Ontslakken (detoxen) van het lichaam: dieet

Ontslakken (detoxen) van het lichaam: dieet Ontslakken is een kuur of dieet die ervoor moet zorgen dat afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. We eten de laatste tijd te vet, te veel, te zoet en te zout. Ook roken en alcohol zorgt voor negativiteit in ons lichaam. Het gevolg is ziekten en aandoeningen die hier verband mee houden. Afvalstoffen worden normaal goed door het lichaam verwijderd. Hiervoor is voldoende water nodig. Het lichaam bestaat dan ook voor 70 procent uit water. Ontslakken ondersteund het lichaam en spoelt vooral de darmen schoon. Maar is het ook nuttig of kan ontslakken ook gevaarlijk zijn? Ontslakken is niet voor iedereen zomaar weggelegd.

Wat is ontslakken?

Ontslakken wordt in de volksmond ook wel eens ontgiften genoemd, hoewel deze benaming niet helemaal juist is. Met ontgiften wordt bedoeld: het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam. Met ontslakken wordt bedoeld: het verwijderen van lichaamseigen afvalstoffen.

Wat zijn slakken?

Met slakken worden stoffen bedoeld die de werking van organen of het lichaam verhinderen of ziekte met zich meebrengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overtollig vet. Maar ook nierstenen, galstenen, blaasstenen en kristallen in urinezuur kunnen als slakken worden gezien. Ons lichaam wordt dagelijks bloot gesteld aan verontreiniging. Denk hierbij aan voedingsmiddelen (suikers, kleurstoffen, alcohol etc.), luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen, chemische middelen etc. Normaal gesproken verwijderd het lichaam de afvalstoffen zelf, maar in onze huidige samenleving krijgt ons lichaam zoveel te verduren dat de afvalstoffen niet meer effectief verwijderd kunnen worden. Ze hopen zich op in onze lichaamscellen. Dit worden slakken genoemd.

Ziekte door afvalstoffen

We krijgen steeds vaker te maken met een overschot aan afvalstoffen in ons lichaam. Dit heeft een aantal ziekten en aandoeningen als gevolg. Zo zijn nierstenen, blaasstenen en galstenen het gevolg van afvalstoffen die zich ophopen. Maar ook ziekten en aandoeningen als diabetes (suikerziekte), vormen van kanker, sommige hersenziekten en vele andere ziekten.

Het menselijk lichaam bestaat voor 70 procent uit water. Dit is een gemiddelde, want de organen op zich kunnen voor een ander percentage uit water bestaan. Zo bestaan de hersenen voor 90 procent uit water, het hart voor 79 procent en botten voor 22 procent. Water zorgt ervoor dat voedingsstoffen en afvalstoffen getransporteerd worden. De samenstelling van het water in het lichaam is van belang. Wanneer deze niet goed is, slibben weefsels dicht. Hierdoor worden afvalstoffen niet meer goed afgevoerd en ontstaat er een opeenhoping van afvalstoffen, de zogenaamde slakken.

Hoe moet je ontslakken?

Ontslakken is dus het verwijderen van deze afvalstoffen. Daarmee wordt het lichaam een handje geholpen. In vroegere tijden was behandeling van ziekten voornamelijk gericht op reiniging van het lichaam (ontslakken). Tegenwoordig worden ziekten met medicijnen behandeld, maar wordt ontslakken nog steeds gezien als een methode om ziekten (gedeeltelijk) te behandelen of te voorkomen.

Ontslakken is een dieet waarbij er geen vaste voedingsmiddelen worden gegeten. Er wordt alleen gebruik gemaakt van vloeistoffen, waarmee gifstoffen uit het lichaam gespoeld worden. Dit kan op verschillende manieren. Bij watervasten wordt gedurende een aantal dagen alleen water gedronken. Er wordt geen voedsel gegeten. Het sapvasten bestaat uit het drinken van vruchtensappen en groentesappen. Vast voedsel wordt niet gebruikt. De laatste ontslakkingskuur is het avondvasten. Hier wordt wel ontbijt en lunch genuttigd, maar daarna wordt er alleen nog maar drank of water genuttigd. Sommigen gaan ter ondersteuning naar de sauna om de afvalstoffen uit te zweten.

Hoe lang duurt ontslakken?

Wanneer je gaat ontslakken houdt je dit drie tot tien dagen vol. Dit hangt sterk af van het soort kuur dat je volgt. Watervasten moet niet langer dan drie dagen gevolgd worden. Een kuur met groenten-en fruitsappen is voor het lichaam langer vol te houden. Deze kan maximaal tien dagen gevolgd worden.

Is het nuttig of gevaarlijk?

Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat de aanwezigheid van slakken bewijst. Of het nuttig is hangt van verschillende factoren af. Ontslakken geeft het lichaam weinig energie waardoor vetreserves worden aangesproken. Om gewicht te verliezen is het ideaal, maar vaak bereik je er wel het gevreesde jojo-effect mee. Bovendien is nog niet bewezen dat ontslakken een ziekte kan voorkomen of genezen. Een gezonde levensstijl, dit wil zeggen niet roken, geen alcohol en gezonde voeding in combinatie met voldoende beweging zorgt voor een gezonder lichaam. Voldoende water drinken zorgt ervoor dat afvalstoffen uit het lichaam gespoeld kunnen worden. Water werkt ondersteunend.

Veel ziekten zijn het gevolg van slechte leefgewoontes. Hier horen ook ongezonde voedingsmiddelen bij zoals veel vet (snacks, chips, gebak), suiker (snoep, suikerproducten) en teveel alcohol. In sommige gevallen wordt er ook teveel cholesterol ingenomen (onder andere eieren en harde margarine). Ook roken draagt bij aan vele ziekten waarbij bloedvaten dichtslibben, hersenziekten ontstaan of het risico op kanker verhoogd wordt. Te weinig beweging zorgt ervoor dat we spieren verliezen, weinig conditie hebben, teveel vet opslaan en sneller botontkalking (osteoporose) krijgen. Vaak is het voldoende om de levensstijl blijvend aan te passen. Ontslakken is hier niet altijd bij nodig, maar kan er wel aan bij dragen om lichamelijk en geestelijk beter in je vel te zitten. Eventueel kan het ontslakken in een kuuroord gevolgd worden.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet: vasten en ontgiften diëtenDieet: vasten en ontgiften diëtenEr bestaan zo veel diëten dat het lastig is een dieet te vinden dat bij jouw wensen aansluit. Vasten en ontgiften diëten…
Vasten op groente- en fruitsapjesEen dieet op basis van sapjes zou erg heilzaam zijn voor het lichaam en zorgt ervoor dat je kilo's verliest. Of dit waar…
Door te vasten kan je gezondheid verbeterenDoor te vasten kan je gezondheid verbeterenDoor te vasten kan je je eigen gezondheid verbeteren. Er zijn verschillende manieren om te vasten zoals Calorie Restrict…
Slanker dankzij de maan? Het Weerwolf dieetSommige beroemdheden, zoals actrice Demi Moore en zangeres Madonna, zijn in hun zoektocht naar het perfecte lichaamsgewi…

Vruchten waar je mee kunt afvallenVruchten waar je mee kunt afvallenZijn er vruchten die je kunnen helpen met het afvallen? Welke vruchten hebben een positief effect wanneer je probeert ki…
Overgewicht en afslankenOvergewicht en afslankenHet aantal mensen dat problemen ervaart met betrekking tot overgewicht neemt in Nederland steeds meer toe. De leefwijze…
Bronnen en referenties
  • http://www.impliziet.nl/de-weg-van-gezondheid-naar-ziekte.php
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cholesterol.aspx
  • http://www.gezondbeterworden.nl/digitaal-tijdschrift/ontgiften-en-ontslakken.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 24-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.