soort | | eenheden per dag | | grote eenheid | voorbeelden en aanbevelingen | nut van soort |
| 1600 kcal | 2000 kcal | 2600 kcal | | | |
granen (liefst volkoren) | 6 | 6-8 | 10-11 | 1 snee brood, 1/2 beker gekookte rijst/ pasta | volkoren brood/pasta, muesli, havermout, bruine rijst | belangrijke bron van energie en vezels |
fruit | 4 | 4-5 | 5-6 | 1 middelgrote vrucht, 1/2 beker vruchtensap, 1/4 beker gedroogd fruit | appels, bananen, peren, druiven, meloenen, aardbeien, rozijnen | belangrijke bron van kalium, magnesium en vezels |
groenten | 3-4 | 4-5 | 5-6 | 1 beker rauwe bladgroenten, 1/2 beker groentesap, 1/2 beker gesneden rauwe/gekookte groenten | spinazie, broccoli, aardappelen, tomaten, wortels | rijk aan kalium, magnesium en vezels |
vet vrije/ vet arme melk en melk producten | 2-3 | 2-3 | 3 | 1 beker melk/yoghurt, 40 gram kaas | vet vrij/ vet arm melk, vet vrij/ vet arm kaas, vet vrij/ vet arm yoghurt | bron van calcium en eiwitten |
vet arm vlees, gevogelte en vis | 3-6 | 6 of minder | 6 | 30 gram vlees/gevogelte/vis, 1 ei | alleen vetarm vlees; verwijder zichtbaar vet; verwijder vel bij gevogelte | rijk aan magnesium en eiwitten |
zaden, noten, peulvruchten | 3 per week | 4-5 per week | 1 | 1/3 beker noten, 2 eetlepels pindakaas, 2 eetlepels zaden, 1/2 beker gekookte peulvruchten | walnoten, hazelnoten, pinda's, amandelen, pindakaas, bruine bonen, linzen | bron van energie, magnesium, vezels en eiwitten |
zoetigheden en toegevoegd suiker | 0 | 5 of minder per week | 2 | 1 eetlepel suiker, 1 beker limonade, 1 eetlepel jam | limonade, ijs, suiker, snoep | bron van energie en laag vetgehalte |
vetten en oliën | 2 | 2-3 | 3 | 1 eetlepel plantaardige olie, 1 eetlepel zachte margarine, 1 eetlepel mayonaise, 2 eetlepels salade dressing | vet arme mayonaise, zachte margarine, plantaardige olie ( bijv. olijf, mais, koolzaad, saffloer | bron van energie, vetzuren, |