Afvallen en calorieën: Pepernoten en ander Sinterklaassnoep

Afvallen en calorieën: Pepernoten en ander Sinterklaassnoep De maanden november en december zijn voor velen waarschijnlijk de moeilijkste maanden om af te vallen of om zich aan zijn of haar dieet te houden. Eind augustus liggen immers al vele Sinterklaaslekkernijen, zoals pepernoten en chocoladeletters, in de winkel. Stuk voor stuk heerlijk snoepgoed, maar pepernoten en marsepein bevatten ook veel calorieën. Wie met mate snoept kan nog verantwoord snoepen, wanneer men bewuste keuzes maakt. Hierbij is het belangrijk om niet alleen naar het aantal calorieën te kijken, maar ook naar het percentage verzadigd vet.

Het aantal calorieën in Sinterklaassnoepgoed

Sinterklaas is onlosmakelijk verbonden met cadeautjes, maar ook met lekkernijen als pepernoten, kruidnoten, chocoladeletters en marsepein. Het lijkt dat men aan al dit lekkers dan ook bijna niet kan ontkomen. Voor de decembermaand liggen de winkels er al vol mee en in diverse steden zijn er zelfs speciale pepernotenwinkels. Voor wie op dieet is of probeert verantwoord te eten is het moeilijk om al deze verleidingen te weerstaan. Het is dan ook verstandig om wanneer men wil afvallen of gezond wil eten, niet te veel pepernoten en overig snoepgoed in huis te halen. Wanneer men toch snoep in huis wil halen, of geconfronteerd wordt met sinterklaassnoepgoed tijdens een feestje of op het werk, dan kan men met behulp van de gegevens uit onderstaande tabel wellicht beter een bewuste keuze maken.

Calorieëntabel

In onderstaande tabel zijn de meest voorkomende lekkernijen opgenomen en de hoeveelheden teruggebracht naar een meetbare hoeveelheid.
Sinterklaassnoepgoed Hoeveelheid Gemiddeld aantal calorieën
Taai Taai1 mini poppetje 15 kcal
Kruidnotenper 10 kruidnoten50 kcal
Echte pepernotenper pepernoot15 kcal
(Kleine)speculaasjes per stuk25 kcal
Kikker/muisper stuk 57 kcal
Chocolade munten Per munt 32 kcal
Chocolade kruidnotenPer 10 gram48 kcal
Chocoladeletter puurPer 25 gram141 kcal
Chocoladeletter melkPer 25 gram146 kcal
Chocoladeletter witPer 25 gram143 kcal
AmandelstaafPer 25 gram100 kcal
Schuimpje Per stuk 15 kcal
MarsepeinPer 100 gram556 kcal

Kruidnoten en "echte" pepernoten

Deze "echte" pepernoten zijn<BR>
gezonder dan kruidnoten / Bron: M.Minderhoud, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Deze "echte" pepernoten zijn
gezonder dan kruidnoten / Bron: M.Minderhoud, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het aantal calorieën dat men op een dag consumeert is een belangrijk gegeven. Vooral als men op het gewicht wil letten. Toch is niet alleen het aantal calorieën van belang. Zo is het ook belangrijk om het percentage vet in een product in de gaten te houden. Daarbij is het, voor wat betreft Sinterklaassnoepgoed, belangrijk om te weten dat "echte pepernoten" geen verzadigde vetten bevatten en daardoor een mindere "dikmaker" is dan kruidnoten.

Gezond Sinterklaassnoep

Gezond snoepen rondom Sinterklaas is niet alleen verstandig wanneer men wil afvallen. Ook kinderen worden in de maanden november en december over het algemeen te veel bloot gesteld aan ongezonde snoepjes. Gezond Sinterklaassnoep lijkt er dan ook bijna niet te zijn. Toch is de oplossing eigenlijk heel vanzelfsprekend. We zingen immers rond Sinterklaas massaal over "de appeltjes van oranje"?

Mandarijnen en sinaasappels worden vaak niet als lekkernij beschouwd en dat is voor de gezondheid en de vitaminen heel erg jammer. De meeste kinderen zullen vast en zeker net zo blij en verrast zijn, wanneer zij een mooi verpakte mandarijn van Sinterklaas krijgen, dan dat ze een zak vol pepernoten krijgen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat kinderen helemaal geen pepernoten of ander snoepgoed mogen hebben. Zoals zo vaak geldt ook hier het gezegde: "snoep met mate" of "snoep verstandig en eet een mandarijn".

Lees verder

© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe goed is al het snoepgoed van Sinterklaas?Hoe goed is al het snoepgoed van Sinterklaas?Sinterklaas komt weer bijna in het land, nou bijnaÖ Het snoepgoed ligt al vanaf september in de winkels, maar de Sint ze…
Kruidnoten: geschiedenis, ingrediënten, recepten en prijzenKruidnoten: geschiedenis, ingrediënten, recepten en prijzenZijn het nu kruidnoten of pepernoten die Zwarte Pieten tijdens het Sinterklaasfeest strooien? Wat is de geschiedenis van…
Calorieën in SinterklaassnoepgoedHet is Sinterklaastijd: de winkels liggen vol verleidelijke chocoladeletters, pepernoten, speculaasbrokken en banketstav…
Sinterklaasrecepten: Kruidnootjes, taai taai & marsepeinSinterklaasrecepten: Kruidnootjes, taai taai & marsepeinDeze recepten zijn niet ingewikkeld te maken, maar o zo lekker op sinterklaasavond. Je familie verassen met eigen gebakk…

De TargetScale: wegen op maat met veel extra functionaliteitDe TargetScale: wegen op maat met veel extra functionaliteitDe TargetScale van Medisana© is een slimme weegschaal. U kunt met uw iPod© touch, een iPhone© of een iPad© Apps download…
Stevia, een natuurlijke gezonde suikervervangerVoor wie van zoet houdt en graag gezond blijft, is er goed nieuws: Stevia. Het is het natuurlijke alternatief voor suike…
Bronnen en referenties
  • www.lisannee.blogspot.com
  • www.voedingscentrum.nl
  • www.die-eetgezond.com
  • Afbeelding bron 1: M.Minderhoud, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 27-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.