omdat ze de nefaste invloeden van de zwaartekracht niet aankonden. Het geheim van de Russische kosmonauten is ondertussen ook voor het grote publiek toegankelijk geworden.

Wat is vibratietraining?

Vibratietraining is het trainen van spieren door gebruik te maken van de rek reflex. De trilling in de spier veroorzaakt een reflex waardoor de spier onbewust hard gaat aanspannen. Dit vindt, naargelang de ingestelde frequentie, 30 tot 60 maal per seconde plaats. Als je 35 seconden lang je buikspieren traint met behulp van de Power Plate, komt dit overeen met 200 buikspieroefeningen op de grond. Het is dus logisch dat je met de trilplaat gemakkelijk in vorm blijft en razendsnel spieren opbouwt, ook al heb je weinig tijd of geen zin om aan sport te doen. Het is de bedoeling dat je achtereenvolgens verschillende posities aanhoudt die elk niet langer dan 1 minuut duren.

Voordelen van de trilplaat

 • Verstevigt alle spieren van het lichaam
 • Vermindert sinaasappelhuid
 • Verhoogt het uithoudingsvermogen
 • Verhoogt de stofwisseling
 • Verhoogt het dagelijkse calorieverbruik
 • Verbetert de bloedsomloop
 • Verbetert de huidkwaliteit
 • Vermindert de kans op sportblessures
 • Verkort de recuperatietijd na inspanningen
 • Stimuleert de gewrichten
 • Behoudt de botdichtheid
 • Verbetert het reactievermogen
 • Verbetert sportieve prestaties

Power Plate versus Galileo en Power Maxx

De originele Power Plate is voor de meeste mensen onbetaalbaar (tussen 7500 en 12.000 euro voor het professionele Pro5 model en 4500 euro voor de My5 die voor privaat gebruik is bestemd). Je kunt het apparaat ook in de sportschool of in schoonheidscentra gebruiken, waar je ongeveer 550 euro voor 10 sessies betaalt.

Daarom hebben verschillende producenten hun eigen trilplaat op de markt gebracht waarvan de prijzen tussen 250 en 2000 euro liggen: Magic Vibe (kan je via een huurkoopcontract aanschaffen), Eurosolar. Galileo en Power Maxx zijn de meest bekende.

Galileo is het apparaat dat wordt gebruikt in de meeste revalidatiecentra en dat volgens grondig vergelijkend onderzoek nog betere resultaten oplevert dan de Power Plate zelf.

De Power Maxx is daarentegen een stuk goedkoper en is bestemd voor de thuisgebruiker. Over het algemeen zijn gebruikers tevreden met de resultaten van de trilplaten van Power Maxx, Eurosolar, Magic Vibe etc. De effecten zouden minder krachtig en uitgesproken zijn dan met het originele apparaat, maar daar staat tegenover dat je het thuis dagelijks kan gebruiken.

Voor de beste resultaten kan je de occasionele sessie op de Power Plate of de Galileo combineren met je dagelijkse sessies op je eigen trilplaat.

Slechte houding

Het is aangeraden om in het begin enkele sessies onder begeleiding van een specialist te volgen. Vele mensen voeren de oefeningen immers slecht uit en dit zorgt voor (1) weinig tot geen resultaat, en (2) hoofd- en spierpijn.

In tegenstelling tot wat over het algemeen wordt gedacht, vragen oefeningen op de trilplaat behoorlijk wat inspanning en uithoudingsvermogen. Er gewoon op staan of zitten heeft geen effect.

Tips voor de beste resultaten

Van de trilplaat alleen mag je geen wonderen verwachten. Je kunt uitzonderlijke effecten behalen indien je ook de belangrijkste leef- en dieetregels in acht neemt.

 • Eet voldoende proteïnen (zonder proteïnen is geen spieropbouw mogelijk)
 • Vermijd de oorzaken van cellulitis (stress; geraffineerde producten zoals wit brood, witte pasta en witte suiker; kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam; kleurstoffen en bewaarmiddelen)
 • Eet niet te veel aardappelen en bananen
 • Sla je benen overdag niet over elkaar
 • Zorg voor een goede houding
 • Adem door de neus
 • Drink dagelijks minimum anderhalve liter water (geen sodadrankjes, ook geen light omdat hierin kunstmatige zoetstoffen zitten)
 • Eet op regelmatige tijdstippen en honger je lichaam niet uit (want hierdoor geef je je lichaam de opdracht de calorieën van je volgende maaltijd op te slaan)

Je cellulitiscrème zal na een sessie op de trilplaat eens zo goed werken. Het vet en de afvalstoffen die door het trillen zijn losgekomen kunnen door het product immers beter afgevoerd worden. Door de verhoogde bloedtoevoer zal de crème ook veel beter in je huid dringen. Een eigen mengeling van essentiële oliën (geranium, rozemarijn, grapefruit) en druivenpitolie zorgt over het algemeen voor betere resultaten dan commerciële cellulitiscrèmes.

Ook extra veel drinken (reinigende kruidenthee) helpt om de losgekomen afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.
© 2007 - 2023 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Power Wrap voor een slank en gespierd lichaamPower Plate klinkt u ongetwijfeld bekend in de oren. Maar kent u ook Power Wrap? Power Wrap is een lichaamspakking die u…
Fitness op de trilplaat: doen of niet doen?Fitness op de trilplaat: doen of niet doen?Tijdens je fitnessoefeningen zal je meer dan waarschijnlijk al in contact gekomen zijn met een trilplaat. Of je hebt hie…
Power Yoga: inspanning maar ook ontspanningPower Yoga is een heel actieve vorm van Yoga. Hij wordt opgebouwd rond zonnegroeten, bewegingsreeksen die vrij intensief…
Cellulitis of sinaasappelhuid bestrijden of tegengaan!Veel vrouwen krijgen last van cellulitis of een sinaasappelhuid. Het is en aandoening die zorgt voor hobbeltjes op de hu…

LichaamsweetjesLichaamsweetjesHoe snel groeien nagels, wat is nagelkunst of nail- art? Wat zijn sproeten? Wat is een blauwe plek? Waarom heeft de één…
Fenegriek: geheim van een vollere boezemHet gebruik van kruiden voor het verkrijgen van een vollere boezem is al van oudsher bekend. Verschillende culturen over…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.