Je eigen dieet maken om af te vallen

Als je wilt afvallen, zul je vaak op zoek gaan naar een geschikt dieet. Een dieet vinden dat bij je past, vol te houden, makkelijk en betaalbaar is, is nog niet zo makkelijk. Veel diëten kosten behoorlijk veel geld, waardoor je portemonnee vaak sneller lichter wordt dan jij. Er is een veel makkelijkere manier.

De nadelen van een bestaand dieet

Een bestaand dieet is vaak een voorschrift van wat je wel en niet mag eten, wanneer je moet eten, en hoeveel je moet eten. Soms bestaat het dieet uit shake's en repen, die behoorlijk duur kunnen zijn. Voor de meeste diëten moet je een behoorlijke hoeveelheid voedingsmiddelen inslaan, die je normaal niet gebruikt. Het kan zijn dat je datgene wat je moet eten voor je dieet helemaal niet lekker vindt, en in het ergste geval, soms ronduit vies vindt. Het dieet wat je kiest is meestal compleet anders, dan wat je gewend bent te koken, en wat je huisgenoten gewend zijn te eten. Dit betekend dat je de hele dag moet nadenken, en bezig zijn met het dieet.

Jij kent jezelf het beste

Als je ontevreden bent over je gewicht, weet je zelf ook heus wel waar dat daar komt. Je weet wat je verkeerd, of teveel hebt gegeten, waardoor je met die extra kilo's zit. Je hoeft ook geen diëtiste te zijn, om te weten wat gezonde voedingsmiddelen zijn, en welke voedingsmiddelen je zou moeten vermijden. Daar komt bij dat je zelf weet welke gezonde voeding je lekker vindt, en welke niet. Door zelf je dieet samen te stellen, weet je dus zeker dat je geen dingen hoeft te eten die je niet lekker vind, of niet lust. Ook zal je zelfgemaakte dieet je geen extra geld kosten, en je zult niet voor apart te hoeven koken voor jezelf.

Hoe je dit aanpakt

Je kunt besluiten om doordeweeks streng te zijn voor jezelf, en in het weekend jezelf wat meer ruimte te gunnen in je dieet. Om een dieet langere tijd te kunnen volhouden, is het aan te raden om jezelf af en toe iets lekkers toe te staan. Op welke dag van de week dat voor jou het beste uitkomt, moet je even bekijken dan. De dagen dat je je strikt aan je dieet houdt gebruik je niets waar suiker inzit, dus geen koek, snoep, ijs, frisdrank enz.. Als je gewend bent aan suiker in koffie of thee, vervang dit dan door zoetstof. Als je twijfelt of er in een product suiker zit, lees dan het etiket. Verder moet je zuinig zijn met vet. Minder boter op je brood, magere vleeswaren, en jus uit een zakje, aangemaakt met water.

Het dieet zelf

Eet hetzelfde ontbijt, lunch en avondeten als je huisgenoten, maar halveer je portie, neem geen saus, of vette jus. Eet dus de helft van wat je normaal zou eten, als je normaal vier boterhammen eet, eet je er nu twee. Eet je gewoonlijk vier aardappels, eet je er nu twee. Verdeel je dagelijkse voeding over zes eetmomenten op een dag. Als je gewend bent drie keer per dag te eten, verdeel dan je ontbijt en je lunch in tweeën. Door zes keer per dag te eten verhoog je je stofwisseling en zul je dus meer calorieën verbranden. Drink minimaal twee liter water per dag, en drink groene thee, omdat dit ook je metabolisme verhoogd. Op de dag dat je van jezelf iets extra's mag, kies dan iets wat je écht lekker vindt.

Beweging

Beweging of sporten is belangrijk als je wilt afvallen, hoe meer energie je verbruikt, hoe meer gewicht je zult kwijtraken. Als je niet graag naar de sportschool wilt, kun je thuis ook je beweging opschroeven. Bijvoorbeeld door een aantal keer per dag, zo vaak mogelijk de trap op en af te lopen. Veeg in een rap tempo je tuin, of je balkon, of schrob alle gladde vloeren in je huis. Je kunt ook op de fiets boodschappen gaan doen, of een flinke wandeling maken. Hoe meer je van de bank afkomt, hoe meer resultaat je zult boeken.
© 2014 - 2023 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eet vet, verlies gewicht! Een optimaal dieetEet vet, verlies gewicht! Een optimaal dieetHebt u een 'vetvrij' dieet geprobeerd en heeft het niet echt gewerkt zoals u het verwachtte? U dacht dat u ponden met ve…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
Wat moet je eten als je wilt afvallen?Wat moet je eten als je wilt afvallen?Als je wilt afvallen moet je meer bewegen en minder eten. Maar wat moet je eten als je wilt afvallen? Het is belangrijk…
Het Verburgh-dieet tegenover het Atkins-dieetHet Verburgh-dieet tegenover het Atkins-dieetHet Atkins-dieet en het Verburgh-dieet komen in een aantal opzichten overeen, maar er zijn ook aanzienlijke verschillen.…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.