Plant Power en het vinden van je natuurlijke gewicht

Lisette Kreischer schreef het boek ‘Plant power: vind je natuurlijke gewicht met de plantaardige keuken.’ Haar boek is gericht op vegetariërs, veganisten en flexitariërs die graag op een gezonde, diervriendelijke manier wat gewicht willen verliezen. Of eigenlijk: die hun natuurlijke gewicht willen vinden en vasthouden. Het is een kleurrijk boek boordevol informatie en recepten die allemaal zijn gecheckt door diëtiste Bo Schumacher. Zo weet je zeker dat de gerechten in het boek ook voldoende voedingswaarden bevatten. De recepten in het boek zijn allemaal veganistisch en seizoensgebonden. Voor elk seizoen schreef Kreischer zeven recepten voor het ontbijt, voor de lunch en voor het diner. Daarnaast staan er ook recepten in voor gezonde snacks. Omdat het bereiken van een goed gewicht niet alleen afhankelijk is van een goed voedingspatroon, geeft zij ook tips voor beweging en ontspanning en algemene gezondheidstips. Tot slot staat er ook advies in het boek van diëtiste Bo Schumacher.
Om je natuurlijke gewicht te bereiken, hoef je niet streng alle dierlijke producten uit je voedingspatroon te schappen, maar dat mag wel uiteraard. Wel wordt aangeraden om minstens vier dagen per week de plantaardige recepten uit het boek te volgen. De overige dagen kun je dus invullen zoals jij dat zelf wil.

Vind je natuurlijke gewicht

Het bereiken van je natuurlijke gewicht moet je niet zien als het volgen van een dieet. Het boek is meer een handleiding met allerlei tips en recepten om zo een gezondere leefstijl te ontwikkelen, zodat je het gewicht kunt bereiken wat het beste bij jouw lichaam past. Het idee hierachter is dat je door plantaardig te eten beter luistert naar wat je lichaam echt nodig heeft. De plantaardige keuken is zo rijk dat je dagelijks volwaardige voeding binnen kunt krijgen, ook al laat je dus de melk, kaas, eieren en het vlees weg. Veganistisch eten is overigens niet alleen goed voor jou, maar ook voor het milieu en voor de dieren.

Veganistisch voedsel is een gezonde keuze, onder andere omdat je je bloedsuikerspiegel in balans houdt. Je bloedsuikerspiegel is heel belangrijk bij het verliezen van gewicht. Als je teveel ‘bewerkt’ voedsel eet, dan stijgt je bloedsuikerspiegel. Je lichaam kan het suiker niet allemaal opnemen, waardoor het wordt opgeslagen als vet. Vervolgens zal je bloedsuikerspiegel ook weer snel dalen, waardoor je een hongergevoel krijgt. Vaak grijp je dan wederom naar de zoete, vette dingen. Bij bewerkt voedsel kun je denken aan witte rijst, witte pasta en witte suiker. Vooral de laatste kom je veel tegen in koek en snoep die je in de winkel koopt. Het probleem met bewerkt, suikerrijk en vet voedsel is dus dat je bloedsuikerspiegel te snel stijgt en daalt. Door voldoende en gezond te eten, kun je dit voorkomen. Eet daarom dus veel fruit, groenten, noten en zaden. Daardoor blijft je bloedsuikerspiegel in balans, en kun je gewicht verliezen.

De schijf van vier

In dit boek wordt een schijf van vier gehanteerd, dit is een tegenhanger van de schijf van vijf van het Voedingscentrum. De eerste groep bestaat uit groenten en fruit. Deze zorgen voor voldoende koolhydraten, vitamines A, C en een aantal B-vitamines, mineralen en vezels. De tweede schijf bestaat uit onbeperkte granen en graanproducten. Deze bevatten eiwitten, vezels en een aantal B-vitamines. De derde groep bestaat uit peulvruchten. Daarbij kun je denken aan sojabonen, kikkererwten en linzen. Dankzij deze groep krijg je voldoende eiwitten, vezels, ijzer, calcium, zink en selenium binnen. Voor je eiwitvoorziening is het wel belangrijk om de peulvruchten te combineren met de onbewerkte granen. De vierde groep bestaat uit gezonde vetten. Je lichaam heeft namelijk wel degelijk vetten nodig, en deze kun je halen uit bijvoorbeeld avocado’s, noten, zaden, olijven en vloeibare oliën.

Slechte vetten vind je veel in dierlijke producten als vlees, melk, kaas en roomboter. Bij ongezonde vetten gaat het om verzadigde vetten en transvetzuren. Als je deze op de verpakking ziet staan, dan kun je het beter laten staan of slechts met mate consumeren. Goede vetten zijn onverzadigde vetten. (onverzadigd = oké) Deze heb je nodig voor energie, een goede spijsvertering, voor je hersenen, voor je immuunsysteem en als bouwstenen voor je lichaam. Goede vetten zijn dus essentieel.

Informatie en recepten

Het boek staat vol informatie over vitamines, mineralen, enzymen, eiwitten, vezels en vetten. Het geeft duidelijk aan wat je beter wel en niet kunt eten, en waarom. Zo vind je een lijst van vitamines met daarbij een uitleg waar deze goed voor zijn. Hetzelfde geldt voor mineralen, ook daarvan vind je een flinke lijst van voorbeelden en uitleg in het boek. Ook staat in het boek een groente- en fruitkalender. Deze kalender is ingedeeld in maanden, en geeft per maand aan welke soorten groente en fruit je dan kunt vinden.

Kreischer heeft haar recepten ook voorzien van informatie. Als je bijvoorbeeld een recept met paddenstoelen hebt, dan wordt er ook vermeld welke voedingswaarden deze paddenstoelen hebben en waarom deze goed zijn voor je lichaam. De recepten zelf zijn heel divers. Zo staan er verschillende smoothies, soepjes, wraps en salades in het boek, evenals recepten met pasta en quinoa. De recepten zijn niet heel ingewikkeld om te maken, en bieden genoeg mogelijkheden voor wat eigen inbreng.

Lisette Kreischer

Kreischer heeft inmiddels al een aantal kookboeken op haar naam staan, waaronder ‘Ecofabulous koken in alle seizoenen’ en ‘Wat de pot schaft.’ Het is haar missie om mensen op een leuke manier kennis te laten maken met de plantaardige keuken. Naast het schrijven van kookboeken, bakt zij ook veganistische cupcakes op bestelling, verzorgt zij veganistische hapjes als cateraar en is zij het brein achter The Dutch Weedburger.
© 2014 - 2022 Kath-v, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om thuis veganistisch te kokenBij de overstap op een veganistisch dieet zijn er veel zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Thuis veganistisch…
Wat eten veganisten?Wat eten veganisten?Een veganistisch dieet kan worden gezien als een streng vegetarisch dieet, waarin behalve vlees en vis ook geen eieren,…
Kun je echt afvallen met het lollydieet van Power Pops?Kun je echt afvallen met het lollydieet van Power Pops?Een van de opmerkelijkste diëten in 2014 is het misschien wel het lollydieet, waarbij je lolly's eet van het merk Power-…

Wat afvallen met je doetWat afvallen met je doetSteeds meer mensen zijn met hun gewicht bezig. Is het niet om er goed uit te zien – het slanke silhouet is nog steeds he…
Snel afvallen met het Metabolism Miracle dieetSnel afvallen met het Metabolism Miracle dieetHet "Metabolism Miracle" dieet is ontwikkeld door de Amerikaanse voedingsexpert Diane Kress. In haar boek "The Metabolis…
Bronnen en referenties
  • Lisette Kreischer - Plant Power: vind je natuurlijke gewicht met de plantaardige keuken (Kosmos)
Kath-v (19 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.