Kun je echt afvallen met het lollydieet van Power Pops?

Kun je echt afvallen met het lollydieet van Power Pops? Een van de opmerkelijkste diëten in 2014 is het misschien wel het lollydieet, waarbij je lolly's eet van het merk Power-pops. Zoals gewoonlijk is ook dit dieet onmiddellijk na de lancering door de Hollywoodsterren omarmd. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn; de hele dag van lekkere lolly's smullen en toch afvallen. De bedenker van dit dieet beweert dat het werkt doordat er bepaalde hongerstillende bestanddelen aan de lolly's zijn toegevoegd.

Inhoud:


Het lollydieet van Power Pops

De Amerikaanse makers van Power-pops lolly's voeren als slagzin "A sweet way to lose weight", hetgeen "een heerlijke manier om af te vallen" betekent. Afvallen door te sabbelen op lekkere lolly's in smaken als kersen, groene appel of limonade zal velen die de strijd met de kilo's aangaan, en tevergeefs het ene na het andere wonderdieet hebben geprobeerd, als muziek in de oren klinken. Het lijkt op het eerste gezicht een heerlijke manier om af te vallen.

Waarom zou het lollydieet werken?

De producenten van de Power-pops lolly's beweren dat je ervan afvalt omdat deze lolly's - die per stuk 28 calorieën bevatten - je hongergevoel onderdrukken en je een energiestoot geven. De makers stellen bovendien dat de lolly's veilig zijn omdat er louter natuurlijke stoffen in zijn verwerkt, waarvan "Hoodia" er een is.

Dieetadvies van de fabrikant van Power Pops lolly's

Op zijn website geeft de fabrikant het volgende dieetadvies:
  • Eet een half uur vóór elke maaltijd een lolly, en drink er een glas water bij;
  • Eet uitgebalanceerde maaltijden, waaronder wordt verstaan: fruit bij het ontbijt, eiwitten, groenten en meervoudige koolhydraten bij de lunch, geen koolhydraten, maar wel eiwitten en groenten bij het diner;
  • Eet drie uur voor het slapen gaan niets meer.

Hoodia, het wonderingrediënt?

Het wonderingrediënt van de lolly´s is afkomstig van de Hoodia Gordonii, een cactusachtige plant die van nature in Zuid Afrika en Namibië voorkomt.

De Bosjesmannen kauwden tijdens hun lange jachttochten in de Kalahari woestijn op deze plant om hun hongergevoel te onderdrukken. Destijds heeft een medicijnenfabrikant waarschijnlijk gedacht dat als de Bosjesmannen minder honger kregen van Hoodia, dan zal dit ook wel het geval zijn voor zwaarlijvige Westerlingen. Rond 2005 heeft deze farmaceut Hoodia in een dieetpil verwerkt.

Geen bewijs gevonden dat het schadelijk is

Toentertijd waren er weliswaar indicaties dat het onder andere schadelijk zou zijn voor de lever, maar men heeft het bewijs daarvoor niet kunnen leveren.

Waarom zou het lollydieet niet werken?

Uiteraard zijn er ook tegengeluiden. De Hoodia plant zou zeldzaam zijn; er zou moeilijk aan te komen zijn omdat hij in onherbergzame gebieden zou groeien. Daarom zou het ook niet mogelijk zijn om Hoodia in grote hoeveelheden aan te voeren en in zoveel lolly’s te verwerken.

Misschien wel placebo-effect

Anderen meenden dat de lolly's niet zouden werken vanwege de doodeenvoudige reden dat er geen werkzame bestanddelen in zouden zitten; je zou afvallen doordat je er in gelooft (het zogenaamde placebo-effect). Weer anderen stellen dat je afvalt omdat je er veel water bij moet drinken; je eet minder omdat het water je een vol gevoel geeft.

Conclusie

Ook al val je wél af van het lollydieet, dan nog kun je je afvragen of er geen gezondere manier zijn om af te vallen. Omdat de lolly’s zo weinig calorieën bevatten, zou je ze ook in plaats van een tussendoortje kunnen eten (uiteraard eet je ze in dat geval dan niet bij je maaltijden). Daarnaast is het sabbelen op de lolly’s een bezigheid die je afleidt van andere snacks die veel meer calorieën bevatten. In feite hoef je dan niet per se de Hoodialolly’s te eten; een suikervrije of suikerarme lolly volstaat dan ook. Overigens spreekt het voor zich dat als je de voorschriften van de fabrikant volgt en je vóór de maaltijden veel water drinkt je vanwege de vullende eigenschap van water kan afvallen.

Hoe dan ook, verwacht van deze lolly’s geen wonderen. Je zult ook als je het lollydieet volgt op je voeding moeten letten en wat aan beweging doen. Gebruik de Hoodialolly's in geen geval als maaltijdvervangers. De Power-pops zijn daarvoor niet bedoeld, en je loopt het risico dat je voedingstekorten oploopt als je er geen behoorlijke maaltijden naast eet.

Lees verder

© 2015 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cake pops makenTegenwoordig is creatief bakken erg populair. Cupcakes en taarten zijn toch wel het populairste om te bakken, te beklede…
Het decoreren van cake popsCake pops kun je op allerlei manieren decoreren. Hier staat een lijst met ideeën voor decoraties en waar je deze product…
Recept voor cake popsCake pops zijn dé trend van 2013. De leuke kleurige bolletjes op een stokje bestaat uit verkruimelde cake met daarover e…
Cake pops: mogelijke beginnersfoutenCake pops: mogelijke beginnersfoutenNiets is leuker dan een hele namiddag in de keuken staan om cake pops te versieren. Maar soms durft het wel eens fout te…

8 geheimen van een slanke vrouw8 geheimen van een slanke vrouwEen groot deel van de vrouwen droomt van het perfecte kledingmaatje en een slank lichaam. Toch is de realiteit echter an…
Het Body Reset Dieet: snel kilo's afvallenHet Body Reset Dieet: snel kilo's afvallenEr bestaan tal van diëten die je zou kunnen volgen, maar toch lukt het maar niet om eruit te zien als de filmsterren uit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Felix W, Pixabay
  • www.flickr.com: Volvo Car SA, Lollipop Dare
  • http://www.powerpops.net/products
  • http://seattletimes.com/html/health/2002850423_healthhoodia08.html
  • http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9505E3D71231F935A15757C0A9639C8B63
  • www.flickr.com: Martin Heigan, Hoodia gordonii flowering in habitat
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 21-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.