Overgewicht en afslanken

Overgewicht en afslanken Het aantal mensen dat problemen ervaart met betrekking tot overgewicht neemt in Nederland steeds meer toe. De leefwijze en voedingsgewoonte zijn belangrijke oorzaken van overgewicht. Overgewicht kan allerlei medische problemen veroorzaken. Het is daarom van belang je voedingsgewoonte en je leefwijze structureel te veranderen.

Wanneer is er sprake van overgewicht?

Bij overgewicht is er sprake van te veel vetweefsel in je lichaam. Wanneer je meer energie tot je neemt dan dat je verbruikt, slaat het lichaam deze op als vetten. De hoeveelheid aan vetweefsel zal toenemen. Om te bepalen of er sprake is van overgewicht kun je de Body Mass Index (BMI) gebruiken. Je lichaamsgewicht en je lengte worden gebruikt om vervolgens de BMI uit te rekenen. Bij een BMI vanaf 25 is er sprake van overgewicht. Indien de BMI-index 30 of meer aan geeft, betekent dit dat je aan obesitas lijdt en is er sprake van ernstig overgewicht. Is je BMI hoger dan 40, dan spreekt men over morbide obesitas.

Verschillende oorzaken van overgewicht

Overgewicht ontstaat niet van de ene op de andere dag. Vaak is het een geleidelijk proces van weken, maanden of jaren. Eén van de belangrijkste redenen van overgewicht is een verkeerde voedingsgewoonte in combinatie met te weinig lichaamsbeweging. Mensen zijn geneigd te kiezen voor de makkelijke weg. Helaas betekent dit dat men vaak kiest voor de snel opneembare koolhydraten. Deze voedingsmiddelen geven een snel effect van energie, maar helaas is deze slechts van korte duur. Je zult snel weer trek krijgen, waarna de volgende ongezonde snack gegeten wordt. Naast een verkeerde voedingsgewoonte en te weinig lichaamsbeweging kan ook een onderliggende ziekte de oorzaak zijn van overgewicht, bijvoorbeeld door traagwerkende schildklier of medicijngebruik. Als je naast het gebruik van medicatie door je ziekte beperkt wordt in beweging, kan overgewicht nog sneller optreden.

Afslanken

Indien je wilt afvallen en ziekte of medicijnen niet de oorzaken zijn van je overgewicht, dan is het van belang je leefwijze en je voedingsgewoonte structureel aan te passen. Het vermijden van suikers en het toevoegen van gezonde vetten en vezels in je dagelijkse voeding is dan zeer van belang. Daarnaast kan beweging niet uitgesloten blijven. Een half uur per dag bewegen kan al voldoende zijn om vetweefsel kwijt te raken. Helaas denken veel mensen dat ze al aan een half uur beweging komen per dag door bijvoorbeeld met de hond te wandelen, fietsend naar het werk te gaan of elke dag gebruik te maken van de trap. Je lichaam is echter gewend aan deze inspanning en je zult daarom een half uur extra beweging moeten toevoegen aan je dagelijkse hoeveelheid aan activiteiten.

Groene thee

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan het afslankingsproces. Een bekend voorbeeld is groene thee. Groene thee is zeer gezond voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat stresshormonen zich verlagen, vermindert slecht cholesterol en het stimuleert de vetverbranding. Door het versnellen van je stofwisseling zal je lichaam meer energie moeten verbruiken. Deze combinatie draagt bij aan het afslankingsproces.

Groene koffie

Naast groene thee is groene koffie ook een product dat steeds meer bekendheid krijgt met betrekking tot afvallen. Groene koffie is onder andere verkrijgbaar als supplement. Het omzetten van koolhydraten in vetten zal verminderen door het gebruik van groene koffie. Net als bij het gebruik van groene thee zorgt groene koffie ook voor een verhoogde verbranding.

Pittige voedingsmiddelen

Een verhoogde lichaamstemperatuur draagt bij aan een snellere vetverbranding. Pittige voedingsmiddelen geven dit effect. Voeg een paar pepers toe aan je maaltijd en laat de pittige voedingsmiddelen hun bijdragen leveren aan het verminderen van vetweefsel.

Water

Water is van belang om afvalstoffen af te voeren. Daarnaast geeft water een vol gevoel, waardoor je minder snel naar de koelkast zal lopen of te kiezen voor een suikerhoudend drankje. Water bevat geen calorieën en het versnelt de vetverbranding.

Voedingsmiddelen en een verzadigd gevoel

Kies naast voedingsmiddelen die bijdragen aan een snellere vetverbranding ook voor producten die een verzadigd gevoel geven. Denk hierbij aan groente, fruit en volkoren producten. Deze producten zijn voor het lichaam lastiger te verwerken. Hierdoor zal het lichaam meer moeite moeten doen, waardoor het meer moet verbranden maar ook langer een vol gevoel geeft. Je zult minder snel trek krijgen. Ieder pondje gaat immers door het mondje.
© 2014 - 2023 Arts1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen kan ook zonder dieet en zonder sporten. Water of ander vocht is heel effectief wanneer je wilt afslanken. Water…
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Shan Zha, cafeïnevrij afslankenVeel mensen willen graag gewicht verliezen maar dat is niet altijd makkelijk. Vooral het wijzigen van het eetpatroon is…

Ontslakken (detoxen) van het lichaam: dieetOntslakken (detoxen) van het lichaam: dieetOntslakken is een kuur of dieet die ervoor moet zorgen dat afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. We eten de la…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mojzagrebinfo, Pixabay
  • http://www.voedingscentrum.nl/BMI‎
Arts1984 (47 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.