Afvallen met het EGA dieet

Afvallen met het EGA dieet Misschien heb je al vele diëten geprobeerd en lukt het maar niet om af te vallen. Bij veel diëten moet je moeilijke recepten volgen en ben je veel tijd kwijt met voorbereiding. Dat is vooral lastig wanneer je moet koken voor een gezin. Het EGA dieet is gemakkelijk te volgen. Eigenlijk is het geen dieet, maar een leefwijze. Het bestaat uit Hollandse recepten en je kunt zelf uit een aantal voedingsmiddelen kiezen wat je wilt eten. Hierdoor is het goed vol te houden. Omdat je lid wordt van de EGA club, heb je steun aan elkaar waardoor het gemakkelijker vol te houden is.

EGA lidmaatschap

Je hebt besloten dat het tijd wordt om nu echt af te vallen. Misschien heb je allerlei diëten geprobeerd en waarschijnlijk ben je na het stoppen van het dieet weer aangekomen. Er zijn veel mensen die vervolgens blijvend zijn afgevallen door de EGA methode te volgen. Je mag eigenlijk alles eten en er bijna geen restrictie op koolhydraten, eiwitten en vetten. Je schrijft je voor het volgen van EGA in voor een cursus, waarbij je wekelijks bij elkaar komt. De kosten zijn EUR 10,00 inschrijfgeld en per week betaal je EUR 7,00. Het wordt op meer dan 200 plaatsen in Nederland gegeven en indien het niet mogelijk is om er naar toe te gaan, kun je de cursus ook schriftelijk volgen. Elke week kom je op controle totdat je het streefgewicht hebt bereikt. Hierdoor heb je een stok achter de deur. Er zijn nog 4 extra weekcontroles mogelijk die gratis zijn en je mag je nog maandelijks gratis laten controleren.

Hollandse maaltijden

Het grote voordeel is dat je geen aparte recepten hoeft te klaar te maken. Je kunt gewoon met de pot mee eten en dat maakt het koken in een gezin een stuk gemakkelijker. Je mag alles gewoon eten, alleen wel met mate. Een gewichtsconsulent zal met jou samen een menu samenstellen waarin de juiste hoeveelheden en combinaties zijn verwerkt. De samenstelling is nauwkeurig uitgebalanceerd zodat je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgt. Sommige producten mag je op bepaalde delen van de dag niet eten, bijvoorbeeld zo mag je in de avond geen kaas eten. Verder mag je niet bakken in olie, boter of vet. Koken kun je doen op een bakvel of grillen.

Zelfdiscipline

Om dit dieet te volgen met succes moet je er wel volledig voor gaan. Je moet de knop echt omzetten en ervan overtuigd zijn dat het gaat lukken. Door wekelijks bij elkaar te komen, motiveer je elkaar en kun ervaringen uitwisselen. Het eist zelfdiscipline, waarbij je het snoepen moet laten. Zoals elke verandering, kan dat moeite kosten. Het is een nieuwe leefstijl, die je ook op lange termijn moet volhouden. Het is geen dieet waarbij je jezelf aan het uithongeren ben.

Wat je mag eten

Je mag gewoon drie maaltijden per dag eten, die bestaan uit brood, aardappelen, rijst, groenten, vlees en vis. Het zijn normale Hollandse recepten, maar met aangepaste hoeveelheden. Het is belangrijk dat je je precies aan de hoeveelheden houdt die voor jou zijn vastgesteld. Het is belangrijk te variëren. Er zijn twee receptenboeken uitgebracht, waar vele recepten in staan. Er zijn keuzelijsten, waaruit je voedingsmiddelen kunt uitkiezen. Er zijn ook menuís met vegetarische recepten en buitenlandse recepten.

Een voorbeeld van een maaltijd is (voor één persoon):

 • 100 gram gekookte volkorenmacaroni
 • 125 gram erwtjes
 • 1 blik asperges
 • 1 blikje tonijn
 • 3 zure augurken
 • 1 eetlepel olie
 • 25 gram uienringen

Bereiding

Laat de gekookte macaroni koud worden. Snijd de asperges en augurken in stukjes. Doe alle groenten en tonijn door de macaroni. Voeg naar smaak een beetje peper toe. Het is een snel recept.

Voordelen en nadelen

Het dieet wordt tegenwoordig steeds meer aangeraden door artsen, waardoor het EGA steeds bekender wordt. De voordelen van dit dieet zijn:

 • Persoonlijke begeleiding
 • Je verliest gewicht
 • Gemakkelijk vol te houden
 • Steun van andere clubleden
 • Geen moeilijke recepten
 • Het is ook geschikt voor mensen die willen aankomen

Zoals geldt voor alle diëten, zijn er ook nadelen, dit zijn:

 • Je moet over zelfdiscipline beschikken
 • Het kost geld, ook al is het geen duur dieet
 • Ja mag alles eten, maar er gelden wel restricties
 • Bij veel recepten heb je meer bereidingstijd nodig

Tot slot

Als je jouw streefgewicht hebt gehaald, zul je merken dat je meer energie hebt. Misschien ben je wel verlost van allerlei kwaaltjes zoals een hoge bloeddruk, minder last van de rug en knieën, minder hoofdpijn en meer uithoudingsvermogen. Daarnaast moet je als je wilt afvallen zorgen voor voldoende beweging. Als je je goed aan de richtlijnen van de voorgeschreven menuís houdt, kun je afvallen tot wel twee tot drie pond per week.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met een low carb dieetAfvallen met een low carb dieetBij een low carb dieet eet je (veel) minder koolhydraten en vaak meer eiwit en vet. Dit helpt bij afvallen, omdat de pro…
De meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidDe meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidVeel mensen zijn opzoek naar en manier om af te vallen. Vaak wordt er dan gezocht naar een populair dieet. Een populair…
Brood helpt bij vermageren! Dieet op een gezonde manierBrood helpt bij vermageren! Dieet op een gezonde manierIn tegenstelling tot wat vele mensen denken helpt brood wel degelijk bij het vermageren. Dat blijkt uit een nieuwe Ameri…
Diëten met AtkinsAfvallen is een moeilijke opgave die vaak zo lang mogelijk uitgesteld wordt. Nu met de zomer naast de deur waarbij de bi…
DASH dieet: dieet tegen hoge bloeddrukDASH dieet: dieet tegen hoge bloeddrukTegenwoordig is een te hoge bloeddruk een veel voorkomende kwaal. U kent hoogstwaarschijnlijk ook wel iemand met een te…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • www.gezondheidsnet.nl
 • www.dietenlijst.nl/dieetrecepten/ega/?recept=143
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.